《我的MK妹同桌》(3)【完結篇】

781 回覆
97 Like 8 Dislike
豈能盡如人意,但求無愧我心。
而家都經歷緊呢種心境,寫得不錯
推推
我想係9/10月前完故
希望可以做到啦
棄左故一年
一次由頭睇返 好鐘意呢篇故
但真係等左好耐
今晚夜啲先更新到
夠夜未
太早不了
朝早9點先早定夜
不嬲放開飛機
嚟到呢度,我好似都成日自己一個行街。

行行下,諗諗下,情緒就慢慢平復返啲,男人會越嚟越多呢啲時候,傾向自己咩都一個人承受。

行到無咩嘢好諗,決定享受埋剩底嘅旅程,我就返去繼續瞓。

瞓醒之後,呀詩如常係電腦面前埋頭苦幹,佢話留個晏晝同我出去行下買手信。

我自己已經係度執捨緊細軟,心裡面已經換緊另一種心態,希望可以正面啲咁樣面對呀詩。

因為我哋唔再係細蚊仔,唔係下下都要唔捨得,死去活來咁離開。大個嘅感情,會瀟脫啲㗎嘛,係我嘅幻想入面。

「就得!俾多個一陣,我打埋呢段先。」呀詩焦急咁同我講,我呢段時間聽得最多就係啲鍵盤聲,「得得撻撻」咁。

「慢慢啦,唔急啦,3點幾咋嘛,唔晏喎,無嘢喎。」我說話有骨,專登潤下佢。

「得啦!知啦,煩氣,俾我打埋佢就搞掂一份啦!」呀詩又急,又嬲爆爆咁睥住我。

我慢條斯理咁坐係佢前面玩手機,睇住佢,成日都激撚死佢。

我哋嘅氣氛完全唔似過兩日就離別,心照不宣嘅默契,係我哋一齊咁多年嘅產物。

「搞掂!行得啦!」呀詩得戚咁同我講。

「玩玩玩,仲掛住玩電話!仲唔快啲行?」佢串我。

「OK!」我無奈地笑笑。

可能我哋避免唔到離別,但係我哋可以選擇用咩方式面對離別。

我哋去倫敦啲出名嘅地方買手信,全部都係呀詩帶我去,而且條友呢⋯⋯

「你依家落到嚟先google?係英國邊度買手信好?」我笑鳩佢。

「咩姐!我真係無時間啊嘛。」呀詩拍我背脊,熟悉嘅痛感。

「你早講啊,你叫我搵啊嘛。」

「唔得,我講過話要帶你㗎嘛⋯⋯」呀詩有時就係咁,會有莫名嘅堅持,亦係佢可愛嘅位。

然後佢傻裡傻氣咁帶我跟住個google map去搵地方,而且佢自己又無乜方向感,路痴嚟。

跟住個google map都可以行錯方向,我想笑,但係見佢咁認真,我又收返埋。

心入面都打算好,就算佢帶我去邊,行錯路都好,都唔緊要,見到咩啱就買咩囉。

佢有咁嘅心,同埋只要一齊行就夠。
雖然真
但不走數
懷疑呀詩返香港之後,佢哋會複合
樓主話會sad ending喎
我純粹覺得以佢哋心理嚟講,呢個絕對係一個可能性

希望呀詩都可以成長起嚟,我覺得而家係男主角成熟過呀詩好多了
呀詩兜咗好耐先兜到我去佢原定嘅地方,行錯路啦,仲笑笑口咁講話個google map出錯啦,話咩分叉路指唔啱,係度同我講數。

係路上,我有借啲意問佢:「你依家心情有無好返啲?姐係你之前嘅情況咁嚴重,抑鬱到要食藥,我本來都無打算問,因為唔想係你面前提起呢啲事,但係我又就走⋯⋯我有啲擔心你之後唔知會點⋯⋯所以都想問下⋯⋯」

「我都唔知㗎,呢一刻無嘢囉,同你相處不嬲都好開心、好舒服嘅,有時就係無來由地失落,又唔知為乜而失落,我嚟到之後就成日都係咁⋯⋯你令我重拾返久違嘅開心。」

「但係同時,亦無形地俾咗壓力我,與你無關,係我自己俾自己嘅壓力,所以先⋯⋯」呀詩無講落去,亦都講到咁白,就係度停頓咗。

「我唔知之後點啊,你走咗之後我諗會打回原形,不過我自己想俾自己沈澱下,然後完成埋我想做嘅目標,其他嘅我無再諗啦。」

當下嘅感受,我唔知點形容,二十令歲之後嘅經歷,原來有好多嘢都係咁樣,唔識點形容,尤其是係聽到人哋嘅故事、反應、說話,會唔識點講。

唔係唔理解,唔明白啊,而係聽完之後,好無奈,然後又無好嘅辦法同埋意見可以幫到佢,會因為咁樣而感到惆悵。

有時聽到朋友唔順心嘅事、香港發生嘅事、再次面對返呢段初戀,都係有同樣唔識形容嘅感覺,無辦法用一個字詞精闢咁去解釋曬所有事,係夾雜咗好多嘢係裡面。

「咁你之後自己照顧到自己就好。」句說話去到喉嚨,已經feel到酸。

「放心啦,我會嘅。」呀詩笑著,並唔真誠。

去到呢一個地步,唔會再突然破鏡重圓。點解咁肯定?因為我清楚呀詩點樣諗。

決心已經下定,一時三五時變只會兩頭唔到岸,咩都做唔到之餘,仲會咩都做唔好,搞到一鑊泡。

我亦都覺得咁樣嘅決定,都係一個好嘅選擇嚟。
食埋個lunch返嚟繼續出
世界變了,竟然有文出
竟然一日兩更
我同呀詩去啲手信店度睇,呢條街都幾多呢類型嘅鋪頭,終於有返啲係英國嘅感覺。

我用啲唔咸唔淡嘅香港英文去問老闆嘢,最後都係要呀詩lead返我,佢拍拍我膊頭,淺笑。

無傷害,但侮辱性極大。

意外地,我哋今次無拖手,只係好似朋友咁,輕鬆地相處。

我仲未習慣呢種轉變,不過我壓低咗我內心嘅衝動。成個買手信、揀手信嘅過程其實好舒服,不過有時我哋都會無話題,就咁望下街上面嘅風景。

我聽日夜晚機返香港,其實仲有一日多啲嘅時間相處,但係對我嚟講,我哋嘅「旅程」已經去到尾聲。

係某個時候,我察覺到呀詩流露出鬱悶嘅神情,我以為有咩事,跟住又無乜事。

我唔清楚係咩事嘅,亦唔想追問落去,只會令人哋覺得煩。

可能離別嗰種,唔會咩感受、感覺、說話都可以一次過表露曬出嚟,總會藏起一部分情緒,原因可以有好多,但唔需要挖到出面。

「幫我影下相啊。」呀詩拎部手機出嚟,前面嚟遠係大笨鐘嚟。

「好啊。」我接過部手機。

我熟悉地幫佢個好角度,靚位,呀詩企係街上面,擺好姿勢,然後影咗好幾張。

相入面嘅呀詩,都仲係咁靚。

「你真係唔識影相㗎喎,影到我咁肥都有嘅?」呀詩用取笑嘅口吻同我講。

「下?咩啊,我影到你不知你靚喎,影到你腳長長咁。」我心諗,無可能!我對自己嘅攝影技術好有信心。

「你睇下啊⋯⋯你呢度影到我隻手幾肥,個手臂啲肉出曬嚟啦!」

「邊有啊⋯⋯」我望真啲,屌⋯⋯又真係有。

我無出聲。

「唔出聲姐係點啊?」呀詩終於反應過嚟。

「喂啊!!死人強!」

「咁⋯⋯咁我都無辦法啦。」我又唔識死,暗指佢肥,哈哈。

「你咁樣遲下點幫你女朋友影相啊?」呀詩忽然爆咗呢句⋯⋯
我女朋友咪係你
呀強
已成定局唔係最好嘅決擇,但拖泥帶水就更衰
呢一句傷透強仔嘅心
自問曾經 憧憬 留低此地看星
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞