《我的MK妹同桌》(3)【完結篇】

781 回覆
97 Like 8 Dislike
好sad
明明兩個都深愛對方,但就一齊唔到
睇到好心up
今日搞埋放榜啲嘢就一身輕
聽日可以出返文了
要你哋等咁耐
支持
成個過程,我都聽到曬。

我大約知呀詩嘅想法係點,兩個人相處,唔會咩都感覺唔到,總會有啲蛛絲馬跡可以發現得到。

只不過當你聽到呀詩親口係你耳邊講佢內心嘅感受,個心係會因為跳動而感到傷心。就好似你明明都做好心理準備人哋同你講分手,但你聽到嘅當下,都係忍唔住崩潰一樣。

呀詩續道:「我知呢一切對你嚟講可能無辦法理解我點解咁樣做,可能仲會嬲埋我添⋯⋯」

呀詩跟住冷笑一聲,然後開始嗚咽著⋯⋯

「我唔係想話自己經歷嘅嘢有幾咁慘,依家放手有幾咁偉大,只係唔想你辛苦。你專登過嚟搵我,但係我連最基本嘅陪伴都俾唔到你,我都有諗過不如唔好做啲死人功課啦,炒曬咪返去再補返囉,問題係我唔想衰俾佢哋睇,咁樣實在太柒,話人哋攞曬啲嘢嚟做,但去到自己手嘅時候,就變成咁,所以⋯⋯所以⋯⋯」呀詩好細聲咁樣喊,最後都係忍唔住喊咗出嚟。

「當連陪伴都俾唔到你,我都會諗,咁樣落去仲有咩意思呢?」

「其實我清楚,你唔介意㗎,你打從一開始過嚟英國搵我,你就預咗,我之前都知,有陣時唔係話對方唔介意就得,好多時都係人哋唔介意,最介意嘅通常都係自己。」

「人哋嘅嘢,好容易就寬容到,但係自己嗰關呢,就成日都係卡鬼住。」呀詩講下講下,就瞓咗落去,我感覺到背後有重量咁壓咗落嚟。

「所以其實唔係你嘅問題,係我問題。」呀詩繼續講。

「對唔住,只要你唔好嬲我就得。」呀詩軟弱無力咁講。
深夜在線上
今日回完氣了
我頭先都一直係度諗緊,究竟轉唔轉身好,話俾佢知其實我好想知佢心點樣諗,我爭扎緊。

「所以去到最後,明明都忍下心講咗分手,都好似拖住你,唔俾你走咁,其實都係因為我自私姐。係呢一步,我無諗過你點諗,我淨係想留低一啲深刻嘅回憶,因為我都唔想就咁結束。」

「呢個階段、呢種狀態,一齊落去只會辛苦,我的確唔想再忍,唔想再咁樣辛苦落去,我好似去到邊都係一個負累咁,由細到大都係咁。原來以為唔會再有咁樣嘅感覺㗎啦,直到你出現咗之後。」

「最近呢種狀態又搵返我⋯⋯我綁住咗你係度,我點會唔知你愛我姐,你卻因為咁,而犧牲咗好多嘢。我明㗎,我睇得到,但係我接收到嘅係沉重、壓力、無辦法回應嘅愛。」

「當你無辦法、無能力回報嘅愛,就會換轉成為痛苦。」

「所以放手對你我係一件舒服嘅事。」呀詩輕輕咁摸摸我個頭。

我最後都係忍唔住,因為我唔想好似電視啲橋段咁,咩兩個人嘅心事默默咁收埋係心底好多年,彰顯自己有幾咁鍾意對方,仲要一講就係講緊十幾年咁。

我一向都好唔鍾意咁,我想大家有咩心底話,都可以講清楚佢。

於是我做咗呢個決定。

我伸手去捉住呀詩隻手,然後翻身望住佢。

佢下意識驚到縮返起隻手,然後我見到佢個樣係呆咗兩、三秒,然後跳起身,坐咗係度望住我。

個樣好驚訝。

問:「你唔係瞓咗咩?頭先仲見你瞓到好冧。」依然吃驚咁望住我,唔識反應。

「我頭先急尿想起身去廁所。」我笑笑口地解釋,心諗,咁樣玩下佢都幾過癮,嘻嘻嘻。

「你聽到曬?」呀詩問我。

「我去完廁所返嚟再話你知。」然後我起身去廁所,我依家就係要佢心囉囉攣。
呀詩由怕醜變到嬲,好似俾人睇到裸體,然後無反應,仲要串串貢咁走咗去。

我真係好急尿啊嘛!!

去完廁所返嚟,呀詩坐係張床度,嬲爆爆咁。

個氣氛成功俾我逆轉,我柔聲問:「做咩事啊?嬲啊?」

佢唔睬我。

「講啦,做咩事嬲喎。」我再問。

佢都係唔睬我。

「係咪嬲我聽到曬你講嘅嘢?」

「係啊!」佢拎個枕頭遮住自己塊面。

「啊!!!!」然後自己鳩叫,拎個枕頭嚟打我。

「你幾時開始聽到㗎?」

「我?我由一開始就聽到啦。」我笑住講。

「你仲笑!」呀詩搣我,好痛,真係好痛。

「我真係諗住你瞓死咗先係你隔離講咋!」呀詩就係呢點太天真,又天真得可愛。

「咁好彩我聽到你心入面嗰句說話,如果唔係我咪無機會知?」我拎開呀詩個枕頭,攬住咗佢。

可能之後未必可以再咁樣攬得到,但呢啲已經無所謂,唔再重要,重要嘅係依家嘅我哋。

「啊!!!點解會咁㗎!」呀詩仲好介懷頭先嘅事。

「如果你真係如你頭先咁講,真係要放手嘅話,我會尊重你,依家我至少都明你嘅想法,亦都無話怪你啲乜,應該咁講,之前諗唔明你嘅用意吧?依家知道咗之後,我會更加想珍惜埋剩底呢一兩日,然後返去就好好地再開始過。」

呀詩兩行淚痕又再次補返色。
弱弱一問
如果最後真係出書
有無人會買
有!
搞埋寄海外吧
推推
一定會
呢個心理分析好好
兩種心理都好矛盾,所以成日打交
最後嗰句其實幾啱
我哋就係件事過咗咁耐,先至可以理性咁樣講返出嚟or諗得通咋嘛
當下真係理性咁顧全大局嘅
又會俾人屌冷血無情㗎啦
樓主 想問仲有幾耐完故?想儲埋一次過睇
推推
今日要晏啲先出到文
琴日整親
小傷嚟
所以好早就瞓咗
晏晝補返啲文
接住落嚟,呀詩由慢慢地哭泣,變成嚴聲抽泣。

更加忍唔住攬住我,捱落嚟喊。

搞到我都好想喊埋一份,但係我心入面只有一股股感傷,卻喊唔出嚟。

我明白呢種欲哭無淚嘅感覺,好唔想再經歷一次,但現實又再嚟多鑊,好痛苦。

所以之後我都好唔鍾意sad ending,因為每次都會令我諗返起呢一刻。我哋坐係昏黃嘅房間裡,只有呀詩張工作枱上面嘅燈照亮成間房,我就咁睇住呀詩失聲痛哭。

我個膊頭濕曬,呀詩偶爾抽搐著自己個身體,喊到收唔到聲,控制唔到自己身體。

呢一刻我就清晰⋯⋯

呢個就係我哋之間嘅結局。

至少係最後,我算係做到對自己無悔吧?

我唔知時間過咗幾耐,直到呀詩喊到無曬動靜,我個腦都仲係好清醒,一啲睡意都無。

我輕輕拍一拍佢,無都無反應,於是我將佢放返落床,我見到佢塊臉喊到好多淚痕,隻眼腫腫地咁。

我係呀詩額頭度印上一吻,然後我出咗去樓下周圍行,我好想自己一個靜下、諗下嘢,整理一下個情緒。

我拎咗少少嘢就出咗去,落到樓下,發覺得幾涼,著到薄薄地嘅我忍唔住打咗個哈痴。

凍凍地反而讓我更加清醒,可以專心投入咁諗我哋之間嘅嘢。

我求其鳩行,漫步呢個英國街頭。

漸漸發覺,我落嚟諗我哋嘅嘢係一件好撚錯嘅事。

因為諗返我哋好多以前嘅事,嚟呢到嗰幾日發生嘅事,原來無我自己想像中咁灑脫。

我嘅情況只會係,我唔想分開,但最後都係會分開。姐係我去到最後,就算幾唔捨得都好,我都係會做分開呢一個決定。

因為呀詩都做到呢個份上,呢個地步囉,我仲可以點?

我嘅挽留只會令佢更加不知所措,徒添佢嘅壓力,最後就算無分到手啦,都難保將來唔會有,到時我哋又loop一次?定還是每日活係誠惶誠恐嘅日子裡面,繼續相愛?

好似每一個選擇,都不能盡人意。
呢個就係我想見到sad end 嘅原因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞