《我的MK妹同桌》(3)【完結篇】

781 回覆
97 Like 8 Dislike
我架車直駛上高速公路,放眼看去係成個維港,日落緊嘅咸蛋黃照靚成個維港,我仲係頭先個畫面意猶未盡。

我手機震一震⋯⋯

呀詩已經即刻WhatsApp過嚟,佢嘅稱呼已經俾我改咗,有以前專屬名嘅佢,係英國飛返嚟香港嘅途中就俾我轉咗。

就咁普通一個名:呀詩。

我拎起手機睇嗰陣仲要諗一諗呢個邊位嚟,但佢搵我嗰陣我個嘴角忍唔住跳動。

「點解你係度嘅?」呀詩問我。

估唔到佢會主動whatsapp我,我完全無諗過,中學嗰陣分開,再相遇返都係一件叫人措手不及嘅事。

呢次傾返,有種見返老朋友嘅感覺,因為有先前嘅對比,此刻嘅感覺先至強烈。

中學考完DSE嗰陣,依然有好多不捨、執著、想同呀詩再一齊返,無辦法接受呀詩就咁係之後日子都消失咗,先造就嗰陣嘅衝動。

但係今次⋯⋯安心嘅感覺湧上心頭,而唔係斷斷續續嘅不安與忐忑。

「我去買聖誕禮物咋嘛,等人中伏。」我秒覆佢。

「咁你呢?」其實我想問佢,最近點?仲有無唔開心?仲有無覺得大壓力?

「啱啱買完嘢姐。」佢覆咗個笑喊嘅emoji俾我,感覺上佢好似開朗咗咁?

本來呀詩嘅性格就比較開朗,喺係英國嗰陣鬱鬱寡歡姐。

「你幾時返咗嚟㗎?」我問返佢,實在太多嘢想問啦,我成程車就不停咁覆佢。

「暑假嗰陣囉,我都要搞實習啲嘢。」

呀詩個look都變唔少,變得有少少港女look?但又偏文青。MK妹?完全睇唔出啦已經。

新識嘅朋友仔問起我啲感情史,個個都好驚訝我竟然會同MK妹一齊過,而且仲一齊過咁多年。

佢哋話睇唔出,我個樣咁老實,同MK妹拉唔上邊,成日俾佢哋攞嚟笑。

就係呢班玩交換禮物嘅一伙人。

呀詩又剪短咗頭髮,佢之前都有剪短過,但係今次更加短,以前嘅佢頭髮有返咁上下長,瞓教成日都會俾啲頭髮整襯,依家爽朗好多。
Push
阿詩好似成長咗咁
Push
多謝仲有人推文
今晚繼續出文
我同呀詩忽然又熱絡咁傾返,停唔到落嚟,但無幾耐呀詩就無再覆過我,而我仲痴痴咁等緊佢。

嗰一剎那嘅錯覺將我拉返嚟現實。

係⋯⋯我哋已經分開咗,好矛盾,個感覺好混亂。

你話係咪仲有留戀,仍然仲係愛住?似乎又唔係,但關於佢嘅事依然在意。

感覺自己都仲要時間去思考下對呀詩嘅感覺,其實係咩一回事。

呀詩隔咗好耐先覆我,已經過咗頭先重遇,熱絡嘅對話。

接住落嚟嘅日子,我有keep住同呀詩慢慢咁傾偈,唔密,佢亦都唔抗拒,而且我哋都無提到之前嘅事,好似大家都有默契咁,想對以前嘅事隻字不提。

佢都忙緊實習,佢將個實習留咗係最後一年,就算係放緊假都好,佢都係要keep住實習,每日都忙到七彩。

佢同係英國嗰陣一樣咁忙,唔知點解,我唔夠膽問呀詩嘅感情狀況。

我好怕,怕我聽到我唔想聽到嘅答案,然後我會唔知點算。

嗰種唔知⋯⋯係唔知聽到嗰陣,自己究竟會係咩感受。可能聽到之後無乜事,坦然了;可能仲心有牽掛,聽完之後不是味兒;可能因為佢話無其他感情嘢,我會鬆一口氣?然後又有其他期待?唔知呀詩對我係咪仲有⋯⋯?

無論係邊一種,我都害怕。

係即使連重新開始,我都害怕。

害怕再loop,害怕再經歷多一次,亦無咁嘅自信可以之後都行落去。

每次係臨轉換新一個階段嘅時候,我哋都係捱唔到過去,都係分手收場。

所以我最近都好混亂,我需要冷靜去諗下,自己要點樣面對呀詩,同埋自己究竟係咩感覺,想要啲咩。

我同呀詩,係咪真係有做返嘅朋友嘅可能?
所以男豬問子晴意見純粹想取暖?
其實都係

呢啲感情嘢唔到最後一刻都唔知會係點,可以有好多可能性

我成日都覺得問感情意見呢樣嘢係多舊魚

但因為之前嘅等待好忐忑,忍唔住去問都人之常情,都係抒發情緒嘅一個方法嚟

女仔就更加成日會問呢啲嘢,只不過個分別係,男仔真係唔知點做,想有個人可以俾到答案佢;而女仔好多都係想人講佢心入面想要嘅答案
好認同
咁多位,我最快要禮拜一先出到文
呢幾日趕緊功課
支持
推推
輕輕一推,停咗半年冇睇終於追曬雖然預咗強仔同阿詩會分開,但真係睇到眼濕濕
推推
等緊樓豬更新
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞