《我的MK妹同桌》(3)【完結篇】

781 回覆
97 Like 8 Dislike
推推
希望你哋會睇落去
竟然依家仲有新讀者
不過你都唔係第一個咁樣講
唔緊要嘅,我會尊重你嘅決定
Lm
終於跟上
Lm
好快我就訂好曬機票,呢一程真係貴到心痛,不過無辦法嘅,有啲錢點都係要洗。

我訂咗下個月嘅機票,搞掂曬啲功課先,呢排都真係好chur,多project要跟,仲有啲自己嘅功課同埋考試,邊個話讀大學容易話?

然後仲要keep住更新下實習嘅嘢,最近先搵到間啱嘅,聽講好似有個同學係同我一齊去同一間公司度實習,算係大公司嚟。

我係真係忙到一個點係⋯⋯連諗起呀詩嘅時間都無,係每件事我都需要投入去做,先會做得好嘅嘢嚟,做唔好會出事嗰隻。

咁呢段時間我都有同呀詩溝通過嘅,呀詩口講就okay,但其實呢個係一種妥協嚟。

一種愛你嘅妥協。

正正嗰個時期,呀詩係好想我陪佢,就算佢唔明講,我都感覺得到佢嗰下係無辦法,知我都忙,唔想阻我,然後委屈自己。

由佢嘅訊息量同埋字裡行間嘅溫度,係睇得出呢啲嘢嘅。

我只可以盡量快啲做完曬啲嘢,陪佢,執過去英國搵佢,我嘅打算就係咁。

此時此刻嘅我,係無辦法想像佢係有幾煎熬,但我知佢好辛苦⋯⋯

因為從來都唔會咁樣嘅佢,會有咁大轉變,可想而知佢真係捱唔住。

我驚嘅係佢心理上嘅健康。

所以我依家講嘅每一句都小心翼翼,更加唔想嗌交,再加上依家long d呢,會好難搞。

個心結亦都會因為距離而拉遠。

同一時間,呀詩都一樣要忙考試,佢覺得比香港更加難搞⋯⋯

就好似自己想咁樣,但點都順唔到落去咁。
Lm
原來當一個人好需要你嘅時候,你無出現。係點樣補償都補償唔返,失去咗嘅感覺,係好難再搵得返。

之後再出現嘅時候,已經係我唔再需要你嘅時候。
再次印證呢一番說話
推推
希望男豬識得同呀詩講佢會過去啦呢樣好重要
今晚更新
在線等
有陣時,我都唔知可以點安慰佢。

係呢段期間,我有去問子晴。

「呢排呀詩有無搵你啊?」我whatsapp佢,而且我都想搵個人傾訴下。

以前細細個嗰陣,覺得啲女仔成日都要呻,要抱怨嚟做咩姐?

同埋有種好大男人嘅諗法,就係男人應該就係要頂天立地!真係唔知邊個教我㗎喎⋯⋯但總係覺得有咩事發生都好,男人係應該揹起曬所有嘢係膊頭度。

呢種先係我欣賞嘅真男人!

所以我就更加唔明點解女仔周不時都要呻,呻完對件事又唔會有咩幫助嘅,呻嚟做乜?不如搵方法解決好過啦?

好似生存得越耐,就越係知道有啲事情係解決唔到,係唔輪到我哋去解決,但啲問題又會影響到你喎,咁你可以點?

就好似依家咁,呻下,係因為知道自己無能力解決件事,只係但求自己心理好過啲。

「間唔中囉,佢都有搵我啊,做咩啊?」子晴同我哋一樣,都忙到癲,但見佢多咗係ig上面po相,好似見佢都過得幾多姿多彩。

佢亦都慢慢走出同蕃薯仔嘅感情。

記得當初分咗手嘅佢哋,有好一段時間各自都無更新自己啲社交媒體,接近一年吧?無記錯。

子晴同佢男朋友嘅關係都好似幾唔錯,大時大節都有見佢po相,平時就好少po嘅,加上自從ig推出咗story之後,po相嘅習慣就變咗純粹嘅記錄性,而po story即變成日常生活嘅分享。

我自己就甚少經營自己ig,男仔真係好懶得打理,反而都係我身邊女仔fd用得密ig story。

呀詩都係㗎,佢啲相除咗sd俾我,就係po係story度。

我諗咗一諗,然後問佢知唔知呀詩係嗰邊嘅讀書情況,子晴表示都唔清楚。

最後我都係決定將呀詩所有嘅情況都同子晴講,事關我自己都唔知點算。

我最驚係呀詩唔知會唔會有啲咩情緒問題⋯⋯

「我覺得真係要睇實呀詩嘅情況喎,我都有聽講過話有啲人過到去其實唔適應嗰邊啲生活,而有情緒病⋯⋯」

「頂,我俾你講一講我都好擔心呀詩啲情況。」子晴無打emoji,證明佢真係認真嘅。

「你飛過去睇下佢啦。」子晴同我講。

「我有啊,我已經買咗下個月機票啦,等我完咗個midterm我就飛㗎啦!」

有興趣可以follow埋
@__book.s0n
https://www.instagram.com/__book.s0n/
留名男主諗住俾個surprise呀詩,跟住搞出個大頭佛
喺人哋崩潰邊緣仲要玩神秘嘅話,佢孤獨終老好過
好多人會覺得咁樣好浪漫㗎
推推
驚唔驚喜?開唔開心?
覺得呀詩會話男主角突擊check佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞