[結局]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
67 Like 1 Dislike
爆字,屌
才一聽到阿七男人老狗的嚎哭和芷瑜少女一樣的抽泣我心知不妙。我把聖槍往旁一放它便化成金光消失,如晨月的鐮刀一樣有夠方便,至於去了那兒容後再研究。

「阿七!芷瑜!…呢?」

「上面。」坐著的可柔指著樓上,那邊正是貨櫃盡頭爬向車頂平台的鋁梯。

「可柔,我地等陣再同你報告岩岩神代內…」我道。

「嗯,你地上去先,報告唔急。」可柔疲憊地揉著眉心。

晨月說:「可柔你對眼…」

她不只眼白還是血紅,她的鼻孔,口角,耳垂上還沾有血跡。

「我…休息下就好,放心。」可柔把手探到轉椅下拉動把手,椅背馬上往後靠平,她也舒服地躺後休息,「辛苦晒你地,晨月,阿仁。」

「大家都辛苦,咁我地上去先喇。」晨月說。

裝甲式觀測站設有頂層平台,從梯子爬上去打開活門,升起摺疊式圍欄就能在車頂觀測四周的環境,也能像這樣成為獨立空間。

現在車頂上,芷瑜,阿七,文師兄與安倍明理都在。

「無事返黎喇,阿仁,晨月。」文師兄點頭道,「估唔到你會成為神器使,表現好精彩…」

看著垂淚的阿七與芷瑜,這傢伙根本是在拉開話題。

「文師兄,發生咩事?」

「……」文師兄的笑容凝固。

「阿七,你講。」我轉向阿七說。

他卻是皺起眉頭,低頭握起拳頭。

這兩個傢伙太有默契也是個問題!

「我黎講喇,再次自我介紹…我係安倍明理,係你地口中文師兄既妻子,你好,聖槍之神器使,范普仁先生,多謝你地一路以黎照顧佢。」身穿和服的她向我鞠躬,太有禮貌使我有點不識應對,而且是他照顧我們吧,文師兄就像哥哥一樣,而詩珮就像姊姊一樣……

…詩珮,我們贏了。

「啊,叫我阿仁就得,明…安倍小姐。」回過神來的我還好記得當客服接線生時學過不熟的日本人直呼其名是大不敬。

「既然你地係哲也既朋友,你地叫我明理就可以。」明理說。

「明…明理小姐,咁係發生咩事?」

「簡單黎講,就係我同哲也要消失。」
嗄?

她說甚麼?我聽到了,但我又聽不到…

然後,明理牽起文師兄的手,二人相牽的手在日出金光的照耀下已經變成了半透明。

「…下?」自問見過不少大場面的我也目瞪口呆。

「我同文師兄既存在方式,雖然類似於魂具,但係有小小唔同,你地有冇見過其他魂具?佢地人形時,係有實體,甚至可以揸車,戰鬥。」

Jean那把木刀化成的男人的確是可以駕駛,也見過與物理世界互動。

「但係你睇。」

明理的手揮過圍欄,卻是直接穿過。

「雖然我地頭先都可以發動物種起源,宣讀真名,但我地並唔係正式,完整既魂具。」

難怪那時在神代之中,文師兄說自己是甚麼並不重要來迴避問題。

「係咩都唔重要。」文師兄卻迴避問題,「依加,最重要係拯救大家,拯救世界,最重要拯救你許下過承諾個女仔係唔係?」

二人,二人到底是…

我抖聲問:「咁…咁你地係咩?」

明理嫣然一笑:「我唔知呀…就當係神代之夜,期間限定內只屬於你地第七期既奇蹟喇。」

有甚麼比起重要之人在自己面前死去?

死兩次。

「根本就無道理!有咩理由呀!」阿七發脾氣說,「文師兄同明理都用左畢生鑽研物種起源,死後化身成魂具好合理呀!阿仁,好合理呀係咪?!做咩係要走啫!我,我都未學晒你D野!」

的確很合理,我看過魂具的例子,文師兄與明理化成魂具完全說得通。

除非。

「的確合理…如果我地仲有留係世間既理由。」文師兄說。

「我唔明…我唔明…」阿七由剛剛的憤怒變成拒絕。

「人死後,魂魄會留係世界上七日,第七日後就會消失,是為頭七。」文師兄說,「但係部分魂靈,惡靈,可以憑其執念留於世界上,魂具都唔例外,除左生前對某件事全神貫注,仲要有留係世界上既理由。」

「你無理由咩?」

「本來有。」文師兄微笑說,「依加…無喇,睇到你地既成長同努力,我已經無晒遺憾。而且啊,你地第七期不但有大死神,而且仲有神器使,我仲有咩好擔心?」

他的存世理由,是我們…我們第七期。

為了拯救神代中的我們,二人才暫時化身成魂具現界,可以宣讀真名發動書靈術,卻不能如正式的魂具一樣擁有實體。

只屬於我們的奇蹟,就是這意思嗎…

眼淚…不爭氣地掉下來。

晨月往往這些時候比我冷靜堅強,她雙手輕拍我與阿七肩膊:「你兩個,唔好咁樣要文師兄走都走得唔安樂啦,至少…你地今次有好好道別既機會。」

當然,因為她是大死神,這些生離死別她比我們經驗多。

而且她也在忍著淚水,不過大概只有我看得出吧。

「就係咁?我地努力奮戰咁耐,我由麻瓜變成半個潛夢師,書靈術師,甚至魂具使…得到既就只有一個好好道別既機會?」阿七搖頭說。

「好好道別既機會係好珍貴,阿七。」晨月說。

人生無常,世間無情。

幾多人在醫院孤伶伶地死去,遺體還被放在走廊停車場像件垃圾一樣?幾多人為家人努力一生,最後只能在隔離病房中看著白茫茫的天花板默默斷氣,連最後一次見家人是甚麼時候也記不起?

晨月說得對,好好道別的機會得來不易。

要珍惜。

我狼狽地用手抹去眼框的眼淚:「文師兄,雖然我講到尾都係麻瓜,無左聖槍就完全無魔法能力,但係我都會努力做成績出黎,第二時有人問起,我就會話係文師兄教出黎既!」

「阿仁你有無聖槍,都係我地第七期中最好既觀測員。」

芷瑜也一樣,雖然因為抽泣而在哽咽,但芷瑜抹去淚水後也道:「我知道自己好蠢,成日做錯野…但係,但係我一定會俾心機做好,博士佢…我不但要努力埋博士個份,仲有文師兄,詩詩珮珮佢地個份!我我…我…」

文師兄看她快要咬斷自己舌頭的樣子連忙笑著說:「好啦好啦,我知你會努力,你一直以來都好俾心機呀,我都無話你D咩。」

「但我成日做錯野…連阿七阿仁都話我蠢…嗚嗚…嗚嗚…」芷瑜在文師兄面前像個小女生一樣雙手擦眼淚。

「但係,佢地有冇放棄你,唔理你?」文師兄說。

「嗚…咁咁,咁又無…」芷瑜鼓著一泡眼淚看看我看看阿七的樣子又可憐又好笑。

「咁咪好,有佢地撐你,你可以無後顧之憂咁努力啦。」

「嗯!嗯嗯嗯!!!」芷瑜以幾乎甩掉自己首級的力道在點頭。

「我,我都會盡力喊少D。」晨月說,雖然眼角已經變紅,擺明漸漸失守,「阿仁會代你照顧我地,我地…我地一定會好好咁繼續做獵戶座最後既觀測員…唔係,台長個封信話,我地係勘星者。」

不,我沒能取代文師兄。

即使我已經是神器使,我永遠不能取代他。

「勘星者啊,我個時黎獵戶座個時台長已經離開左,但係…副台長的確成日去台長辦公室個度觀星,我仲記得係一個座地既天文望遠鏡黎。勘察星空,勘天廳,獵戶座天文台…真係令人懷念。」

感覺像是上世紀的事。

「懷念咁就唔好走啦!」阿七卻說。

是的,還差阿七呢。

晨月說:「阿七,人生一定要有終點…」

「晨月,你唔好講野住!」

晨月委屈地低頭,我連忙牽住她的手對她微笑鼓勵。

如果是平日我保證會把阿七扔下車,不過現在就待會兒再扔下去吧。

「…唉,你咁惡做咩啫,阿七。」

阿七說:「咁你又係要走做咩啫!」

「可以走係一種福氣,記唔記得個D冤靈走唔到困係人世幾痛苦?」

我們都處理過這種案例,他當然知道。

「難得我以為可以見返你,可以再同你講野,可以話你知我地依加有幾勁,依加又要走!彈出彈入,做咩啫你!」

「阿七…」明理欲言又止,但始終決定不加入這兩個男生之間的訣別時刻。

「我唔會俾你走架!聽唔聽到呀,安倍哲也!依加係我唔俾你走啊!」

不,二人的腳底開始已經變成透明了,這個樣子是因為陽光…大概日出完結,太陽完整掛到空中後二人便消失吧。

阿七說:「你以後都會係我腦海,係我心入面啊!我記撚住你一世呀!想走?!得!等我死埋囉!哎呀唔好意思!我地第七期全部人都會記住你,你要等我地第七期死晒先得!晨月仲好似係不死身,你無咁易走啊!我唔會俾你…俾你咁易走啊!!嘩嗚啊……」

明明愈說愈激動的阿七卻哭了起來。

那時候他不是在不知不覺間模仿起文師兄來嗎,怎麼現在…

果然,阿七就是阿七,文師兄就是文師兄,根本就模仿不了。

「我依加開始日日都記住你!每用一次書靈術就以你之名一次!我仲要同庫瑪麗講你既事!上網講你既事!通街通巷唱!直到…直到……」阿七抽泣說,「直到所有人都識得你,所有人都記住你,等你永遠都被人記住為止!人會死兩次!第一次係斷氣,第二次係被遺忘,雖然我阻唔到你第一次,但我唔會俾你死第二次!永遠唔會啊!」

與激動的阿七相比,文師兄卻是相當平靜,他笑著點頭,很明顯覺得這種胡來很有阿七的風格。

「你真大個仔,阿七。」

日輪只剩下些許還被山脈擋住,日出接近尾聲。

「…文師兄。」稍稍冷靜後的阿七說。

「嗯?」

「見到博士既,幫我同佢講…我會照顧芷瑜,雖然佢都係會做D白痴野,但係,我會同佢一齊做,然後一齊補獲。大不了,咪搵阿仁黎一齊拆掂佢。」

文師兄爽朗地笑:「哈哈!好,我同佢講呀!」

芷瑜臉上百感交雜。

然後,還是牽上阿七的手。

死人,活人,始終是兩個世界的存在,他們的道路來到這兒結束了。

但我們第七期的路還會走下去,至少要代他們走下去,芷瑜不可以,也不需要停下來…我們第七期全員也不會。

淚花模糊視線,一瞬間我恍如看到詩詩,珮珮和博士在文師兄和明理身後浮現了半秒。

待我印去淚花,那兒只有拂曉的永恆蒼空。

「下次再見你兩個…唔係,再見你地五個,我再同你講我地第七期有幾威。」阿七左手拿著物種起源,右手印去淚花,「我會繼續睇呢本書,一路睇落去。」

「嗯,一言為定。阿仁話你係度學我,其實…」

「你咪聽佢亂講,我邊有學你?」阿七帥氣地露齒笑,「我就係我,我係葉衙沏,我係阿七。」

被打斷的文師兄先是一呆,然後笑起來:「邊有人個名咁鬼難讀?!」

「型咪得囉咩啊!」

二人說著廢話的樣子如以前一樣。

也願以後也能一樣。

「咁樣。」文師兄。

「就日出啊。」阿七與芷瑜望向東方的金光。

「……走先啦,下次有緣再傾啦。」文師兄笑著舉起右手。

「有咩緣。」阿七同樣舉起右手,「我一定會搵你慢慢傾晒成世人流流長既野,多謝你…拜拜。」

「咁約實你,拜拜。」

破曉。

阿七與文師兄以雙手擊掌。

「拍~!」

響起的擊掌聲在晨間的清風中響起,迴盪,擴散,最後沒入於樹冠被風掃過的濤聲中。

眼前只剩下升起的旭日,晨曦的陽光柔和地灑向世界萬物,包括因為那擊掌聲而呆然的阿七和芷瑜,與二人臉上流下的淚珠。

明明沒有實體的文師兄,最後的擊掌卻響亮清脆。

「好好咁道別既機會,真係唔錯。」

把還有餘溫的手心放到眼前細看的阿七在喃喃自語,但恐怕連他自己也聽不清。不過安倍哲也他…不對,文師兄他也會同意呢。
多謝大家由10月31日到依加既支持
聽日結局
結局後會有少少故後感同埋新作預告
會再講下完故後會有咩搞作有咩睇
記得見到全文完先係真係完
無咩事既我去七孔流淚先
我寫完都喊左少少
寫完睇返諗起天元突破首Happily Ever After
自己諗,自己寫,自己睇,自己喊,ON99
痴線作者 文ching 要死兩次 痴線架
想問好耐,點解係冷面
佢面癱左 自稱「冷面笑匠」
文師兄咁都無得留低
做乜鳩面癱
做過咩嚟
自稱冷面笑匠係想點
冷面仔:「死一次好虐? why not again

強迫休息ok?
就嚟學連豬>
Q版特工愈後愈唔掂
我最憎角色復活
符合角色
奸角好難寫呀
我次次都唔記得左還
處世態度啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞