《我的MK妹同桌》(3)【完結篇】

781 回覆
97 Like 8 Dislike
尋人
我曾經以為復活節會有結局睇
我都曾經以為二月會有故睇
等soon仔燒個結局俾我
寫緊啦
俾多幾日時間我
今次真係好快
推推
巴打加油!

加油
精神
睇返第一頁原來呢個post已經係22年1月
繼續推
係,聖誕節完唔完到
但求好頭好尾,棄都講聲
我記得有個家姐細佬故個作者無啦啦棄左故
之後4年後忽然又繼續作
唔知我地洗唔洗等4年
越界的姐弟戀?

而家佢又棄左故啦
好彩見到呢個故嗰陣佢已經寫完
未寫完架 重有大學篇架
個作者話要休息一排就再消失左了
起碼中學嗰part完咗

我今晚加速出埋個結局佢
差不多準備好了
加油樓豬
【結局】

「一定會到啦!放心,哈哈哈!」呀詩毫不猶豫咁講。

「係咪啊?」我確認返,呀詩呢句我唔知佢係認真定還是講笑⋯⋯

「點會唔嚟喎,我又唔係唔記得以前啲嘢。」今次呢句說話,呀詩無加任何emoji。

老實講,我仍然習慣緊「前男友」呢一個身份。

我仲未好識面對呢段關係,間唔時面對佢嘅時候,仍然會浮起以前嘅回憶,所有嘅片段都係一閃而過,算唔上係留戀。

但就係有份對過往嘅尷尬係度。

「係呢⋯⋯你有無搵工啊?」我寒暄一下呀詩嘅近況。

我哋成日都係有一句沒一句咁傾偈。

「我都有睇緊啲工啊,但未搵得住,要得埋個牌落嚟先得,如果唔係我驚啲人唔請。」呀詩嗰種穩重嘅口吻都似足一個專業嘅社工。

一個MK妹化身一個社工,幫返人轉頭,成個故事看似好勵志。

但喺我個印象入面,佢仲係周不時講粗口,性情大癲大肺嘅女仔。

我未適應佢社工呢個形象,佢以前係一個MK妹又好,點都好,其實都已經過咗去,我知佢為咗走到呢一步,付出咗幾多努力。

我帶住見證青春回憶嘅心態,去佢嘅畢業禮。

去到嗰陣,我自己當然都買齊嘢啦,我都寫咗卡片俾佢,畢業花啊,公仔嗰啲都有嘅,我認我傻仔嘅⋯⋯

就係我以為去到得我一個熟人⋯⋯點知去到嗰陣,發現子晴同埋蕃薯仔都係度。

佢哋好似都知我會嚟咁,一啲都唔驚訝。其實都係,咁樣叫埋都好正常,況且我哋之前都咁fd,係我自己戅鳩姐。

「乜你咁遲㗎!」子晴見到我就一句撻埋嚟。

子晴係咁同我打眼色,因為蕃薯仔亦都在場。哇!我啱啱先進入狀況,睇怕佢哋頭先經歷咗一段尷尬嘅時光。

我陰陰嘴咁笑,用子晴聽到嘅音量,細細聲地講:「好彩我遲嚟咋!」

「你個頭啦,係呀詩都差唔多影完要走啦。」子晴白咗我一眼。

我係人海中尋找呀詩嘅身形,雖然話子晴同蕃薯仔企係呀詩隔離等緊,但放眼望去,成堆人係度影相,個個都著曬畢業袍,霎時間又幾難搵到呀詩嘅蹤影。

終於,我認到佢。

呀詩著住件畢業袍,腳踏一對矮矮地嘅高踭鞋,然後戴咗頂四方帽,手捧好幾個花束。

然後有條仔搭緊佢膊頭!!!!係度影相!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞