[結局]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
67 Like 1 Dislike
今日落雨放假

「你們為了這緣故也應當做好準備,因為在你們意想不到的時候,人子就來了。」

———

失去意識其間,腦海中烙下了一句話。

「即使徒勞無功,你地都要奮戰到最後…並非為戰果而戰,而且因為人類會於咁既情況下依然不屈。」

醒來後首先感到是雙手的劇痛。

「嗚嗚!!我對手…」

「唔好郁!阿仁!」我躺於晨月的膝上,她低頭向我說,雙眼又紅又腫,「你對手唔可以離開個D藥水!」

我用眼珠瞄向正灼痛著的雙手,雙手被泡在兩個桶子之中,桶子中的是一些詭異的綠色黏液,除了藥水外還有冰塊,而黏液本身也有點像沙冰這樣的感覺。

「晨月…」

「呀蘇話,至少要保住神經同最大範圍既活動能力,你唔好郁。」

「…晨月,我係話…」

「你點解咁傻?支槍燒到紅晒你直接捉住?至少拎個手套之類啊?如果你有咩事既點算…」她的淚垂到我臉上。

「晨月!」我打斷她,「你呢?你有冇事?佢地有冇對你做咩?」

「我完全無事,你擔心下自己先啦!」她焦急地說,「我差D又剋死你,我始終…我始終會剋死身邊既人…」

「你又黎啦?喊包死神。」我望住她說。

「你又咁話我…」

我只答應她盡量不叫她喊包,沒說絕對不叫。

這個喊包死神喊包死神喊包死神!

「施子雄呢?晝星班仆街呢?神器呢?等陣個支應該唔係聖槍,重量拎落似鋼筋…」

腳步聲與人聲一起走來:「佢地走左,聖槍我地回收返。」

這香水氣味,這斗零踭,是Kelly。

「你最好唔好話我知你地係夾埋,Kelly。」

「你唔使咁陰謀論,梗係無,會長嬲到癲左,我等陣仲要去拎Pizza氹佢。」Kelly說。

「施子雄條陷家產有冇講佢到底做咩要搞鳩我同你?晨月。」

「佢…有暗示。」

Kelly拿出手機錄音:「阿仁佢死唔去,你Pizza要唔要菠蘿?」

所以我的死活與會長的Pizza有沒有菠蘿的重要性是相同的。

「保重,阿仁,我地世界末日見。」

在她離開後,我才問晨月…我現在有超多問題啦。

「施子雄同你地講左咩?佢想點?」

「返上伽俐略再講,呀蘇話會黎…呀,到啦。」

呀蘇走過來查看我的情況,然後施展元素魔法把膠桶變成膠袋,然後把膠袋的開口和我的前臂黏在一起。

「皺紋膠紙?!認真咩?!」

「靜啦你。」呀蘇說,「你千其唔好郁對手添呀!最好情況都係留一世疤痕喇,你知唔知至少幾乎三成熟?!」

我吞一吞口水,雙手變成三成熟可不是好玩的事。

「D藥水,D藥水真係得?得架可?!」我總於明白有多嚴重。

「…唔知,配方唔係我地既。」

那是誰的?

但看到呀蘇那個樣子,我乖乖閉上嘴,總之泡在之中不要用力就行了吧。

晨月扶著我回到伽利略上,著我坐好再三叮嚀我不準亂動後神情才稍稍放鬆了些許。

我可是與施子雄平分秋色了幾秒,為了拯救晨月連命也不要,就沒人稱讚一下我嗎?

「……對,對,這樣子…是的,就是說聖火…」在伽利略深處的可柔在聊著電話,注意的是她正在用普通話說話。

「…我會再和你們聯繫,再見。」

轉身的可柔看到我馬上高呼:「阿仁?!你點可以郁架?!」

「放心,我整左咁。」呀蘇指指我的藥水拳套。

「咁…咁就好…」

我搖搖頭:「到底我錯過左D咩,施子雄同你地講左D咩?!可唔可以搵人同我講下我對手變成BBQ後發生咩事?!」

可柔說:「…由最緊要既講起,佢教左我地點樣推算神代氾濫既時間。」

教?

所以他並非敵人…嗎?

但絕非友軍!

「宋校長奪去既聖物,有四樣:聖火,聖血,聖心,聖女。」施子雄確認我的急救完成後說。

「我地夠知。」阿七憤然道。

「當中只有一樣聖物係有時效性,就係聖火…奧林匹克聖火。」

「噢!?」可柔和阿七最先明白。

之後可柔向芷瑜這樣解釋聖火的來源:每年的奧林匹克運動會舉行前,由十一位女祭司於奧林匹克聖山上透過聚焦陽光採集。

對外說是演員,但是演員同時也可以是祭司。

對外說是聚焦陽光,但聚焦陽光的同時也可以吟唱降神的歌咒。

這儀式及之後的聖火傳遞被全球數以億計人注目,參與著,加上希臘神話背景和守秘教條,簡直就是信念和信仰的集結。

但是聖火具有時效性,在奧運會完結後就會淡出眾人目光,失去世人的仰望的聖火就只是普通火苗。

「所以…聖火只有係奧運會其間先係聖火!」

「北京冬季奧運會將於2月20日閉幕,換句話說宋校長要發動神代氾濫,必須係呢日之前。」施子雄道。

「仲有一點…聖火具有概念同質性,呢個樣對你地都好有用。」

概念同質,指的是物體在魔法概念意義上本質相同。

火本身是化學反應,燃料到達燃點後產生的反應,所以別說是把聖火這樣遞來遞去,同一點火苗在這一秒和之後的一秒已經是不同的火苗,燃料被消耗後迎的燃料補上繼續燃燒,又怎可能是同一點火苗?

但這是科學的觀點,一點也不浪漫。

聖火從奧林匹克山上傳到當屆的奧運會場,因為最後點燃的聖火是一路上傳遞點燃過來,即使科學上是不同的火,但意義上就是那從天而降的聖火其延續,是相同的聖火。

所以世界上每一點聖火,都是相同的存在,不明所而者稱為量子糾纏,反正所有自己搞不懂的概念都加「量子」在前頭就對了,也可以試試加「動態」,那樣自己和對方也搞不懂了。

而魔法文明中,這種只存在概念中的「相同」,就稱為「概念同質」。

「聯絡中華魔法聯會,叫佢地觀測依加係北京既聖火。」施大雄說,「只要宋校長係呢邊對聖火出手,北京冬奧既聖火都會有動靜。」

這就是施子雄留下的信息。

他竟然提示我們如何透過聖火預測神代氾濫開始,還說出神代氾濫開始的最後期限。

最遲是2月20日開始…時間不多了呢。

我看我和晨月的第一個情人節應該泡湯了吧。

「既然你係同我地同一陣線,我地合作先啦——我個時咁同佢講。」可柔說,「但係佢完全唔理我,佢話我地唔係同一陣線,只係佢都唔想世界末日…更加唔想永遠被一個真神統治。」

「佢當然唔想,佢咁大野心。」

有這等野心的人,即使是真神統治下的完美世界,他也不會滿足吧。

我反而能理解施子雄為甚麼會幫我們。

「而且佢話佢個邊都會為神代氾濫做準備,希望係好事黎。」可柔說,「我無沈醫生咁睇好佢。」

我說:「我有咩要幫手?應該話…我有咩幫到手?」

「你千祈唔好幫,我地依加只可以求神拜佛,神代氾濫係你對手好返之前都唔好開始。」

我猜不會。

既然聖火有這個特質,那麼宋校長一定會看準聖火最有效果的那一刻。

而且那一刻的時間是如此清晰並方便計算,他一定會挑那一瞬間:所有人對聖火凝視,仰望,屏息以待的那瞬間……奧運會閉幕禮上,無數鏡頭對準聖火拍攝,即聖火準備熄火的一瞬間。

我在解散前是這樣向可柔說的。

「———神代氾濫會係2月20日晚九點半開始。」

不出所料,那天…阿七和芷瑜一同倒下了。
可能係俾人BBQ咗
反正所有自己搞不懂的概念都加「量子」在前頭就對了,也可以試試加「動態」,那樣自己和對方也搞不懂了。
未有特別comment
阿七同芷瑜做咩
俾女神急call
你仲誇張過我
玩咩都講埋
我冇
唔框死先有想象空間
施大雄
今日打得急定太凍?
與故事無關
有冇人知個空間打晒格仔係咩事
咁我有信心繼續寫了
三成熟…好撚痛
巴打係咪炒蛋師
靈機一動,如有雷同,唔關我事
暈車浪(好似係)
個野心
正常發揮
巴打係起樓師
最廢果個
我估到係hehe,係唔get關舊叉燒咩事啫
叉燒上面 白飯下面
廁獅?
老雜炸嘢

今日返左去

屌無人返
得個大佬同科文返
仲要做
標打jai?
寫左daily未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞