《我的MK妹同桌》(3)【完結篇】

781 回覆
97 Like 8 Dislike
今晚至少更新2-3篇
補數補數
等左好耐
「佢係咪有女朋友我真係唔知啊,我都有一排無同佢聯絡啦⋯⋯」我咁樣覆子晴。

「你會唔會想約埋佢啊?」我試探下子晴。

「er......我無所謂啊,你約到你咪約囉。」由子晴猶疑嘅嗰一下,我就抱有疑惑。

「哇,你真係唔驚尷尬㗎?」我問佢,亦都無所畏懼,咩都夠膽問。

「都咁耐啦,仲有咩尷唔尷尬啊,不過⋯⋯」子晴略有所思咁停一停頓。

「不過老實講⋯⋯但你唔好同返佢講喎⋯⋯」原來子晴停一停,係諗緊應唔應該同我講。

我不奇然地FF係咪關於蕃薯仔啲咩呢?第一下直覺俾我嘅反應係,係咪仲對蕃薯仔有感覺?

我當然好仆街,亦都係官方答案咁覆子晴:「我梗係唔會同佢講返啦。」

屌啦,個個要八人啲嘢嗰陣都話唔會同人講啦,呃撚咗你講先㗎啦。

但我好明顯唔係呢種會四圍講嘅人啦,係咪先?

「蕃薯仔同我一齊嗰陣其實都對我好好,就算上一個男朋友都無蕃薯仔對我咁好,雖然呢啲無得咁樣講,但係心入面始終都有佢嘅位置,只不過清楚呢啲唔再係愛情,斷開咗嘅愛情唔一定修補得返。」

「咁嗰陣佢肯花時間等我已經唔係咁多個人做到,無足夠嘅愛係好難捱到落去。諗返起嗰段時間,真係我最難捱嘅日子⋯⋯」

「所以如果可以的話,我都會想同佢keep返聯絡,我無估到分手對佢嘅影響咁大,嗰陣覺得大家想要嘅嘢唔同,離開中學之後,大家想追求嘅嘢會唔同,但係蕃薯仔佢個人太念舊啦⋯⋯我知佢好努力維繫我哋嘅關係,甚至想keep住中學嗰種狀態,我唔想咁⋯⋯我想向前,我已經停咗一年啦,我只要一停又係度曬時間㗎啦。」

我望住子晴雙眼,係睇得出佢嘅感傷,蘊釀緊個情緒,想喊咁款。

「分手後我以為佢會頹一陣啦,我狠心啲,佢就可以好快走返出嚟,而且出嚟見識世面多咗,會識到其他人,或者有其他諗法,會易啲放低啦。」

「估唔到後尾咁長時間令到蕃薯仔變咗第二個人咁。」子晴佢停低手上嘅餐具,想食但又食唔落。
仲趕緊功課
我都係聽朝先出到另一篇
大家可以瞓先
「嗰陣見到咁我都好傷心,係⋯⋯我係乜都無做,只不過嗰陣搵返佢,又有咩意義?出於同情?然後呢?又再傷害多佢一次?」

「有時溫柔都會傷害到人,無情未必絕情。」子晴最後嗰句,有啲MK嘅味道,由佢把口講出呢啲說話,又幾滑稽。

「你咁講都啱嘅,我以為你嗰陣對蕃薯仔已經無其他諗法,同埋唔知你會唔會覺得佢廢,嗰陣我係有咁諗過。」我都老實當年嘅睇法,咁依家已經推翻曬啦。

「點會呢。」子晴緩緩一笑。

「我之所以咁樣講,唔知你會唔會好似蕃薯仔咁樣,畢竟我哋嘅經歷都有啲似。」

「放心啦,呀詩佢唔會覺得你廢囉。」子晴揶揄我,條友最尾個嘴角,係度陰陰嘴笑。

「屌你啦。」我串返佢,績道:「我又無諗到會好似蕃薯仔咁嘅,佢嗰陣真係愛得你太深,嗰種狀態我同呀詩第一次分手都試過,係唔好受到自己都控制唔到。」

「但依家已經唔係咁,呢段經歷會伴我一世,隱隱約約咁浮現,抹唔走。」

「唉,諗下諗下又好似真係同你哋嘅經歷差唔多,又唔係因為鍾意上第二個,而係因為大家追求嘅嘢唔同,分開對大家嚟講都輕鬆啲。」

「嗯,你知啊呢?」子晴得戚咁講。

「總之你呢,有咩覺得唔開心嘅,就搵我傾啦。」

大致上感情嘅嘢傾嚟傾去都係嗰啲,我同子晴傾完之後,我都舒服啲,因為自己一個嗰陣,會自己揣測一啲嘢,然後落一啲定論,簡單啲嚟講姐係FF,依家起碼安心咗一啲。

食完餐飯,我同子晴傾偈亦都密咗啲,我哋都唔係會成日約出嚟,各自都有嘢要忙。

我都要去一間公司度實習,蕃薯仔有約過出嚟,意外地佢成熟穩重咗,之後強裝爛玩嘅姿態亦都唔見咗。

知道咗佢有女朋友,聽佢講個女仔都對佢唔錯。

好自然咁覺得唏噓,好似啲事會出乎你意料咁交叉行走,時機總係咁巧妙。

我無同佢蕃薯仔講子晴嘅事,當然嗰番說話都無講啦,就由佢成為石沉大海嘅祕密啦。
反而蕃薯仔比子晴易move on
我自己都開始慢慢地俾生活侵蝕緊,一個暑假話咁快就過⋯⋯

實習嗰陣有個一齊入嚟實習嘅同事,大家都差唔多年紀,女仔嚟。成間公司實習係得兩個人,就係我同佢。

一開始大家都好靦腆,怕怕醜醜咁啦,我只係想和平咁相處,同埋提前體驗一下返工生活。

「Hello,Eric,我係Emily啊。」呢位同期嘅實習同事主動過嚟搵我,我哋都各自坐係老細前面,慘到仆街⋯⋯都無得蛇王。

Eric係我返工嘅英文名,諗住返工之後換個正經易叫嘅英文名算。

形容下眼前呢位同事先,佢係可愛型,雖然身高唔算好嬌小,但佢整體俾人嘅感覺偏柔弱。

「係,咩事呢?」我客客氣氣咁講。

「想問下你陣間會唔會想一齊食lunch姐?」其實我心入面都諗緊好唔好約食lunch嘅,始終都覺得需要同同事聯繫一下感情嘅,但忐忑緊我去問會唔會俾人覺得狗公咁⋯⋯

就係我猶疑緊嘅時候,佢就過嚟問我啦。

「好啊,無問題啊。」我都好爽快咁應承咗。

睇到呢度,大家唔好誤會我同同事有路,戴定個大大個嘅頭盔先,係乜嘢事都無。

開始知道同事係咩一回事嘅時候,就有好多你唔想了解嘅事,逼住你需要慢慢了解。

咁當然,我對佢無嗰一回事,我仍然未準備好開始一段新關係,而同Emily食飯嗰陣,都feel到佢對我有拉開一段距離,都明顯地表明咗立場,分開咗同事之間嘅界線。

亦都知道佢本身係有男朋友,因為佢嘅wallpaper係佢同佢男朋友嘅合照。

我哋傾嘅多數都係公司裡面嘅嘢同埋八卦,同埋講下大家啲背景。我哋實習期好短,個半月左右,而且返工嘅時間都唔係多。

完咗實習之後其實都無乜點聯絡,唔止Emily嘅,其他同事之間都係築起一個包圍網,各自有自己生活,唔會咁輕易俾人介入自己嘅生活,有別於學生時期,唔會咁輕易築起個牆,好容易就打成一片,無乜隔膜。

踏入社會嘅第一課就係要保護自己,係件好自然嘅事,自然就學識咗。

好彩嘅係,至少我仲有year4呢一年可以好好地享受埋佢,先再畢業。

Year4反而得閒咗,無咁多堂,但就要趕final year project,由於asso升上嚟無乜朋友嘅我,無乜點諗grad trip呢樣嘢,但見身邊啲同學有傾開grad trip,唔多唔少都有啲羨慕。

諗起以前我同呀詩、子晴、蕃薯仔去台灣grad trip,嗰陣時大家咁開心,依家各散東西,就down咗落嚟。

Year4多咗好多時間,但摺咗好多,一個人嘅時間多咗,我開始去游水,發掘下一啲興趣。

游水可以自己一個都唔尷,同時係水中嘅時候好安靜,好鍾意呢段片刻嘅寧靜,可以諗好多嘢。
今晚加速
最後直路
大學摺其實好辛苦
分組人哋分晒,自己就等prof幫你編,次次唔同
等你
有次post咗去游水嘅story,呀Ken覆咗我個story,佢問我游水?然後話佢自己都有游,問我一唔一齊。

中學嗰個世界仔呀Ken,已經好幾年無聯絡啦,但有互相follow ig嘅,有啲人就係保持住咁樣嘅關係,唔咸唔淡咁樣維繫著。

我記得我係婉拒咗,可能真係人大咗,唔想咁多social,同埋同佢唔係咁熟,而且中學嗰陣又唔係咁鍾意,亦都唔想勉強自己。

而我亦都係透過ig story,知道一啲呀詩嘅事,佢已經唔再佔據我嘅生活,開始習慣無佢嘅生活,同時亦都希望佢可以過得好。

我同佢嘅分開係悲傷,但唔係不快,所以先可以做到咁吧?

生命中有過呢一段感情,對我嚟講,係件特別且有意義嘅事。尤其是分開後嘅時間點回望返,會感激曾經有過呢段經歷。

可以分手後換嚟正面嘅影響,有幾多段感情可以做得到?

我透過ig story知道呀詩已經返咗嚟香港,佢都開始緊佢忙碌嘅last year⋯⋯

因為都見佢成日post佢實習嘅嘢,我心入面其實都好奇,同埋都在意,佢分咗手之後係點睇我嘅呢?

係已經放開咗?定還是都仲有些牽掛?

會唔會好似當年咁樣,係海旁嘅時候,係同一樣心情呢?

喺臨近聖誕嘅季節,凍凍地嘅天氣,係最想有個人陪伴自己,溫暖自己嘅時候。

而且香港聖誕好有氣氛,鋪天蓋地嘅擺設令一個人嘅孤獨感更加強烈。

我同呀詩分開都已經過咗大半年,我哋一直都無聯絡,我知佢有睇我啲story,亦都無block對方任何嘢,就咁樣靜靜地關注著,不打擾對方。

直至我同佢偶爾再相遇返⋯⋯

我覺得咁樣相遇好好笑⋯⋯
想知大概仲有幾成完結
然後又重新嚟過
書生應承咗我哋唔會發生
sad end
我可接受的
年尾嘅時候,Asso嘅同學仔諗住搞返個聖誕party,大學無乜朋友,反而asso識嗰班keep得仲好啲,咁佢哋話要玩交換禮物喎,每逢呢啲時日就好多呢種活動,只不過中學嗰班搞咗一兩次之後,就無乜聲氣。

都明嘅,大家圈子唔同咗,都唔係成日夾到時間,同埋開始有啲人幾次嗌佢都無出席,明顯地佢都唔太想參加呢啲中學聚會,我哋之間只不過係過客。

呢啲嘢唔需要講出面都明白嘅。亦無特別強求畢咗業之後一定會常聚啊,呢種諗法過於天真。

一年一年咁篩選身邊嘅人,仿佛好似定律咁,每個人都會經歷咁。

我出完銅鑼灣買禮物,準備好份膠禮物俾班仆街仔,屌你我次次都抽中伏嘢,我第一年仲要送得好好㗎,我依家唔會咁做㗎啦。

目標係可以用份最膠嘅禮物換人哋一份好禮物,就算換到伏都無蝕啊。

我買完禮物就返屋企,因為都無特別約人,諗住返去打下機煲下劇,享受埋最後一年大學生活,下年出嚟做社畜就未必有咁嘅時光啦⋯⋯

我如常地搭巴士返屋企,搭條快線,因為架車會上高速公路,好快就會返到屋企。

基本上我依家只要搭巴士,我就會揀坐車頭,不過條隊比較多人,我都預可能無位坐車頭㗎啦,點知我上到車,去到上層,大部分都full咗嘅情況下,車頭仲有個埋邊位俾我坐。

不過坐最出面嘅係個呀婆,仲將個手袋擺係入面個位度,心諗:哇你都幾撚無品喎。

「唔好意思。」我講完之後,佢先識拎返走個袋。

大佬啊,呢個站咁多人上車,你咁都要霸鬼住?

我坐低之後,就聽住歌睇風景,我甚少一邊搭車一邊玩手機,多數都係聽歌睇下風暴或者瞓下教。

但就係過兩個站,係我毫無心理準備之下,嚇著我。

係維園出面,隔離亦都停咗架巴士。

同樣嘅位置,佢亦都坐係車頭,一個熟悉嘅身影。

一開始我都無為意,不過慢慢開始意識到個人咁熟口面嘅?通常只會望一眼就由佢,但係今次一望,我就定咗係度。

佢側身咁望住前面,車頭嘅風景好廣闊,呢個係佢話俾我知嘅嘢,所以佢好鍾意望風景。

當我見到佢嘅時候,我好想嗌住佢,但係架車度佢唔會聽到。忽然間我有種衝動好想落車搵佢!

就算我唔知應該同佢講啲咩都好,但呢個係竟然係我第一個諗法。

望過嚟啦⋯⋯望過嚟啦⋯⋯

我心裡面不停祈求。好想俾佢知道我就係度,我就係你對面,估唔到會係呢種方式遇返。

然後呀詩緩緩轉個頭,我哋架車停係前面,眼見就嚟轉綠燈,我都好心急。

最柒嘅係⋯⋯我揮埋手添⋯⋯屌啦星。

呀詩先見到,我哋嘅視線終於對上。

佢先係錯愕咁望住我,然後笑起上嚟,係嗰個該死嘅笑容,熟悉嘅記憶。

然後我哋就咁係度笑,佢對住我做口型,我略略睇得出佢係問:點、解、你、係、度、嘅?

我都未答得切,架車就要開走,我眼前嘅畫面開始郁動,我知道我架車要轉左,而呀詩架車係向前行。

呀詩眼見我架車要轉走,要消失,然後係度同我揮手say bye bye。

我視線始終離唔開佢,直至大家個畫面都消失。
大家今晚平安夜快樂
平安夜快樂
今晚繼續出文
唸起之前都試過係條街同ex撞到
散左幾年 個陣細個散得唔好睇
之後一齊行去等巴士 傾咗幾句
知道大家過得幾好
覺得有種完滿了既感覺
仲有小小緣分可以好好講再見係一件好事
支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞