《我的MK妹同桌》(3)【完結篇】

781 回覆
97 Like 8 Dislike
搞到我好想知佢係邊個嚟,係同我一齊前識嘅?定之後?

唉,人有時就係會不停咁樣去諗呢啲嘢,尤其是特別介懷曾經同自己有過一段關係嘅人,唔一定係情侶,even朋友都係。啲煩惱可以自己俾自己,但又無法停止咁諗喎。

呀詩係度同人影緊相,頭先一剎那介懷嘅感覺閃過後,就無停留太耐。

有啲關係開始咗,就返唔到轉頭⋯⋯

因為會不自覺地諗返起以前啲嘢,而呢啲屬於過去嘅事,係無辦法完完全全地消除。咁真係事實,仲要係存在過,無得呃,咁既然得接受,就好難去得返以前純正嘅關係。

我同呀詩有得去返未拍拖之前嘅狀態?真正純粹嘅朋友嗰種?

無,返唔到轉頭。

最好嘅方法就係唔好開始,唔好破壞純粹嘅關係。現今個世界,追求純粹關係嘅人唔多,世人賦予咗關係好多唔同嘅意義同埋功用。有做兵、有SP、有開放性關係,有啲更係只係解決某一方面需要而存在嘅關係,呢啲已經唔再建基係純正嘅關係上面。

我似我同子晴咁,兩個對大家都無其他意思,單純嘅關係,但對我嚟講亦係一個重要嘅朋友,佢係我心入面嘅位置同蕃薯仔係一樣,待遇都係一樣,平等的。

我同呀詩嘅關係就唔同了,彼此之間嘅身分係「前男、女朋友」。

坦白講,我依家都仲適應緊「前男友」呢一個身分。好唔習慣⋯⋯對呢一樣嘢完全無概念,除咗嗰句咩最熟悉嘅陌生人之外,完全唔知咩嚟。

但諷刺地,我開始明呢一句嘢係咩意思。

喂!喂!呀詩對我做口型,仲係度揮手,叫我過去影相。

係我望緊佢同其他人影相嘅同時,佢都有周圍望,望到我之後,就無再搵人了。

我行過去,佢第一句就撻埋嚟:「咁鬼遲㗎你。」

「我有嘢做啊嘛。」我唔好意思咁講,然後用個畢業花塞住佢把口。

「唔好咁多嗲啦,畢業快樂。」畢業花上面,有佢鍾意嘅米奇公仔。其實佢自己手上都有,唔知邊個送俾佢,佢兩隻手捧住嘅都係花。

「你仲記得我鍾意米奇啊?」呀詩雲淡風輕,霎時間我都唔太明佢咩意思。

「點會唔記得啊?」姐係佢覺得分開咗之後我就會唔記得?定試探緊我係咪已經放低咗?

呀詩輕輕哼一聲,然後似有若無咁講咗句:「點知你!」

就係呢啲默契位,好是熟悉,但大家都知其實要拉返開個距離。

「不過多謝你。」我哋兩個叫咗子晴幫我哋影相,子晴係度嫌棄蕃薯仔啲影相技術好差,我都知嘅,我都見識過蕃薯仔啲攝影技術,我都已經唔係好㗎啦,佢仲屎過我。

幾年後,點估到我哋兩對情侶,已經散咗伙,都真係發生咗好多事,我哋都有住令人感到尷尬嘅身份。

影相嗰陣我猶疑緊要唔要搭呀詩膊頭,無其他邪念,唔搭又好似好見外,我哋嘅關係又未至於咁見外,但搭又好似唔係咁好?

最後我為咗張相唔好望住咁奇怪,我都係搭咗呀詩膊頭,睇返啲相,我哋都望落幾close,咁就好了。

「你一陣有無嘢做啊?」子晴問呀詩。

「唔知啊,做咩啊?」呀詩今日個look都好靚,本來佢直直嘅頭髮,今日見佢髮尾個位彎起咗。

同埋明顯地有化妝塗唇膏。本來大學已經覺得佢比中學成熟,依家更係有種進入社會嘅狀態。
「睇你陣間一唔一齊食個飯姐。」呢兩條女撓曬手咁,仲係仍然糖黏豆咁。

「好啊,我問下啲大同有無嘢做先。」呀詩講完之後就去返人堆度。

「點啊你?仲有無嘢?」係等待嘅途中,子晴靜靜雞咁問我。

點解佢成日問嘅嘢都咁撚中嘅?中到我每次都唔知點應佢咁尖銳嘅問題,佢係咪有潛質做記者呢?

「哈!」我冷笑咁回應佢,「我啱啱先係度諗緊呢個問題。」

「咁諗成點呢?」子晴接住問。

蕃薯仔係側邊靜靜咁聽。

我哋貌合神離般相似。蕃薯仔好似係度聽緊結論,想從中知道答案咁。但其實佢唔參與好合理,如果唔係成件事好奇怪,會搞到更加尷。

雖然依家佢咁樣聽都尷㗎啦,但子晴無乜嘢就得。

「對呀詩唔係鍾意嗰一種感覺,感覺真係會慢慢變化,但唔知點解,我都仲好在意呀詩,好似係呢啲場合,比起其他人我會更留意佢。」

子晴個眼神有意無意咁飄向蕃薯仔,快閃咗一下,然後講咗句:「我明啊。」

蕃薯仔無留意到呢個舉動。

我笑咗出嚟,反問子晴:「你明啲咩呢?」

「明你哋之間再無嗰種可能囉,係咪?」

呀詩帶住笑容咁返嚟,打斷咗我同子晴嘅對話。

「可以喎!佢哋都各自同另一半食飯,咁我哋食咩啊?」呀詩開心咁講。

「依家都晏啦,你快啲換衫先啦,我哋諗食咩得啦。」子晴講。

「好。」呀詩又再轉身跑走咗去,又消失係人海裡面。

我望住呀詩件畢業袍,諗起有句說話,係講好多情侶最難跨過嘅階段往往都係畢業季節。因為好幾個階段要面對嘅嘢都唔同,可能因為種種情況而行唔到落去,或者出現更適合嘅人。

我同呀詩可以一齊經歷中學畢業,但捱唔過大學畢業,即使捱過大學,亦都唔知出社會撐唔撐得住,一切都係未知數。

見住可以拍好長拖嘅人就感到羨慕,因為佢哋就算面對種種未知數,都仍然可以堅定咁選擇對方。

今次嘅畢業禮,明白人哋所講嘅階段係咩一回事。因為中學畢業嘅我哋同大學畢業嘅我哋,已經唔同曬,經歷過嘅嘢已經唔係同一個檔次。

我哋去返市區搵個地方食飯,我哋難得齊人,食咩都唔緊要,重要嘅係同咩人食飯。我都唔記得咗對上一次可以齊腳食飯係幾時了。

我哋好似返去以前咁,有講有笑,係條街度嘈到仆街。個個變曬口賤怪,但有默契地對以前大家一齊過嘅事,都絕口不提。

可能咁樣嘅相處先最舒服吧?

蕃薯仔由以為木納嘅性格,依家都變得識講嘢,其實佢叻仔嚟,純粹中學嗰陣唔太識同人相處姐。

「姐係你依家仲有一年先畢業?」蕃薯仔問子晴,食飯嗰陣,蕃薯仔關心著子晴。

「係啊,我Retake咗一年啊嘛,唉⋯⋯我都想快啲出嚟做嘢,見住身邊啲fd都一個個畢業,準備返工,自己仲要讀多一年,就唔知點。」子晴稍微抱怨。

「一年姐,有咩緊要喎,一年好快過咋嘛,你應該咁諗,我哋早你一年入地獄,諗起之後就要做社畜,我就想死了。」蕃薯仔安慰返子晴轉頭。

今次我好認同⋯⋯

「屌,不要再說了,搵工都辛鳩苦。」我最怕就係interview㗎啦。
「我都係⋯⋯聽講社工都忙到仆街⋯⋯實習過已經明嗰種痛苦。」呀詩嗰種壓力同情緒都唔是講笑的,係佢身邊我都感受過,親眼見識過。

我哋都不敢想像,咁快就要踏入社會,其實我哋都仲未準備好做一個大人⋯⋯

時間越嚟越少,要做嘅嘢越嚟越多,到時候更加難約,亦都無咁自由。

「飲杯啦!咪咁唔開心先,返工前有得癲就癲盡佢啦。」我舉杯叫佢哋飲杯。

「畢業快樂!」我鳩嗌下。

子晴同呀詩分別拎部手機出嚟影story,記錄一下生活,但俾我同蕃薯仔笑佢哋死港女,咩都要打卡。

餐飯係歡笑聲下,好快就過去,最後影張相,就回歸各自嘅生活。

原來大個咗,連特別嘅日子都過得特別快,轉眼間好快就剩底空虛。

嗰樣嘢越期待,越快樂,之後就越是空虛。

第二日我都差唔多要準備返工啲嘢,無幾耐就要開始入職了,而入職後一排,就到我畢業禮,我都同咗公司嗰邊攞假。

作為新仔,拎個假我都戰戰兢兢,好彩公司嗰邊都好人,都明白事理,成個感覺都幾唔錯,至少唔係閪口閪面先啦。

我畢業禮無好似呀詩咁,咁多朋友仔,asso仔升上嚟識唔到咩朋友仔,不過唔緊要,本身都唔打算嚟識fd,最重要都係要讀完佢,唔係一件容易嘅事。

基本上我畢業禮淨係得屋企人,同埋呀詩佢哋,仲有一兩個asso比較熟嘅fd,已經係我人生最重要嘅人了。

其他同學仔都係笑笑口,影下相就完,之前會再聯繫先再算啦。

但我同你講,最撚尷尬係⋯⋯我屋企人同埋呀詩⋯⋯

呢個情況我唔係無預想過,但係我就係唔知點樣同我老母開口講,佢到依家都唔知我同呀詩分咗手。

Er......應該咁講,我無同佢講過呢件事,不過我估老媽子其實都知,唔多唔少都估到吧?

我諗佢都係諗住等我自己開口同佢講掛?

於是我係畢業禮前一晚,我先同老母講。

「老媽,有樣嘢我想同你講⋯⋯」我好似細細個做錯事,同老媽認錯咁款。

「你唔係依家先同我講你畢唔到業啊?」我老母睥住我。

頂,我俾佢整到笑咗出聲。

「唔係囉,就算真係畢唔到業,我呃都呃到啦。」我真係唔識死。

差啲又引起家庭慘劇。

「咁係咩事啊?」老母都面色凝重,feel到陣燶味。

「我同呀詩分咗手。」我終於吐得出呢一句,好似自己終於可以面對到呢份事,可以主動同人講起呢件事咁。

老媽無出聲,靜靜咁望住我一陣。

「我都估到㗎啦,係咪驚我聽日會見到呀詩呢?」老媽嘅笑容真係好撚大殺傷力⋯⋯我同老豆都唔會夠佢鬥。

「你知就好啦。」呢個女人唔簡單。

「放心啦,我好識做㗎呀仔!」老母有力水咁拍一拍我膊頭。

「你會點識做法啊?我不知幾驚聽日會尷尬。」

「挑,驚乜春啊?咪當係朋友咁囉,我都當佢係你識咗好耐嘅好朋友咁咋嘛。」

「不過你搞到我無咗個好新抱,條數點計先?」
「有咩點算,搵個更好嘅俾你囉。」我同老母打趣地講笑。

「一開始我對呀詩個印象唔係咁好,好似啲飛女咁,但識落其實佢性格唔差嘅。」

「詳細情況我作為呀媽嘅都唔清楚咁多,但根據我觀察同埋了解你嘅程度啦,你有好好珍惜佢,你都有好好咁認真經營呢段感情,雖然我一開始唔睇好啲中學貨仔,但我無阻止你哋係因為你哋都有互相扶持,呀詩對你都認真嘅。」

「要搵到個可以互相扶持嘅人,真係好難,你唔知幾時、會係咩階段遇到。」

「中學之後遇到嘅人就會?唔一定㗎,所以點解中學唔可以遇到先?」

「老媽都係一個傳統嘅人嚟,我都想自己個仔可以行係個正確路途上,但你依家都行緊啊,所以我都唔擔心咁多。」

「你之前傷心嗰陣你咪以為老媽子唔知先得㗎,我都睇得出嘅,但呢樣亦都係你必經嘅階段,我唔應該過多去保護你,因為經歷成個過程,感受足夠大先學得更多。」

老媽子一路以嚟嘅好都係慢慢咁樣顯露出嚟,好似紅酒咁香醇。反而老媽子嘅安慰更加入肉,我都估唔到,屋企人嘅重要性伴隨返工後,變得更加重要。

家庭真係好影響一個人嘅成長,我好感謝屋企可以俾足夠嘅能量我。

嗰晚我同老媽講咗好多,好多係我中學階段,羞於開口嘅事,都講咗出嚟,當然唔係咩都講,但好多一啲深一層嘅感受都嘗試講。

唔知點解以前唔敢講,尤其是男仔,同屋企人講自己嘢就特別扭擰,可能驚唔知屋企人點諗,驚俾佢哋屌,驚佢哋會管住曬,想自己做決定。

驚下驚下,都慢慢大個了。

到畢業禮翌日,老媽見到呀詩都係客客氣氣,心照不宣咁無提起以往嘅事,老豆其實都將一切看在眼裡。

將啲畢業相擺上ig,開一個post,一個階段就此完成。

畢咗業後嘅嘢,過幾年就唔知飛咗去邊,好似中學畢業嗰件寫滿人哋簽名嘅校服,我依家都唔知放係邊了。

果真幾年後,我今日畢業收到嘅畢業花同埋公仔,都消失曬。留咗係啲相入面。

之後就係返工嘅時間了,啲時間真係快到文字難以形容。每日要做嘅嘢都好多,勁曬精神,而且多數都係重複的。放咗工淨係想抖同埋瞓,瞓都唔夠時間瞓,啲人話返咗工之後無咗一大半人生係正確的。

我間唔中都有同呀詩keep住聯絡,佢後尾都拎到牌,正式成為一名社工,然後加入呢個返工嘅大家庭。

不過佢仲忙過我,佢工時都幾長,仲要負責好多嘢,有壓力之餘仲有唔同層面嘅情緒需要接受。

有陣佢都會同我呻下,我每次都會聽。

我無過問佢啲感情生活,可能潛意識我驚自己知道之後,唔知會係咩感受,會怯懦去面對。

知道之後,可能會心痛,可能坦然釋懷,無感覺,均有可能;但就係唔知邊一樣先係自己真正諗法,先驚。

你問我此刻嘅我對呀詩仲有無感覺,係無嘅,但可能內心深處嘅我唔係想咁?

去到後來我慢慢明,剩底嗰種感受已經唔係愛,同呀詩之間早已經唔係愛情上嘅拉扯,早已不同,而係佔有慾嘅一種,同好朋友一樣嘅感覺差唔多⋯⋯

明明之前好fd,但忽然間斷開咗,然後同其他人玩得好開心,剩底自己一個。除非自己都有其他人同自己好fd,可能會帶你行出個困境。若然仲係好在意對方嘅話,痛苦只會係自己。

依家對呀詩嘅狀態就類似係咁樣,如果佢有男朋友,我就好似被拋棄嗰一個咁。

但其實唔應該係咁。
因為咁樣只係自私嘅表現,同埋好似要一個贏輸咁,愛情又邊有贏輸可言。

出咗社會之後,我暫時都無打算開始一段新嘅關係,一嚟唔易識人,同事之間唔係個個都做到朋友,更何況要有愛火花?

最重要嘅係,我放唔低上一段嘅回憶,仲未完全開得放,可以準備好進入下一段關係嘅狀態。我覺得如果咁樣開始一段關係,對嗰個人都唔公平。

同埋依家咁樣都幾好啊,多咗好多時間同埋錢做自己想做嘅事。

我唔知呀詩係咪都咁樣諗,但一年後,我都得知咗呀詩有新嘅戀情。

與此同時,香港爆咗有史以嚟最勁嘅社會事件,我都有上街,呀詩都好黃嗰啲嚟,佢本身MK嘅性格都好直,好敢言。

當然佢唔係好進取嗰啲嚟,話曬佢份工嘅立場都唔允許佢咁做。

但佢ig成日share啲post,香港人日程啊,連農牆嗰啲啊,佢都好憎啲狗。

我哋進入咗搵餐廳都分藍黃嘅時期,我自己都係,唔撚食藍店。

呀詩都好有心,入親黃店見有連農牆都會寫低啲嘢。

「依家係感受到香港人最齊心嘅時候。」呀詩食飯前同我講。

其實我同呀詩嘅事已經過咗去兩年半,佢要開始一段新關係都正常。

而呀詩拍拖呢件事,係佢親自同我講。

我哋呢一年間唔中都會約出嚟食個飯,當係老朋友咁。經過時間嘅洗滌,有啲我唔明嘅位,都漸漸明白,都習慣咗呢種模式。

呀詩佢返工之後,個人都越嚟越斯文,以前嘅相只能夠用嚟笑佢,佢估唔到以前嘅MK妹會成為佢依家嘅黑歷史。

一身飄逸嘅白色長裙,之前剪短咗頭髮都變返長了,淡妝嘅佢變得更女神feel。

「啊係,想同你講件事。」呀詩燒緊肉嗰陣同我講。

「咩事啊?」我漫不經意咁講。

「我出pool啦。」聽到嘅當下,我嘅心情都真係有啲複雜,但無唔開心,無心痛,無覺得點解嗰個人唔係我。

「個男仔點㗎?」但我只能夠久久吐出呢一句。

「佢幾好㗎,幾錫我,中心啲同事嚟,佢都追咗我一段時間㗎啦。」呀詩講道。

「點解要同我講嘅?」我好想知。

「因為我覺得親自同你講,先係對你嘅尊重⋯⋯」呀詩係咁樣答我。

「我唔想你透過我ig story啊啲post啊,或者其他人把口知道我拍拖,我覺得咁樣係對前任嘅尊重,畢竟我哋曾經都真係真心相愛過,又唔係邊個對邊個唔住,無必要透過其他人知,可以有更好嘅方法去處理同埋面對。」

「多謝你,真心嘅。」我真誠地笑,的確我感受到呀詩嗰種尊重,心入面都無乜好值得介意了。

「但你知啦,你身份咁尷尬,我男朋友係唔會鍾意嘅。」呀詩笑笑說。

「我知,我都識趣嘅,維持咁樣已經足夠,可以做得返朋友都唔容易。」

「儘管感情唔同咗,但你係我心入面嘅位置一直都好高。」佢嘅諗法同依家嘅我一樣。

「大家咁話啦。」大個咗要你接受嘅事,實在太多。

「最後想問下,你有無後悔嗰陣點解唔撐落去,可能個結局會唔同。」呢個問題實在縈繞係我心入面太耐。

我見呀詩思索咗一陣,仿佛好多嘢想講。
「我都有問過自己,如果俾自己再揀多次,會唔會都係咁樣選擇。」

「最後我都係會咁樣揀。」

「因為我唔想你因為我而咁辛苦,我都唔想搞到自己另一半唔開心,我都覺得嗰陣嘅自己好難頂。好多家庭另一半有情緒問題,導致好多問題出嚟,我老豆其實都有情緒問題,又唔肯食藥,最後搞到咁嘅田地。佢自己都唔肯自救,就無人救得到佢。」

「所以有咁嘅情況,我會選擇推開身邊最重要嘅人,再自己療傷。」呀詩頓一頓,我見佢有啲嗚咽⋯⋯

「我唔係無試過,靠身邊嘅人撐住,但唔得,只會令人哋更加痛苦,當自己見到咁樣嘅時候,你估自己會開心咩?只會更加唔開心,仲嚴重添。所以我都唔想累到身邊嘅人。」呀詩有少少抽泣,好快就停止落嚟。

「我都用咗好長一段時間先整理返好自己,先同自己講可以一段新關係啦,但同時間都驚唔知會唔會好似之前咁㗎。」

我唔識反應,我明白佢嘅憂慮,成件事沉重到我嘔唔出半隻字。

「過咗去啦,依家無事就好。」我淨係識講埋啲廢話,但其實我心痛嗰陣時嘅佢,唔識點樣保護佢,可以做嘅亦好有限。

可能我後悔嘅位係⋯⋯我仲未做得夠好吧?

不過過咗去咁耐,我哋都需要向前望,糾結以前嘅事對依家無幫助。

呢一次係我同呀詩分手後,第一次再傾返起以前拍拖嘅事同感受吧?

之後我都見到呀詩ig上po佢拍拖嘅嘢,而我同佢都漸漸疏遠咗。

我都開始釋懷,起碼學識同一段關係好好地說再見,覺得自己都可以慢慢開始另一段關係。

但唔急。

【全故完】

無需寬恕 有新感情沒有罪
如果他這麼理想
別要 內疚心虛

多謝樓主,真係嘅。
好撚正
支持樓豬出埋結局

雖然都係唔係好明點解唔可以療完傷搵返大家
本身仲有一絲期待男女主會唔會復到合
所有野好似好突然就變 淨係睇故都覺得好可惜
不過或者感情就係咁
遇到啲難關 過唔到就係過唔到 變咗就係變咗
或者雙方未係咁重要到過完啲難關後仲要再搵返/繼續
只好提醒自己遇到啲乜既時候唔好咁易放棄
當係對自己既警剔
一個人總會有唔完美嘅結局,唔通下下都似童話
所以都係珍惜現在就夠

最後都想多謝樓主出埋結局
已哭成狗
如果我係樓主 係現場聽到呀詩最後個回覆 我會接受唔到..
多謝樓主 雖然唔係我想像中嘅結尾

不過終於完故 好好睇好感動
可能我仲未長大

我聽到呀詩講出pool我應該會自動流眼淚
有啲嘢過左就係過左
咁蕃薯仔同子晴呢!!!
訓醒有文
我已經上篇文講咩
真心問,你自己滿唔滿意個結局?
今次個結局我會評係中規中矩,自己嚟講唔算太滿意,但又稱唔上不滿,對比起第一季,第一季會嚟得激動,今次有好多嘅無奈。

成長嘅嗰種無奈係,自己已經盡曬力,算係對得住自己,但同自己當初理想嘅情況/結局都仲係相差甚遠,所以現實成日都咁令人難以接受。

同埋個結局都係我之前預想好嘅結局嚟,我係照返原本嘅諗法完成埋佢的。

咁其實我仲有後記未寫,我往後會係後記再交代一下佢哋之後嘅故事,以及蕃薯仔同子晴嘅故事。

若言…如果…有幸出到書嘅話,我希望能夠係入面加插呀詩嘅角度(因為我都唔知成唔成到事,真係出到會再同大家講
好想問一句 係咪真人真事..
出到一定十卜
多謝樓主 第一次連登完完整整睇晒成個故
呢個故事有好多共鳴 可能我係90後
結果或者無咁美好
中規中矩正正就切合返現實
愛情冇咁多大道理
女主果一段時間既諗法 感覺
造就左呢段愛情嘅結局
可能有人唔明白女主點解會一意孤行
但係有時往往就係咁
冇咁多點解 冇咁多如果
因為如果重來一次嘅話
第一次分手,男主都會係唔成熟
第二次分手,女主都會係咁任性
雖然我唔太接受到個結局
但好多謝巴打咁忙都完埋個故佢
真係辛苦晒巴打

現實往往充滿無奈
好想係故事尋找安慰
第二季結局真係完全feel到咩叫時也命也

同埋我覺得呀詩咁樣搞法,其實都係遲早一鑊,都係會再次推開身邊嘅人
追咗幾年終於完
睇完好沉重,好想呀詩同男主一齊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞