《我的MK妹同桌》(3)【完結篇】

781 回覆
97 Like 8 Dislike
我哋去到airbnb之後,擺低啲嘢,就打算出發去其他地方玩。

「我淨係得今日可以陪你去玩⋯⋯我⋯之後就要趕功課啦⋯⋯」

呀詩抱住我,一臉謙意。

我知咁樣只會加深佢嘅情緒負擔,其實佢唔需要因為咁樣而內疚,因為唔係佢嘅錯,佢自己都唔想。

但佢覺得我一場嚟到,無得出去,係佢造成,始終都係因為佢。

「唔緊要啦,到我真係好想出去嘅話,我咪自己一個人去囉。」我輕撫呀詩嘅頭頂,仍舊柔順,同埋散發住佢獨有嘅氣味。

「咁樣我都會好想出去囉⋯⋯」佢扁扁嘴。

「唉⋯⋯」然後就開始發脾氣。

我明嘅其實,可能我頭先講嘅方法唔啱,但係我又唔知點講先至好。

答左又錯,答右又錯咁。

呀詩擰完頭,係度拍床,發悔氣。

初頭我以為佢只係扭下計,氹下就可以,呢啲已經成為我哋兩個平時嘅小情趣。

然後當我埋去氹下佢嘅時候,掂都唔俾我掂,可能佢真係好介懷呢一樣嘢。

「好啦,我唔講啦,Sorry啦,頭先係我唔講,講錯嘢,唔好嬲啦好無?」我喺呀詩側邊,柔聲地說。

佢仍然對我不瞅不睬。

我唔講嘢,諗住攬住佢,佢都唔俾。

其實只不過好小事,但就搞成咁⋯⋯我唔想山長水遠,咁貴嘅機票過到嚟,係同呀詩嘈交。

我知佢依家嘅情況好差,只好默默咁陪住佢隔離,諗下有無咩解決方案。
好sad
藉口買餸帶佢散步
唔理解點解阿詩突然咁唔識諗
壓力太大
推呀
成個故事大致睇完

你有乜理由叫MK妹戒煙,MK妹其中一個條件就係食煙

我一直都想溝件食煙嘅MK妹,但。。。
竟然鍾意人食煙
食煙係MK妹特色,唔食煙 就唔係MK妹
我唔係鐘意人食煙,係鐘意靚女食煙
早排屋企人中咗招
然後病病地嘅我後尾都中埋
發燒感冒喉嚨痛肌肉痠痛樣樣有齊
我都唔知點解自己咁嚴重身邊啲朋友同事都只係喉嚨痛
所以呢排都出唔到依家都仲好辛苦
呢排消失咗Sorrr....日日攤係床,已經好多日無出過街
Take care
保重呀書生

暫時唔好諗個故住,淨係顧好休息就得喇,好返再慢慢pick up 啦
take care
Lm
今晚更新
即將滿血歸來
恭喜你好返
wow
情緒嚟嘅時候,係阻都阻唔住,呀詩亦都唔想,我明。

但係點樣處理呢個情況,可以列入最令男人頭痛嘅top3。

我靜靜咁咩都無做,其實呢個時候做咩都死,連唔做都死⋯⋯

(你仲有心情玩手機!)
(你真係唔氹我㗎喎!)
(走啦走啦你!)
(唔好掂我啊!)

當然以上呢啲嘢都唔係呀詩講㗎啦,佢點會講呢啲嘢啊,哈哈哈哈哈哈哈。

呢啲嘢都係我預想出嚟嘅情況。

最後呀詩就留低句:「我去做功課啊!唔好理我!」就真係走咗去做功課。

見到佢仲係嬲爆爆嘅樣,我心情都灰咗,明明真係好小嘅事。

我以為咁多年感情,大家都會識得處理呢啲細節位,我理解佢嘅情況特別,但係依家我真係唔知點做好。

咁佢唔想我一個人出去,我唯有留係度。

只係個心,好唔平衡⋯⋯

如果我走咗去,就到呀詩個心唔平衡⋯⋯

天啊!!!!!

唉⋯⋯點搞好?問得嚟意見,都日落西山。

呀詩認真咁係部電腦面前埋頭苦幹,我知佢都好辛苦,就算我嚟到,對件事都好似無乜幫助咁⋯⋯

我以為佢會開心啲,但得開頭嗰甜蜜。

我望住呢間公寓,的確幾有家嘅感覺,我稍為有啲明白呀詩嗰句,有屋企嘅感覺,但唔係屋企。

再望下窗外,外面係英國嘅景色,英國嘅大街小巷係有啲特色,個風景都係我未曾見過,搞到我有種想出去嘅衝動,覺得好似嚟到好曬咁嘅感覺⋯⋯

不過!我分得清楚邊樣重要!女朋友嘅情況始終都係排第一。

呢啲風景,無咗佢,會無咁靚。

我決定咩都唔做,就等。等到呀詩話想出去行下,先出囉。或者等到佢做完。

總之就等,亦都係我唯一做得好嘅嘢。
晏啲加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞