《我的MK妹同桌》(3)【完結篇】

781 回覆
97 Like 8 Dislike
今晚更新
聽日先出喇
夜喇,抖下
我哋嘅樣慢慢喺底片度浮現上嚟。

影咗兩張,一張俾我,一張係呀詩度。

好短暫,好多嘢想做,但嚟唔切做,而你又深知只有呢一次機會,因為價錢太貴,唔會再坐第二次。

唔想就咁結束嘅惆悵感⋯⋯係踏出摩天輪嗰一刻蔓延開來。

望一望個時間,已經6點幾,但個天仲未有暗落嚟嘅跡象。

「你仲有無咩地方想去啊?」我問呀詩,就算6點幾,我都唔想咁快完咗呢一日。

呀詩之後要忙功課嘅嘢,要趕進度,我亦都無可能咁自私要犧牲呀詩嚟陪我遊一轉英國。

所以想用盡個時間。

以前都有過呢種感覺⋯⋯越想珍惜、越想用力捉緊就越無力。

「無啊,可能係呢度一排,開始覺得唔太特別?」我同呀詩跟住人流離開。

然後就沿住河邊散步。

「我發覺我嚟到英國要去好多地方,先不枉大老遠洗咁多錢過嚟,但呢一刻我真係覺得唔需要去咁多地方,依家我諗唔到可以去邊,明明倫敦咁大,我咁多地方都未去過。」

好多遊客混雜著英國人係我哋身邊經過,有聽到熟悉嘅廣東話,更多嘅係講普通話,一眼就會認得出佢哋係邊度人。

「但我更加想係你身邊,呢個先係我過嚟呢度嘅目的。」

「我頭先有諗過,如果你係呢度心情真係咁鬱悶,仲係咁嚴重嘅話,不如同我一齊返去啦?學業嘅嘢咪由佢停住先囉,就算因為咁樣遲一年畢業,都無乜問題姐?最緊要你無事。」不知不覺我捉住呀詩嘅手慢慢變得用力。

「好無?」我柔聲問,「一齊返去啦?」

呀詩沉默,低著頭,將耳邊被風吹過嘅頭髮重新整理,然後隨意地潑向耳後。

露出半個側面嘅佢,被風輕撫過,更顯迷人。

呀詩係我面前,好似從來都無變過,但當某一刻,你腦海將第一次見面嘅佢重疊後,先察覺早已成長為另一個模樣。

青澀、稚氣、MK、間中粗魯、爆粗;成熟、穩重、有個性、有方向、有屬於自己嘅魅力。

我覺得呀詩好型。真㗎,真心覺得佢型。呢個字唔係淨係形容男仔,我覺得形容女仔都好貼切。

呀詩甩開我隻手,用我比快幾步嘅節奏向前行。

我突然有啲驚,呀詩要走?佢去邊?做咩事?下?喂?

點知原來只係行去前面嘅凳度坐低,張凳係兩棵樹中間,甚是寫意。

個畫面好似《秋天的童話》入面周潤發同鐘楚紅坐係公園度談心嘅畫面,西方國家嘅景象對於一直身處係亞洲嘅人嚟講,係夢幻嘅地方嚟。

我行過去坐係呀詩隔離。

此刻嘅光景,就係我一路想像,我同呀詩老咗嘅模樣。
終於有文
加速唔該
快啲帶佢返香港啦
明知係sad ending 但都要繼續睇
因為咁先夠真
今晚更新
我睇到斷哂片
呀詩坐低之後,一樣無講嘢,我痴痴咁望住佢,一路幻想我哋慢慢經歷歲月嘅洗禮,跟住一齊老去。

呀詩開口講嘢,先將我從幻想拉返嚟。

「我明你嘅感受,同時都知你係為我好,想我好返,過到嚟都好努力咁想我開心返,我唔係無感受到⋯⋯你頭先話叫我返去香港,留係度咁唔開心,而且因為咁樣而搞到自己病埋,無咩緊要得過身體。」呀詩呆呆地望住前方,依家呢個視線好似望緊維港對面咁。

「但我真係唔想放棄。」呀詩忽然話風一轉,堅定咁講。

「我犧牲咗好多先至過到嚟,我儲咗好幾年前,完成咗我一路想完成嘅嘢,老實講,呢段時間無你嘅支持,我係做唔到,你俾我放心去追求自己想做嘅嘢,雖然你會因為我離開唔捨得,但呢啲都係因為你愛我,你著緊我。」

呀詩彎低腰,佢嘅秀髮因為地心引力而下垂,加上河岸嘅微風營造出一種飄逸感。

呀詩側一側個頭,望住我。

對住我笑。

我第一次,望住呀詩嘅笑容會感到傷感⋯⋯

「我頭先都爭扎咗好耐,一路以嚟對外國嘅憧憬,我終於都做到自己想做嘅嘢,但好多夢想嘅樣貌,當完成咗後就變得截然不同,發現咗唔同之後就又放棄?」

「呢個諗法已經存在係我腦海度好長一段時間,直到你嚟到,我更加覺得唔應該就咁放棄,MK啲講啊,『條路自己揀,仆街唔好喊。』」

我俾呀詩突如其來嘅引言逗笑:「又真係幾MK。」

「我想堅持埋落去,想睇下個結局,我知辛苦⋯⋯我一路以嚟都辛苦慣,唔差在呢段時間啦。」

跟住呀詩用佢冰冷嘅雙手摸我塊面,請我食「凍柑」。

凝望我雙眸,道:「但我唔想你咁辛苦。」
終於分手
今晚繼續更新

雖然臨近結局,但要寫都仲有段時間寫

最近會Keep返每日都出一篇至兩篇

我知有啲巴打唔係每日追,我後期都出得無之前咁密

會隔一段時間再入嚟追的

只不過依家想一口氣寫到完故

唔知完故會係咩心情,大家滿唔滿意

但照樣去到最後先,為事隔一年幾嘅故劃上休止符

我會繼續寫故的,用業餘嘅時間同埋精神,唔求要幾出名,幾多人睇,賺到幾多錢

只求大家睇得投入,鍾意個故事亦間唔時有所得著,路過嘅時候見到個故,俾佢吸引,然後追落去,得閒入間唔中聯絡下,為苦悶嘅人生獲得短暫嘅色彩

最後真心多謝咁多位,喺我寫得咁疏嘅時候都仲Keep住追我嘅故
唔分得唔得
前排你病咗辛苦你喇多謝你過咗咁多年都仲肯喺呢個平台分享你嘅文字

希望你會寫返之前未完嘅故啦,好掛住同港女去台灣嗰篇
推推
樓主加油
之前啱啱轉工, 冇時間上嚟追故, 連電話都好少用

而家我返嚟喇

雖然未必成日都上嚟推po, 但我之後時不時都會入嚟推你架
推山區巴
「我哋之前相處得好好,我好明白,如果唔係我哋都唔會一齊咁耐,經歷過中學、大學,我亦都相信就算出嚟做嘢,我哋都唔會點變。」

「只不過依家我唔想見到你因為我而辛苦⋯⋯我知以你嘅性格實會陪我捱⋯⋯」

「你會,我知你一定會。」

「中學嗰陣就知,你係會堅持落去嘅人嚟。」

「記唔記得我哋中學分手嗰晚?你係補習樓下等我。」呀詩若無其事咁講返起以前嘅事。

已經過咗五、六年啦,唔數下都唔知原來過咗咁耐,有種記憶錯亂嘅感覺。

「記得,點會唔記啊?」我苦笑道。

我哋甚少講起分手嗰陣時嘅嘢,好似不約而同大家都有個共識,唔開心嘅事就唔好提返起,對現實無任何幫助。

「嗰晚由補習社出嚟,我就知你點都會跟埋嚟,雖然你嗰陣係巴士度無追上嚟,但係喺重要嘅位上面,你唔會走咗去。」

「所以我信你點都會陪我捱過去。」

「但我唔想。」呀詩坐返好,又再直望河岸。

「依家嘅我就算同你出嚟,我都開心唔起,我都以為你過到嚟,情況會有所改變,但我就係咩都諗得好負面,我無辦法真正咁開心起嚟,覺得你好快就會走,到時候我又自己一個人係度,我不停咁要自己唔好依賴你咁多,同埋我都唔肯定自己返到香港就一定會好得返。」

「我唔想因為咁綁你係我身邊,我唔想你跟埋我一齊辛苦。」呀詩盡力令自己平靜。

「我唔想做累人累物嗰個。」

「由細到大,我都唔想做累人嗰個,因為我已經俾人拖累個人生拖累得好緊要,所以盡可能唔麻煩到人,我都會自己嚟。」

此時此刻,我忍唔住打斷呀詩講嘅嘢,唔單止係佢,我都有啲激動。

其實呀詩講到好明,我心入面好清楚呀詩依家想點樣。

「但係你唔會咁樣維持一世㗎嘛,到你好返嗰陣,你唔會覺得可惜咩?做呢個決定?」我個腦快速咁轉緊,諗緊有咩方法可以令呀詩回心轉意。

「可能會,但至少依家唔會。」呀詩依舊用佢迷人嘅笑容望住我。

一晃眼,我已經望咗呢個笑容好多年,未曾睇厭過,依然都係咁楚楚動人。

佢同中四嗰陣一樣,離別嘅時候,講嘅說話總係令我無言以對。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞