《我的MK妹同桌》(3)【完結篇】

781 回覆
97 Like 8 Dislike
抱歉各位
係我表達得唔好,搞到咁多誤會
因為個故一路以嚟個時間線都係順序咁去寫,我想係呢啲位度加插啲變化,透露出些少之後嘅嘢,然後再講返依家嘅發展
就算去完英國之後,都仲有後續的,未咁快結局住
上面嗰一段唔睇都無影響,因為之後就會講返正常嘅時間線
睇睇下無啦啦見到呀詩話分手嚇親我
推推
時間返返嚟出發前⋯⋯

臨出發去英國前,呀詩好多嘢都千叮萬囑我要帶齊邊啲嘢,然後又叫我幫佢買嘢啦,仲有買啲香港零食俾佢,搞到我個喼有大半都係佢啲嘢。

我係一邊搞啲功課,一邊執行李。

子晴同我講,佢話佢都打算儲錢暑假嗰陣去搵呀詩,咁樣可以輪流陪下佢,但英國嘅機票同埋洗費好貴,佢都唔知要儲唔儲到。

以嗰陣時我哋返part time嘅收入,可能要返成半年先儲到⋯⋯我就好彩有老媽幫輕下。

子晴有咁嘅心已經好唔話得。

喺出發前一日,我依舊同呀詩skype,skype個紀錄喺呢幾個月多咗超多,有陣時呀詩打俾我無聽就會係上面搵我。

人呢?去咗邊?在哪?

我都有咁樣覆佢,基本上我哋嘅對話大致上係咁樣。

出發前嗰一日,佢抱怨得好犀利。

「我同你講,我同個老師反映啦,話班groupmate好多嘢都自己做咗,我自己參與唔到啦,你知唔知佢哋點啊?佢哋將大部分嘅嘢都堆曬俾我做。」

「我知去到邊都會有呢啲人,係香港都一樣會有,但喺自己地方,我方便為自己發聲,係呢度咩都要就住就住,除咗語言上嘅唔同,仲有就係驚有啲咩麻煩,我真係好驚,唔知佢哋係咩人,好驚得罪佢哋然後俾人搞⋯⋯」

「係呢邊又無人無物⋯⋯鳴⋯⋯鳴鳴⋯⋯」呀詩將心入面嘅委屈講曬出嚟,然後把聲嗚咽地講埋最後嗰一句,我更加覺得淒涼。

唔知可以點做,唯有講話:「我聽日就過嚟,你就唔係無人無物啦。」

依然無辦法止住呀詩嘅哭泣聲。

一向堅強嘅佢,好少會喊。喊得最多嘅,就係為咗佢屋企,其他時候,無論佢係出面遇到啲咩事,佢都唔會怕,佢唔係嗰啲俾人恰到上心口嘅人,血液裡流緊嘅係MK妹無懼怕嘅熱血。

我都係第一次見佢驚到個人震曬。

呀詩只會對住自己親近嘅人柔弱,亦因為咁,我覺得呀詩對外咁堅強,去外國應該都無問題,所以先俾佢去,佢唔係內心唔強大嘅人。

反而我覺係內心唔強大嗰個⋯⋯成日因為少少嘢受影響。

「依⋯⋯依家⋯⋯就⋯就算你過嚟⋯⋯我⋯嗚嗚嗚⋯⋯我⋯我都要趕功課⋯」

「唔緊要,我會陪你,你放心做啦,我都會幫你做嘅,做完先再去玩囉。」

「對⋯對唔住⋯⋯」呀詩愧疚地說。

「痴線咩,對咩唔住喎?」我呆咗,呀詩呢啲時候仲因為咁而覺得內疚,佢真係好善良。

見到咁善良嘅佢,搞到咁唔開心,我就更加登佢唔忿氣。
Push
「你嚟到我都無得好好地陪你⋯⋯」呀詩收唔到聲,嗰兩行鼻涕毫不掩飾咁係我面前流落嚟,場面又有啲滑稽,我只好強忍住笑意。

「你傻咗咩?有咩所謂啊,只要見到你就做乜都得㗎啦,我唔介意去做啲咩喎。」

「無得出去玩咪無囉,以後有得再嚟㗎嘛,去到啊,就算落去樓下行個公園我都覺得新鮮添啊。」

「係咪啊⋯⋯咁我哋每日朝頭早都去行公園囉?」氹人呢,只要氹到人哋識得自己搞下笑,就已經係成功了。

「你起到身先算啦!」總算係安慰到呢個破涕為笑嘅女仔。

不過,我知道呢一刻氹到佢笑作用不大,轉過頭收線佢又會唔開心。

除咗陪住佢,係佢身邊氹下佢笑,我都唔知仲可以做啲咩,亦唔知佢需要嘅係咩。

其實咁樣出發係少咗期待去旅行嘅心情,多嘅係擔心,仲有伴隨些許嘅壓力。

本應係開開心心過去搵佢,會帶住思念呀詩嘅甜蜜過去。

依家去我都唔知會發生咩事⋯⋯亦唔知我去到,事情會唔會因為咁樣而變好。

上機前,我都只係影下閘口,俾自己紀錄下就算,並無post上ig。

原本我打算嚟搵呀詩嗰陣,係想影相post上ig,曬下命㗎。難得我去咁遠嘅地方,洗唔少錢喎,唔留念下點得喎?

但係依家已經無咗嗰種心情。

上到機,我keep住同呀詩whatsapp緊,佢好緊張咁我點樣啊之類,我就同佢報備我上咗機啦,啱啱坐低,等起飛。

我買嘅呢班喺英國朝早落機,依家呢邊係夜晚嚟,我只要瞓一教就可以見到呀詩。

可惜你唔會咁順利可以大教瞓,因為中間會有人叫你起身食嘢,咁我咪順路睇個電影囉,我睇咗黃秋生嗰套《淪落人》,係套幾好睇嘅港產片。

睇完又繼續瞓。

我係俾落機嘅震動聲嘈醒,望一望窗外,天空灰濛濛一片,係我唔熟悉嘅環境。雖然出發前心情麻麻,但啱啱落地,見到未曾見過嘅畫面,心情都有啲舒暢嘅,再諗諗一陣就可以見到呀詩,心裡面有啲啲甜。

我係期待見到呀詩。小別勝新婚嘛,我只係想一見到佢,就即刻行過去攬住佢。

電影入面嘅男主角咁樣做咪好似懶係型咁樣嘅?我並唔係刻意要咁樣扮,不過你當我係咁又無妨⋯⋯

我明點解要咁樣做,因為太耐無見,嗰下衝動去過去攬住對方,係想有接觸到對方嘅實在感。

因為遠距離俾太多唔實在嘅感覺我哋,似有還無。

貪求嘅,就係一刻對方真真實實咁係我心口度,我可以感受到對方嘅體溫、觸感。

呀詩一早已經係機場等緊我,係我期待已久嘅面孔,我見咗成3個月嘅鏡頭,話短唔短,話長唔長,但足夠煎熬。

我哋真係好似電影,不約而同咁快步行去對方度,第一時間就係攬一下先。

最令我感動嘅位,除咗感覺到真實之外,仲有呀詩同我有一樣嘅反應,證明佢同我嘅心情係一樣。

只有一個人上演嘅獨腳戲,只能夠自我滿足,係無辦法產生共鳴。

有興趣可以follow埋
@__book.s0n
https://www.instagram.com/__book.s0n/
上面係50正評加更
好 棄得故
最近趕緊功課
一趕完就即刻出
喺最美好既時候完結 可能係好事
但睇住樓主個故 再回想起自己既讀書經歷
真係好有感觸
今晚更新
推推
呀詩比係鏡頭前嘅佢,憔悴咗好多,成個人都瘦咗。

「終於可以見到你。」呢個係呀詩嘅第一句。

「估唔到幾個月嘅時間係咁耐⋯⋯我以為,對比起我哋一齊嘅時間,幾個月時間其實好短暫,但原來比我想像中耐。」

「我終於可以感受到你心口嘅心跳。」

係呢啲時候,呀詩嘅心情、行為,成日都令我覺得⋯⋯我好似做極都唔夠多,呀詩對我嘅愛深過我愛佢嘅。

「我係度啦,你唔洗成日心掛掛啦?」我撫摸住呀詩嘅頭頂。

「喺呢一刻我先可以唔記得啲唔開心嘅嘢,個人有返啲力量。」

係呢度嘅周圍,全部都係外國人面孔,至少我哋依家咁樣,唔洗理咁多人哋嘅目光。

錫落佢嘅嘴脣度,回應緊嘅,係上次同埋喺機場度嘅離別之吻。

離別嘅吻,心入面總有嗰丁點期盼,期待下一次重逢;而重逢之吻,就係忍過種種煎熬,可以一下子釋放出嚟。

終於等到呢一刻嘅感覺,賦予「意義」俾嗰段等待嘅時間。

我哋book咗airbnb,呢段時間,呀詩住係我度,佢依家寄宿喺人哋度,我過嚟點都唔方便。

佢亦都同佢嗰邊嘅人講咗,呢段時間出去玩,聽呀詩講,嗰家人幾好,都算錫佢同埋幾通情達理。

係佢喺呢邊唯一「美好嘅回憶」。

我記得佢講過一句,令我明白曬佢係英國嘅嗰段感受,印象深刻。

『佢哋俾到我屋企嘅感覺我,但唔係我屋企。』
新讀者留名 一日live咗
由Season 1終於追到Live
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞