《我的MK妹同桌》(3)【完結篇】

781 回覆
97 Like 8 Dislike
我自己一個食飯,睇住自己鍾意嘅食飯,呀詩仲係度忙緊功課,好專心。

我自己已經好攰,唔知係咪時差問題,我好眼瞓,幾乎到控制唔到嗰隻。

咁我食完就拎埋啲嘢食,擺係呀詩度。

「你再忙都要食㗎。」我的確心疼佢,我唔理我哋關係係點,我只係單純地關心佢嘅身體,出自基本禮貌嘅關懷,無論換轉邊個,都會咁樣。

淨係呢一點,我諗已經有個分別係度了⋯⋯

我嘅出發點,已經唔再係佢係獨一無二嘅存在。

「唔好捱壞自己身體啦。」

我企係呀詩側邊,望住佢,佢依家都仲打緊份功課,但個樣已經變得憔悴。

係好明顯㗎,佢眼皮都變得好重,不停咁要自己集中精神,又無得唔做,啲功課又趕緊要交。

我唔知自己可以做啲咩,幫唔到佢啲咩,然後想令自己女朋友開心返上嚟都做唔到,我只能夠棟咗係度,唔識俾反應。

「食啲嘢啦。」我再問一次。

然後呀詩先抬起頭,望一望我,好似終於意識到,「終於要食嘢啦」嘅感覺。

「你食完啦?」呀詩停低啲嘢,伸個懶腰。

「食完好耐啦。」我答佢。

呀詩聽後,望望前面張食飯枱,我唔理解佢嘅表情,失望?定還是從容?

「你咁樣落去對身體唔好喎,隨時病都唔出奇。」

「唔會成世都係咁嘅,你定啦。」

「咁你唔打算食飯?」我好奇問佢。

「我都做到無曬胃口,我遲啲食都得嘅。」呀詩雖然咁講,但佢都拎嘢食過嚟食,「多謝你。」
好睇
呀詩都真係有按我要求乖乖地食嘢,但隻眼都係不離電腦裡面嘅功課。

我沖埋涼就走咗去瞓,已經用盡我最後嘅精神,呀詩佢都仲搞緊。

我明佢嗰種忙碌,對自己有要求就要用盡方法,同時會有好多情緒,大壓力啦,焦慮,急躁。

呀詩嘅情緒已經俾呢啲嘢影響曬,加上佢之前係呢度又無人無物,仲要long d而造成嘅各種問題係度。

我係度諗緊有咩辦法可以解決得到嘅時候,個腦已經運作唔到,瞓到死咗。

我依稀記得有人唔知係邊段時間上咗嚟,瞓係我隔離,無攬住我。

只係拖住我,十指緊扣。

第二日我好早就起咗身,6點都未夠,呀詩做嘢張枱仲亮住盞燈,但係人已經瞓係我隔離。

呀詩熟睡緊,除咗十指緊扣之外,佢仲攬住咗我隻手臂。

我嘅心情當下有啲唔係咁開心⋯⋯我察覺到啲異樣。因為平時,或者咁講,以我哋拍拖咁多年嘅關係,我哋瞓教唔會限於攬手臂or拖手瞓。

攬住大家入睡,嗰種心安入睡嘅感覺,係好舒服。

但自從琴日講開咗之後,我哋之間已經有微妙嘅變化。

當講開咗,就係慢慢實行嘅階段。

我哋無一下子抽離,而係好似燒炭咁,慢慢步行死亡。慢慢淡出對方嘅生活,一點一點地。

明明佢就瞓係我隔離,但我都唔敢伸手過去攬住佢。其實我好想好想,攬住呀詩瞓係件好舒服嘅事。

因為佢都做到呢個地步,佢已經係有咁樣嘅決心係度,我亦都唔想表現得猶豫不決,或者⋯⋯會令我哋斷得更快。

個心口有啲up住up住咁,微微地刺痛著你。
我任由呀詩係度瞓,無諗住打擾佢,我就自己係度望住個天花板,自己傷春悲秋。

回味緊我哋以前啲回憶,不過依家無之前咁過度放唔開舊回憶,可能因為想向前行。

諗嘅係,佢依家啲功課搞唔掂,可能影響佢返去啲成績,唔知會唔會defer,佢仲有實習。

「嗯?」呀詩佢嬌柔地輕叫一聲。

我俾佢打亂我諗嘢嘅思緒,我感覺到佢捉得我更緊,我忍唔住輕輕咁撥弄佢嘅頭髮,然後一路掃落去,摸摸呀詩臉龐。

就係呢啲小細節同埋小動作,令人難以一下子放手。

好可惜。

但係睇到佢瞓教都皺曬眉頭,瞓都瞓得心神不寧咁,離開可能係俾彼此喘一喘氣。

就係見到呢一幕,我就突然諗通曬咁。

所有糾結嘅煩惱一下子順曬咁⋯⋯唔想呀詩瞓教都要皺曬眉頭,見到佢咁樣好心酸,我越想靠近,就俾咗好多壓力佢,因為佢亦都要照顧埋我嘅心情、感受,但已經所有嘢都照顧不瑕。

係呢個階段,咪嘗試一下自己一個人行下先囉,你都唔知自己會行到邊度。

無咗一個你深愛嘅人陪你,難免會寂寞難耐,但換個角度諗,會唔會係一個新嘅開始?

結果會唔會未必好似我哋預想咁壞?

咁樣分手,一定係一件壞事?

我同呀詩嘅人生從此會過得潦倒?

我又覺得未必⋯⋯

好多動力湧上嚟,我會趁呢段時間試下自己一個人過,陣間咪出去行下囉。我拎起手機,搵下附近嘅地點,安排自己嘅行程。

然後又再瞓咗陣。

呀詩瞓到流曬口水,佢真係一隻豬嚟,咁多年都無變過。

我輕輕甩開隻手,慢慢從呀詩手中抽離。

梳洗下,用埋間房整咗個簡單嘅早餐,都係啲麵包啊,腸仔煙肉咁,琴日都有買埋今日早餐嘅料。

嗰陣已經朝早11點,我整完呀詩都未起身,我就自己食,打算食完就出發。

到我搞掂曬所有嘢,呀詩都未起身,睇嚟佢真係好攰。於是我就自己一個人出門口,留低咗呀詩嗰份早餐,同埋一張紙條,就走咗。

我自己都覺得個轉變都有啲快,明明琴日聽完呀詩咁樣講之後仲係度鬱鬱不歡,今日就已經諗通咁,而且真係實行起上嚟。

覺得此時嘅自己好不可思議。

真係捨得一個焦慮症患者自己一個人?
其實去到呢個地步係左右不是人
尤其是大個咗成日都會遇到啲兩難嘅問題
進退兩難啦、左右夾攻,兩面不是人啦⋯⋯

呀詩提出咗想自己一個人,亦都唔想強仔嚟到係度陪自己做功課
自己又真係要顧功課,分身乏術
格硬留低唔知會唔會係件好事
可以係好,亦都可以因為咁而嘈
問題係你肯定唔到之後件事會係往邊個方向發展
就算我自己一個人出去,我都會時不時會諗起呀詩。

並唔係因為見到路人成雙成對,然後都想自己隔離有個人陪,而係見到某一樣嘢食,我第一個諗起嘅係:呀詩鍾意食呢個喎。

一早已經融入曬係自己生活入面。

我去咗唔同嘅地方,用手機記錄咗好多風景,有啲亦有用即影即有記低落嚟。

手機無響過,呀詩無send過一句msg過嚟。

老實,我呢次出去嘅旅程的確係開心唔起,基本上係帶住sad嘅情緒遊走英國街頭。

但係至少有輕鬆、鬆一口氣嘅感覺。係呀詩身邊,經常唔知點算,揸唔住主意,唔知點樣做先為之對佢好,呢種好,係咪正正佢想要嘅。

一個人反而無呢種拘謹,其實可能自己並唔係需要將來都自己一個人,或者真係徹底分手。

而係好似依家咁,有自己一個人好好地喘喘氣嘅空間同埋時間。

我好似明,點解結咗婚嘅男人,有時寧願係樓下公園流連,都唔即刻放工就返屋企。

因為呢種空間,可能令自己重獲力量。

今日無乜特別嘅事發生,但我好享受呢段時光,同時都擔心呀詩,所以我無出去太耐,半日左右,我就決定返去。

我買咗啲嘢食,有啲可以即食,有啲可以煮嘅,係英國買嘢煮都幾方便。

返到屋企,呀詩佢已經起咗身,佢如我所想,坐係電腦前面,做緊功課,枱面上留低嘅早餐,已經清空咗。

我期待佢會好似以前咁,傻裡傻氣咁衝過嚟,抱住我,向我撒嬌。

不過此時嘅佢,選擇坐係電腦前面同功課奮鬥。

小小嘅失望並唔影響我,我放低啲嘢,就坐低碌下手機,放鬆下。
最後有成長
推推
但你無法知呀詩係唔係受情緒困擾而想疏遠你

個人認為俾佢自己一個人其實有啲危險,就算佢唔想最好都作個藉口留低陪佢
但主角留低又有可能會成為佢嘅壓力
老實講,係呢啲位,我完全唔知可以點做,每時每刻都天人交戰緊,每行一步都好小心翼翼,成個人變到好緊張。

我行過去陪下佢?
但係又驚俾佢話,佢趕緊時間做功課,叫我唔好煩住佢。

煮啲嘢俾佢食下?
又唔知⋯⋯

最後諗諗下,算啦,都係整啲嘢俾佢食下。

我煮嘢食唔叻,只好煮啲基本嘢,將佢煮熟已經好唔錯啦。

我搞掂完就將佢嗰份擺係佢枱面,而我自己就唔係好肚餓,索性晏啲先食。

我拎過去,擺係佢枱面嘅時候⋯⋯

呀詩對住我甜甜地笑,瞇瞇眼,得得意意。

呀詩呢個舉動嚇親我,我哋呢排啲關係咁僵,一時之間我唔知點應對。

然後佢仲攬咗我一下,好溫柔咁講咗聲:「多謝你。」

「唔洗⋯⋯你俾心機做功課啦。」呀詩個頭正正係我腰嘅位,我好順手咁摸佢嘅頭。

我內心震咗好幾下,而且有啲內疚。

可能係我諗多咗,但亦有可能係我咁樣走咗出去,佢無安全感?所以返到嚟先有咁樣嘅轉變?

唔理點都好,我更加心疼佢,聽日我唔會再出去啦,其實要去嘅,今日都已經有去,我回夠氣啦。

嚟英國係難得,但係可能我陪呀詩嘅時間⋯⋯

得返呢一陣間。
我算唔算劇透咗
個場景真係好sad
新讀者live左,好有回憶
晏啲更新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞