《我的MK妹同桌》(3)【完結篇】

781 回覆
97 Like 8 Dislike
中間嗰句都講得好啱
都真
前排都chur得太盡
大家可摸耳分享下呢個故有咩咁吸引到你哋追去
明明我出得咁慢
其實你文筆唔錯,個故都吸引,又唔會太拖劇情
係出文慢

同埋追左咁多年點都要追埋個尾
+1
原來第二季出咗年半
無,一啲都唔吸引。俾你頭兩季呃咗入嚟,洗濕咗個頭

(認真講嘅話可能係有啲位寫得好,有共鳴,令到讀者有代入感,好似啊強無即刻落巴士追返條女,後知後覺令自己後悔,同時個故又夠貼地,寫到好多年少拍拖會發生嘅事,有時會係故入面睇到以前嘅自己。)
輕輕一推~
今晚先再更新
呢排忙到癲咗
好撚攰
我就係飛機度望住呢堆回憶,去到後期,我已經喊唔出,個旅程去到中後段,都係啲傷心回憶,我想喊,但喊唔出,我都唔知自己係度做緊啲乜,就搞成咁。

最後喊到啦,一喊就喊到好勁⋯⋯成隻手都濕曬,全部都係我抹落嚟嘅眼淚。

喊完一次之後,就喊唔出,睇下啲相,啲相真係用嚟勾起啲回憶㗎仆街。

每一個細節位都仲記得,連呀詩嘅觸感,都仲縈繞係心頭,亦清楚呢種熟悉嘅感覺最後都會散去,不過此刻,呢樣係我痛苦嘅來源。

我好鍾意坐係窗邊位。

我望完啲相,勾起啲回憶,然後就望住窗外,沉醉係回憶嘅世界入面,真係美好,唔捨得出返嚟。

就咁呆呆咁望住出面,再睇下一張,好記得張相係幾時,係邊度影。

今次分手,我哋真係徹底玩完,不過唔知嘅係,無咗呀詩,呢個新開始係咪好事呢?

一路以嚟,人生最開心同無憂無慮嘅兩個階段,都有呀詩嘅陪伴,依家我真係唔習慣,亦唔知點好,唔知自己面唔面對到。

到臨落機,提示我哋差唔多返到香港啦。

我亦都做咗一個決定。

係我決定開呢啲相嚟睇,嚟回味嗰陣,就同咗自己講。

『睇完就好del啦⋯⋯』

我由頭再碌落嚟,一張張㩒開佢,一張張del。

每一張,都係我親手del。

我都知咁樣好快,捨得㗎啦?

唔捨得㗎,但我都想之後嘅路可以好好地行落去,唔好因為時不時嘅留念,而選擇行行停停。

決定好,就好去做。

落手嗰陣好爭扎,但越del越快,因為已經無後路,第一、二張最有紀念價值嘅相都無咗,唔會再搵得返,就索性就咁講bye bye。
幾鍾意呢段,寫得唔錯,加油
好感同身受,但我個時完全冇勇氣del,只係將佢典藏左
del 晒啲相,即係永遠不相往來
求下唔好sad end 好虐心
好有畫面
返到香港,個人特別沉重。

我同佢嘅合照,同埋幫佢影嘅相,已經無咗,我淨係帶咗一啲英國街景嘅相返嚟。

到步後,我同呀詩講咗聲,我返到啦。

佢一如既往,好快就online,輸入中⋯⋯

呀詩:好,返到去好好生活啦

然後,就無然後呢一回事。

好想覆佢,但一拎上手,就覺得無再覆嘅必要。

如果今日我係純粹鍾意,我唔會諗,我會直接覆,因為我想表達自己嘅喜歡,唔需要其他人嘅認同,比起認同,我更想佢感受到我對佢嘅鍾意。

但依家,我想為佢好。

既然選擇咗呢一個結局,就應該有佢結局嘅方式。

不打擾,對我哋嚟講,都容易放低吧?

即使⋯⋯我仲成日都心思思想搵返佢⋯⋯

想問下佢,係嗰邊點啊?

想見到佢⋯⋯

想知佢有無人關心佢⋯⋯

想知佢係咪都同我一樣,會諗起對方呢?

但係我忍咗落嚟。

辛苦地忍咗落嚟。

如果經歷過第一次分手,係撕心裂肺嘅痛;咁之後嘅分手,就係綿密嘅痛。

返咗嚟幾日,好唔習慣無咗佢,同時間又知自己會捱到過去。

我無出過街,手機少咗好幾個call,看似熟悉,但又可以完全唔適應。

屋企人問我去英國去成點,我唔識應,選擇講大話呃屋企人。

「幾好玩啊,啲景真係靚,但係啲嘢食好貴。」

「咁呀詩呢?」都預咗你㗎啦,老媽。

「佢幾好啊,過得幾開心。」為咗令大話講得逼真,要眼都唔眨,有一絲猶疑都會俾人懷疑。

深夜,因為時差瞓唔著嘅時候,全部都用嚟諗起佢。
久違了
會有人在線嗎
Here
晏啲再更新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞