《我的MK妹同桌》(3)【完結篇】

781 回覆
97 Like 8 Dislike
等你
同一個空間裡面,各自忙碌。

可能呢啲係大個咗嘅寫照?同自己想要嘅將來有出入,我會想我哋兩個人再忙碌都好,我哋嘅關係都可以好溫馨,再忙都抽時間出嚟,照顧一陣對方。

唔洗好耐,短暫回過氣,令自己有返向前行嘅動力,咁就可以。

其實係件好簡單嘅嘢,並唔係要自己將來有車有樓,只係想要咁樣嘅生活模式。

可能係我諗得太過美好,過於理想化,簡單嚟講姐係FF。

因為呢一次經歷,我都諗深咗一層自己想要啲咩將來,原來自己對未來係有藍圖。

只不過我更趨向接受呢個無奈嘅現實,無力去改變啲咩嘢,任由呢種想法、追求一路係腦海裡面遊遊蕩蕩。

陣唔時,我會走過去問下:「點啊,做成點啊?」

就算之前傾好咗,我都唔係幾忍受得到咁死寂嘅空間。

「都仲有好多啊⋯⋯」呀詩悔氣咁講。

從語氣聽得出佢嘅唔開心、怨氣、想發脾氣。我好似問錯嘢,踩錯咗地雷咁。

我無出聲,只係掃掃佢背脊,摸一摸佢個頭,就走返去hea。

然後中間除咗基本生理需要,食嘢啊沖涼嗰啲有交談之後,就無啦。

第二日,我無出去,我照原定計劃係度9hea一日,不外乎都係睇下片打下機,呀詩瞓到好晏先醒,佢醒咗之後係床度碌咗陣手機。

我煮好嘢俾佢,今日煮咗個公仔麵俾佢,食完佢就又做功課。

中間我都好怕問題嘢,又牽動佢嘅情緒,戰戰兢兢嘅環境搞到我唔係幾敢講嘢。

一日好快過去,去到今日,我嚟英國嘅時間已經去咗一小半。

我都思考緊接住落嚟點樣運用呢幾日好呢?

上網搵下資料,睇下邊度買嘢方便,期間好想呀詩可以跟埋嚟一齊join。不過正如前面所講,不如意嘅事實在太多,無都無辦法,唯有面對現實。

「你今日唔出去咩?」呀詩好專心咁做功課,做做下突然問我。
呀詩最後句嘢好sad
等寂寞到夜深~推
今晚10點左右會出文
之前係ig上投票話大家都想統一時間出文
不過依家唔知禮拜六定禮拜日出好
週未更新3-4篇不等,如果有加更會連埋加更一齊出
由於呢個故都離埋尾不遠,唔知呢個規矩會用到幾時
不過下個故都會照咁樣發展,希望大家都會追我下個故啦

如果想知道最新消息可以follow書生ig
https://www.instagram.com/__book.s0n/

唔再隨性更新,固定好個時間方便大家追文吧
禮拜六
禮拜日
「唔出啦。」我坐係呀詩視線可以見到嘅範圍。

「下?點解啊?」呀詩發自內心咁驚訝,佢停低手上面嘅功課,睜睜地望著我。

「因為⋯⋯」我一時之間都唔知點答好,遲疑咗一陣,答唔答真話好?定係敷衍過去?

我覺得原因唔需要咁老實交代,同埋唔知點開口講好。

「我驚你自己一個係度。」屌⋯⋯我最後都係講咗出嚟。

呀詩第一下笑咗出嚟,然後又回復正經嘅模樣,講:「你難得嚟到唔出下去?」

「琴日都去咗好多地方啦。」可能我下意識都係認為,坦白對雙方都好吧?

「同埋我今次過嚟,係搵人。」呢次旅行轉變真係大⋯⋯我個心都有啲攰。

「哼!」呀詩個鼻噴曬氣咁,然後就繼續做嘢。

我哋又再回復平靜嘅空間。

去到傍晚,成日都係屋企無所事事嘅我,終究感到百無聊賴。

「我落去買啲嘢返嚟整嘢俾你食啊。」我行過去同呀詩講。

呀詩係度埋頭苦幹緊,佢真係朝早到依家都係度搏命做緊,做到個人頹曬。

「好啊。」

「咁你想食咩?」我問道。

「意大利粉?」呀詩興致勃勃咁講。

見呀詩咁有雅興,都無得唔遵從啦?就咁決定啦。

「咁你乖乖地係度等我。」我摸摸佢個頭,就出門口買料。

但係直到依家,我都摸唔著呀詩想點樣⋯⋯

依家呢種狀態究竟係點呢?我哋仲一齊緊?之前又講到要分開咁⋯⋯

咁我哋係咪呢次英國之旅完就會分手呢?
我真係唔知,依家我個腦得一個諗法,就係享受咗當下先,可能我哋會搵得返愛嘅感覺,可能我哋最後都會唔捨得大家呢?

我就係抱住呢種諗法,打算咁樣渡過呢次旅行。

其實我煮嘢食唔係好叻,叻嘅係我老母,我都諗住陣間睇下youtube學下點煮,照板煮碗。

點知一返到嚟,呀詩應該係聽到鎖鑰聲,因為我一開門,佢就企係門口,迎接住我。

呢個⋯⋯呢一幕⋯⋯就係我期待咗好耐,亦係將來好想見到嘅畫面。

「做咩事出嚟啊?你唔係要趕功課咩?」我藏唔住個笑容。

係佢面前,由中學開始就係咁,收唔埋自己,坦然咁將自己所有嘅模樣都展露曬出嚟,係想收都收唔埋。

所以頭先我係下意識咁講出嚟,但係原來咁樣嘅狀態,可以將自己投入係另一個人度,係得呀詩先做到。

將來⋯⋯就算有另一半都好,都可能再做唔到好似依家咁,傾盡所有。

我知,咁樣係對將來嘅佢唔公平,所以我唔會咁快再拍拖,甚至做好將來一世單身嘅準備。

「想等你返嚟啊嘛。」呀詩講完,就一嘢抱上嚟。

好似隻樹熊咁,攬住我。

而我兩隻手都拎住嘢,根本都無手抱返佢。

「喂喂喂⋯⋯我兩隻手拎緊嘢㗎,好易跌㗎。」我盡力平衡自己身體。

呢排呀詩嘅情緒時好時壞,係夜晚我有時都見到佢自己偷偷地食藥⋯⋯我留意到嘅時候其實好心痛。

只要佢開心,我都一定會遷就,就算係要我離開都好。
「嘻嘻,你捨得整跌我㗎啦?」呀詩壞笑,調皮嘅眼神,咋看一切係幾咁熟悉。

「係會整跌我先囉,你點都唔會整襯嘅。」我無奈地拆穿佢嘅用意。

「快啲去廚房啦!唔準放低我啊!」呀詩命令我。

「好好好。」呢個姿勢根本就係龍舟掛鼓,只不過我無用手扶住咋嘛。

我輕輕咁郁動條腰,輕輕咁屌咗佢一下。

「啊!!!」呀詩嚇親之餘,把聲仲有啲嬌喘。

「喂⋯⋯你做咩啊?」佢明知故問。

「唔知啊,隻手無力,借一借力咋嘛。」我整蠱佢,平時整蠱佢係我哋兩個嘅情趣之一嚟。

「係咩?」呀詩反問。

「係啊。」我又再屌多次。

「李建強!」呀詩諗住兇我,但佢依家唔知邊個先係主場。

我係反客為主。

我又再屌多次,搞搞下都整到自己扯扯地,而且我都好耐無同呀詩搞過了,因為long d嘅關係。

咁樣整一整,搞到自己都㷫恰恰,先搞掂呢個「主餐」先。

「嗯嗯⋯⋯喂啊⋯⋯」呀詩越講越細聲。

「我諗住要你抱下我咋⋯⋯我⋯我都⋯⋯我都唔係想咁⋯⋯」呀詩嘅語氣究竟係求曉?定係挑逗呢?

呀詩曳喎
呀詩仲識有反應
唔好喺度stop啊大佬
推推
越係叫我唔好停
我就越興奮
慢慢等啦
新加入,每日都有推架
推啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞