[結局]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
67 Like 1 Dislike
收工有文睇
飯前文
委屈地扁著嘴說
如果真神存在,
佢會喺彈指之間阻止俄入侵烏克蘭...
(望一望電視)
呢d算唔算官方劇透?
有冇度過定係臨時發揮烏克蘭呢段

大家睇得開心(?),我又開心,yeah
星期六都要返工辛苦晒
睇文送飯

睇文好啦唔好睇圖
劇透責任全在俄方
成篇故都係臨時發揮
你望下我下篇標題都未諗,星期一會有架啦
鬼材早一個禮拜個故事又會唔同咗
分享下我點解可以串埋咁多現實既歷史野或者新聞

話說我既真正「出道」係小學

個時學校會有D雜誌訂既,我訂個本係叫「木棉樹」既雜誌

其中寫文投稿既欄位玩法係雜誌編輯俾一大堆完全唔關事既字俾你

例如「小巴」「陀螺」「薯條」「眼鏡布」咁啦 <—即興諗

讀者就要用呢D字串埋黎做一個故事

變成「我同朋友係小巴度用陀螺決鬥,食住薯條既肥仔竟然扔塊白色眼鏡布出黎幫我投降」咁樣 <—都係即興諗

所以我由一開始已經係將一大堆奇怪既野串埋一齊即興發揮

當然我亦知世界上總有地方打緊仗
我連下星期一要出咩文都唔知
算係借題發揮
睇到個出版社既徽文比賽

字數上限:9萬
你幾多
最短都49萬
你咁讚我會囂

多謝讀者有畫面有共鳴真係好開心,本身想像力比常人強少少我好易有畫面,如果讀者都有我就放心了
扣大金毛,一開始唔用
BTW 唔好劇透唔該
巴打文筆都唔差,有靈感可以自己寫下故
BTW雖然你寫得好詳細,但如果成篇都咁寫其實會好攰
咁樣寫一段唔同成篇都詳細到咁
成篇都咁詳細寫既人攰,睇都會攰
你諗下食個蘋果咁

我拿起蘋果,咬了一口發出「啵」一聲。

vs

我拿起蘋果,帶點果臘的表皮散發著一股幽香,底部沾有些許無傷大雅的塵土,但是還是草草把蘋果往衣領上擦去,「沙沙」兩聲後再次把蘋果送入口中,才以門牙輕輕扣上,味蕾已傳來蘋果的清甜,這種被稱為「起沙」的口感顯示著蘋果是上品。

「啵」

其實係唔需要 
不過睇呢一幕有幾重要
如果呢一幕鋪陳左成個故就緊要詳寫
當然呢個係極端例子,康台長出場都重要
所以唔可以寫得太簡,又唔使太詳細

為甚麼?傳送門只在香港境內,本來作魔力觀測用… <—留下小懸念

—————
「聽佢話停手,可柔。」

一把未聽過的聲音從天上傳來。 <——畫面唔郁,得聲,好似電影轉場先出下一場既環境聲/背樂咁

———————

「你已經做得好好,你比個時更加成熟,唔只係背書考高分咁簡單。」

一個男人撐著雨傘從天上悠閒地飄落<—畫面低炒拍上去

只形容做紳士,而唔一點點咁形成,因為讀者自己對紳士已經有一個通同印象,我講太細反而會破壞節奏感同畫面感

——————

點講好呢,寫故要有描述力,但唔係咩都要描述到太仔細
反而段落之間轉換會影響到閱讀節奏

我拎今日一段你睇

「你就咁望住呢一切發生?!」
「你就咁望住咩都唔做?!」
「你又話你愛世人?!甚至將你的獨生子賜給他們?!!?」
「你做過D咩黎啊?!??!」

點解要分成咁多段??

點解唔咁寫?

「你就咁望住呢一切發生?!你就咁望住咩都唔做?!你又話你愛世人?!甚至將你的獨生子賜給他們?!!?你做過D咩啊?!??!」

覺唔覺得上面咁斬開一句句,節奏會急d,激動d?
有冇發現我呢度係無左分行呢?

正常應該係

「你就咁望住呢一切發生?!」
#隔行#
「你就咁望住咩都唔做?!」

呢個就係所謂既閱讀節奏,唔知你明唔明
我其實唔係文筆好,文筆好過我既人大有人在
包括你啊,你寫個段文筆描述得好過我
但我寫故會考慮埋節奏咁,當然只係我既寫法/文筆
每個人都有自己寫法
總會講到既
唔記得引用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞