《我的MK妹同桌》(3)【完結篇】

781 回覆
97 Like 8 Dislike
推推
推推
Happy Ending係人都鍾意嘅 不過呢個sad end先係現實大部份人既經歷同會令人成長嘅位 見到第一季結局佢哋係返埋一齊 樓主一開第二季都估到最尾佢哋會分手
呢個世界有幾多人可以中學拍到結婚呢 好好分手 分手後做返朋友然後大家適應好重新出發開始新一段關係 我覺得咁更有共鳴更有意義
唉屌咁就睇咗三年
講真有啲唏噓,見到佢地個結局變成咁
個結局真係好寫實,雖然唔buy阿詩處理感情呢個方法,但佢都有佢嘅道理…人大咗出嚟做嘢,真係同以前好唔同,書生真係寫到個感覺出嚟…第二次一齊之後真係充滿好多好多可惜,但喺呢個社會生存,可惜一定係多過緣份。

雖然好想睇到後記,不過唔知又要等到幾時但無論如何,辛苦晒書生,雖然我哋等咗咁耐,不過都明你生活真係好忙,但最後都仍然俾咗個結局我哋辛苦晒
佢係有佢道理嘅,只係咁其實無從根本上解決問題

不過又咁講吖,呢個世界有幾多人會寧願痛苦都要徹底解決並預防問題,大多數人都係搏唔會遇到/再遇到個問題
多謝你咁用心嘅回覆
其實你剖析得好好,都講咗好多我想透過呢個故表達出嚟嘅嘢。

收到大家對個結局唔係咁接受到,我都明白
係現實中我同大家都一樣,被逼住接受一啲我根本唔想接受嘅事情⋯⋯

而你回覆裡面所提到嘅「等幾個月後一切回復正軌,唔可以試下一齊返咩?」以及「之前個timing唔啱,咪等到另一個timing再試過」

係第一季嘅時候,佢哋分開後可以一齊返,因為佢哋係嗰個階段同埋環境無乜嘢需要顧慮;而今次,其實我係想做一個對比。

階段嘅唔同,心態會唔同,諗嘢會唔同。未必再做得出一樣嘅事,要佢哋兩個可以有返第一季嘅心境一齊返,其實好難嘅事,依家嘅我都未必會有咁嘅心力與氣力再嚟一場轟轟烈烈,無所畏懼嘅愛情。

加上作者角度啦,想令個故事結局同上一次有所唔同,呢個都係我再開另一季嘅原因。

喺最後,呢個故除咗想大家珍惜眼前人外,更加想大家珍惜依家身處每個階段嘅當下,因為每經歷一個階段都係彌足珍貴,過咗就無。

好比結婚難以返去以前熱戀期,初相識嘅心跳加速,但係每個階段都會帶俾你另一樣嘢,結婚都有結婚嘅好,會係另一種生活體驗,感情亦都唔一樣,咁係咪熱戀期就係好?婚後嘅生活就係差?好睇你自己嘅心態係點。

可能過於執著以往嘅嘢,都會忽略新、而有機會變成重要嘅嘢。所以需要時不時跳出嚟,重新望一望自己周圍,有邊啲嘢不知不覺出現係你面前,而自己又不自知。
老餅嘅我見到歌詞都識唱
謝謝you
睇啲太童話式嘅嘢,睇完會更空虛
好多謝你
我知好多人期待嘅結局並唔係咁
後記會交代
罰你再重睇
我就真係老餅lu
有好多情節都係真嘅⋯⋯
咁當然唔會係全部啦
但無真事作支撐,都未必寫得到咁真實
巨gay
[member]小弟仲係學生,可能依然有嗰一團火
我實在係諗唔明點解去個Exchange搞到會分手,當時睇就係覺得,有啲兒戲?
去到後面呀詩講返,就算俾佢返返去,都會做同一個決定
因為唔想見到自己鍾意嘅人辛苦
我就覺得更加迷惑

不過睇故唔駁故,亦都感受到你有幾想去挽回同埋留住佢,唔係嘅話你都應該唔會癲到直接飛過去搵佢

對我來講,無論我幾辛苦都好,都唔緊要,最緊要係對方肯俾我默默咁陪喺對方身邊。

有時候唔使對方做同樣嘅嘢,先叫係回報對方嘅好。
只要默默咁接受對方嘅好並且感激,對我嚟講已經好夠好夠,已經係最大嘅回報。

成日都話「最緊要人冇事」,就係呢啲。
[member]
唉屌上面加密失敗 算啦
因為無人可以現實入面make到100%正確嘅選擇
實會有啲位做得未夠好
導致有人會鍾意,有人會討厭
亦正因為咁而構造咗呢個多變嘅社會出嚟
好明白你呢段
人大咗,真係著眼嘅嘢會唔同咗,決定都會變埋
個個人心境唔同
有啲人遇到痛苦,就會想推開晒所有人,自己匿埋就算
對佢哋嚟講,其他人關心自己就已經帶嚟壓力,所以咪會寧願同男主角分手
唔知咁樣嘅解釋你get唔get

當然呢個就係點解我覺得阿詩無成長到
因為佢就係被壓力擊敗咗,所以先會咁
樓豬仲會唔會寫下一個故?
定係工作太忙要封筆了?
我明大壓力嗰一排可能會想推走晒啲人
但係當佢過3-4個月後返香港
照計壓力源頭已經消失
狀態應該回復返好多
呢個時候女主如果仲愛男主/男仲愛女
我代入佢哋度 唔係會想搵返對方咩?
唔搏一齊得返,至少都講返清楚之前乜事,講句多謝/抱歉?
哩啲好睇當事人點諗嘢
有啲人會覺得見返都係為對方帶嚟壓力
有陣時逃避係最好嘅處理方法,分手做到朋友其實已經不錯了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞