《我的MK妹同桌》(3)【完結篇】

781 回覆
97 Like 8 Dislike
執完啲行李,安頓好之後,我就同呀詩係間房度各自做自己嘢,我就無乜好做,都係玩下電話,打下機咁。

時間過得好慢,慢到我以為過咗好耐,實際只係唔夠半個鐘。

直到晏晝,呀詩行過嚟,扁住嘴咁講⋯⋯

「係咪出去啊?」呀詩彆扭地說。

個氣氛有啲怪異,捉摸唔透,同埋唔知幾時會爆發大家嘅情緒。

因為連我嘅情緒,都受到牽連。

「唔係話唔去咩?」我反問。

「依家去得啦。」呀詩並唔係熱情咁講,而係冷冰冰咁講。

我知道呀詩嘅情況嚴重,喺頭先呀詩去飲水嘅時候,我見到佢有食藥,佢嗰樽藥,係啲抗抑鬱藥嚟。

自從知呀詩可能有呢個病嘅時候,我都有搵啲相關資料,樽藥啲樣我都有印象。

食得多藥,會食到個人無乜感覺,壓抑住曬啲情緒。

呀詩無同我講過佢有食藥,佢呢啲事都係略略同我講過下,當我想問深一啲嘅時候,唔係扯去第二個話題,就係唔出聲,唔想講。

的確,有啲事,一路以嚟無問題,唔代表之後唔會有問題出嚟。

我同呀詩一早習慣咗坦誠相待,因為大家都唔鍾意有條刺係心入面。但係呢個情況,呀詩選擇唔同我分擔,獨自承受。

我可以想像到,佢自己一個去睇醫生,自己一個去買藥,自己一個照顧自己。

一諗到咁,就好似有個細刀片仔,全身一刀一刀慢慢割咁。

唔太痛,但係種好難受嘅折磨。

「好。」我都起身。

「咁去邊?」我問,微微一笑。

「你有咩地方想去啊?」

「無㗎,只要出去一齊行下,去邊都得⋯⋯不過,我哋都係食咗嘢先啦?」

「好啊。」此時嘅呀詩,一臉輕鬆寫意。

我都唔再將頭先嘅事放係心度。

呀詩換好衫,化埋妝,都搞咗一輪。見到佢精心打扮嘅樣,知佢重視呢次約會,有陣時男仔等,係值得㗎,你都想另一半靚,然後重視自己㗎?

好耐無咁樣嘅感覺,為咗保持呢份驚喜感,我專登無去睇呀詩,坐遠啲,自己玩手機。
好慘
sad end
等睇鬧交
晏啲更新
終於!等到佢出到門口嗰陣,我餓到仆街。

我餓到只要求其食一餐,乜都好,填飽個肚就得嗰種。

但係呀詩好似唔識餓咁,整咁耐都未嗌過一句餓⋯⋯當然,我都唔敢嗌餓啦。

呀詩嘅精心打扮,著條性感嘅短裙仔,係我期待嘅嘢!

「我都好耐無咁樣打扮過,係呢度返學都唔需要點樣打扮,又唔需要去見啲咩人。」

「靚唔靚啊?」呀詩問我。

廢話,有得話唔靚㗎咩?從來呢個都係得一個答案嘅問題嚟。

「靚!」佢需要嘅係轉換一個心情。

快快手出街,已經係晏晝時段,係香港呢個時間可以食下午茶了。

「乜你唔餓咩?」我餓到腳仔軟。

「唔係好餓啊,我係呢邊好少食好多嘢,都慣咗。可能啲人唔啱自己食啦,同埋嚟到呢度之後都無乜胃口。」

「咁又係,你成個人都瘦咗唔少,本身已經瘦㗎啦,我見到都覺得心痛⋯⋯」

呢種瘦削其實好唔健康,我唔想見到呀詩咁⋯⋯估唔到呀詩嚟到呢度之後,無一個好嘅發展,反而個人嘅狀態越嚟越唔好,我諗呢一點我哋兩個都無預想過。

將好多嘢都諗得太美好,亦將外國嘅嘢諗得太美好。

唔係話外國嘅生活唔好,本質上係無問題,如果你本來係身為嗰個地方嘅人,但我哋外來人,要融入實在係一件好難嘅事。

「我都好掛住香港。」

「但仲有好耐先可以返去,我唔知捱唔捱到。」呀詩抱怨著,撓住我手臂,無力地捱落嚟。
做完返啲嘢之後瞓到家陣太早起身
依家落去買啲嘢食返嚟繼續
什麼時候才會有文章更新
今日至少出幾篇
「捱到嘅,無咩嘢捱唔過。」我哋就咁係英國嘅街頭漫步。

灰濛濛嘅天氣實在好難令人心情舒暢,不自覺就會覺得鬱悶。

「聽講呢度嘅天氣成日都陰陰沈沈,真係㗎?」我問呀詩

「係啊,好少見到好天氣,而且周不時都會有濛濛雨。」可能呀詩嘅心情都因為咁受影響。

「去食下好嘢,等心情開心返啲?」我只能夠用最溫柔嘅聲音同呀詩講,希望咁樣有用,可能令佢開心返啲。

唔知呢度有咩好食嘅我,即刻上網搵餐廳,無openrice嘅我最後搵咗兩間,唔知好唔好嘅,睇啲相都係西餐樣,好似間間都差唔多咁。

「我搵咗呢兩間,唔知好唔好食,你有無想食嘅餐廳?」

「無啊,求其得㗎啦。」我側身望望呀詩,佢表情仍然係鬱鬱寡歡。

去到食飯都係一樣,係我印象入面,咁樣嘅呀詩係好陌生。

以前就算屋企嘅事,經歷過呀彥,入U後讀書壓力大,都未曾見過呀詩咁樣。

佢唔係唔會唔開心,而係過一排,或者有時出嚟散下心,總會有一個時刻,佢係可以放低唔愉快嘅心情,開心起嚟,繼續發揮佢開朗活潑嘅本性,係我面前鳩下鳩下咁。

我亦都好多次,俾佢呢種時而戇鳩嘅性格感染。

依家呀詩俾我嘅感覺,係佢未必再咁樣嘅 moment,我理解到佢嗰種,連笑起上嚟都覺得勉強,都覺得攰,索性唔好笑,反而仲輕鬆。

「你無事啊嘛?」我關懷備至地再三問呀詩。

「我連呃自己重視嘅人嘅力氣都無,我唔想同你講我自己其實無事,我係有事,但我無力去改變啲咩,我亦都知道我咁樣會影響身邊嘅人,我就好似一個黑洞咁,會吸埋身邊嘅人落去個漩渦度。」佢望住個餐,個樣睇落無乜胃口,雙手拎住餐具,卻久久不動。

此刻我好想攬住對面嘅佢,之前因為long d做唔到嘅嘢,我依家可以做到,我想擁抱佢,俾啲力量佢,希望佢可以從中感受到溫暖,唔好俾自己一直咁無力。

「你唔洗驚會連累到我,我做嘅就係喺你身邊支持你,其實我同你都一樣咁無力。」

「不過我知依家我哋唔可以一齊拉入黑洞入面,至少其中一個要正面啲,咁樣先可以拯救到另一個。」呢個係我嘅諗法。

呀詩沈思咗一陣,轉頭望住街外嘅風景。

我哋坐係室內靠街嘅位置,側邊係一度門,敞開,出面仲有擺幾個位,有幾個外國人坐係出面,好寫意咁一邊食嘢一邊飲酒,無受天氣影響,有講有笑。

好撚chill。

最chill嘅都係對面公園嘅人。

呀詩嘅視線,停留係對面嘅公園。個公園唔大,但好多人坐係公園度,唔一定係野餐,有啲只不過係一條友坐係度睇書,無鋪野餐墊;有啲就一男一女係度拍拖。

呢一幕真係好似直接望穿部電影咁,如幻似真。

然後呀詩用憂鬱嘅眼神,吐出一句:「希望可以。」
「依家就連出嚟食個飯,我個腦都仲係諗住啲功課。」終於呀詩都起筷。

「其實搞唔掂咪搞唔掂囉,可能呢排成績唔係好掂,返去香港再追返囉,唔係好大件事,大到成日俾咁重壓力自己嘅。」我只好試圖用其他觀點嚟到說服呀詩唔好亂諗嘢,唔好咁多壓力。

「當你去到對住啲功課嘅時候,你就會好驚,驚做得唔好之後就點點點,同埋唔知班人想點,做得唔好俾佢哋話,捉到痛腳,最最最重要嘅一點係,我真係唔想衰俾佢哋睇,想證明俾佢哋睇,佢哋嘅做法同諗法都係錯嘅。」

「你明唔明啊?」呀詩嘅眼神,此刻係想有個人可以明白佢,理解佢,體諒佢。

而呢個人,佢想係我。

「明嘅呢樣,我都係想你唔好咁大壓力姐,我都盡咗力。」

然後我哋就默默咁食完餐飯,大家都係沉思嘅狀態,無玩手機,無睇外面嘅風景,真係純粹低頭食完餐飯。

我哋各自都唔知對方諗緊啲咩,呢一個狀態實在好陌生,亦係我一路以嚟都想像唔到嘅事,然後就咁樣發生咗。

其實唔知對方諗緊咩,明明大家都各自有心事,但係選擇自己一個人係心入面思考,甚至乎俾唔好嘅心情屈住係入面,唔打算講出嚟,俾對方了解。呢種心情好令人煩躁。

好想知,亦都好想問,但你知道再有下一步動作,對方只會唔耐煩同燥你底,你只好將所有嘢都吞曬落肚。

食完飯,我哋就去倫敦啲出名嘅景點行下,去睇大笨鐘,搭英國嘅地鐵,比我想像中落後,卻令人莫名感到鍾意。

之後再去倫敦塔橋、倫敦眼,我初頭以為咩嚟啦,知道係摩天輪,但佢叫倫敦眼,應該有啲特別嘢掛?

點知乜都無嘅,其實好普通,去到望一望搭一轉嘅價錢。

「哇⋯⋯屌你老母,咁撚貴嘅?」我同呀詩講,我真係好驚訝。

「哇,痴撚線,真係好撚貴唔係講笑,搭一轉都夠我去海洋公園啦,我去坐成日摩天輪唔好?」佢嘅反應令到我大笑咗。

之前嘅唔開心,一瞬間就掃走曬,呀詩真係有咁嘅能力㗎。

「得,係得你一個咁傻會坐成日咋嘛。」我見機會難得,梗係搵位入,串一串佢啦。

「痴線,就係咁傻啊,仲抵過係呢度坐一轉啊。」呀詩唔服氣。

呀詩的確係唔服輸嗰種典型嘅MK性格,隨時都可以起曬剛。佢亦都只有係最親嘅人面前,先會柔弱。

「你都係第一次嚟咩?」我有啲愕然咁問呀詩。

「係啊,我都話咗我都無乜點去其他地方囉,無人陪我嚟,我都淨係自己一個去過睇大笨鐘咋嘛。」呀詩講中間嗰幾句嘅時候加重咗個語氣,然後斜眼瞪住我。

好似我做錯咗咩事咁⋯⋯
好sad
This is life

睇返分手嗰part 應該係呀詩唔想男豬對住佢太大壓力所以選擇分手?
新讀者留名支持 有幾次都睇到好心痛 唔敢睇落去
樓主要繼續加油
今晚更新
希望唔好將個結局寫得太悲傷啦,呢兩日又第一季開頭讀到依家
今晚呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞