《我的MK妹同桌》(3)【完結篇】

781 回覆
97 Like 8 Dislike
推推
「哇,都好快喎。」

「你同呀詩講咗未啊?」子晴隔咗一陣問我。

「未啊,你覺得我講唔講好?」我唔知點決定好,人哋就心中有數,我依家真係無,完全無諗法。

「你未講㗎原來?」
「我覺得如果係啲特別日子,情人節啊聖誕節、週年之類嗰啲呢,而佢又係呢啲時候表明掛住你,想同你講,然後又因為距離遠,機票貴而見唔到面,呢個情況你唔話俾佢知而飛過去呢,就好撚sweet嘅。」
「但依家你係擔心呀詩嘅情緒而過去探佢,我覺得無乜事唔好搞啲咩驚喜好啲,到時變驚嚇你就收唔到科。」

難得子晴打成串長嘅嘢俾我,千字文已經慢慢沒落緊,除咗有誠意,亦都有道理。

我都認真諗過佢段說話,與其搞呢啲無謂驚喜,不如令呀詩安心啲仲好啦。

有陣時,真係靠自己個腦呢,係未必諗得咁周到,諗太多方面嘅嘢,反而會漏咗至為關鍵嘅點。

嗰晚視訊,我將呢個消息話咗俾呀詩知。

「真係㗎?你真係過嚟?點解嘅?點解嘅?」佢個反應都好驚訝,碌大隻眼,嗰個開心嘅表情收唔埋。

見到佢咁,其實都唔洗專登唔講,飛過去俾個驚喜佢啊,可能俾著我都會係咁。聽到另一半話要過嚟嗰一刻,點都好雀躍,忍咗好耐嘅思念,瞬間充滿住期待。

「仲有咩點解姐,你想有好多原因咩?」我甜笑著。

「想啊,你講嚟聽下?」呀詩對眼發緊光咁,佢真係好興奮。

「掛住你啦,想見你啦,擔心你啦,想探下你啦,想同你出去玩啦,仲夠唔夠?」多啲講下甜蜜嘅說話,會滋潤到段關係。

但礙於大多數男人嘛,唔鍾意呢啲咁骨庳嘅說話,講唔出口,段關係就少咗愛情嘅甜言蜜意。

當然係可以靠其他嘢做到呢個效果,不過要花更多功夫。

「夠。」呀詩滿足咁講,仲點埋頭,佢個可愛樣又再出返嚟。

好似之前嘅憂鬱一掃而空咁。

果然,我呢個決定係做啱咗,就算真係貴到仆街,都覺得值得。
危機1解決咗
正皮LM
好彩有子晴教路
Lm
推推
今晚更新
呢個禮拜六日加速加速
應該都無幾多次速可以加,加油
推推
如果嗰一個月係忙碌中渡過,係可以過得好快。

今次輪到我準備飛過去英國嘅嘢,呢段期間呀詩周不時都患得患失,都一樣會抱怨,仲會同我講,想我快啲過嚟。

完完全全睇得出佢唔適應嗰邊⋯⋯同埋後悔。

我上網查過心理病嘅資料,我對返啲普遍嘅特徵,呀詩依家咁嘅狀況係有啲憂鬱症嘅症狀。

我唔敢肯定,因為我同佢相處得最多,最能夠直觀感受佢帶俾我嘅嘢。

見到自己另一半咁樣,其實好心痛,個心會因為擔心而跟住忐忑不安。

「唉」呢個字,已經成為呀詩經常性嘅口頭禪。我從來無諗過離開,就算日後知道佢有去睇醫生,醫生都話佢有憂鬱症,需要用藥物治療,我知佢都好辛苦,好難捱,承受住好多嘅壓力。

作為男朋友嘅我,我都好想可以幫佢分擔一啲,我一定唔會係呢啲難關度選擇拋棄自己嘅另一半。

我估唔到嘅係,會係佢想選擇離開。

我明白佢嘅苦衷,我知佢唔係唔愛,只係唔想大家咁樣辛苦落去。

但我唔想,佢覺得我辛苦,但咁樣分手,我仲辛苦。行下行下,我哋差唔多跨過咗中學同大學階段,計計下都成5-6年嘅感情。

我接受唔到我哋兩個係咁樣嘅結局。

同埋我接受唔到keep得咁好嘅我哋,突然間因為咁樣而搞成咁。其實我哋一路以嚟嘅狀態都好好,聽講過唔少其他人嘅愛情故事,對比之下,我哋嘅問題都真係唔多。

間唔中嘅甜蜜,適當地調情,就連性生活,都協調到,無因為呢啲問題而產生分歧,真係好難再搵到個樣樣嘢都咁夾,然後又咁愛嘅人。

克服咗好多樣嘢,亦唔係因為第三者嘅出現,就算long d都好,我都清楚無呢樣嘢出現。

當所有嘢都好難得,你亦都有好好珍惜嘅時候,然後要你放手。

點放?我有咩可能眼白白睇住佢自己一個人捱呢?

我哋竟然會卡係度。

呀詩最後同我講:「你唔會真係明白到我感受,就好似當初我都係對憂鬱症有呢啲睇法一樣,我亦都清楚咁樣落去,只會兩個人更加辛苦。」

係我返嚟香港之前,呀詩選擇係機場入面同我分手。

不過係之前,我哋都傾好曬,溝通過,大家有共識,表面嘅共識,但表情都係控制唔到咁展露出我哋嘅內心。

呀詩曾經係網上睇到呢個句子,然後同我分享:

『點解當初兩個人係埋一齊嘅時候,需要兩個人同意,但分手,只要一個人選擇離開就可以?』

到依家我都唔知點解。

但我哋做到兩個人都同意。

有興趣可以follow埋
@__book.s0n
https://www.instagram.com/__book.s0n/
好似有少少突兀,就算係日積月累導致抑鬱症,都應該有個契機/導火線。
今篇唔係好明想講咩
嚟緊會寫佢哋喺英國發生嘅事
諗住咁樣表達會有啲新花款
即係佢哋兩個都同意分手?
唔係好明sor
書生係咪挑戰緊寫100種分手嘅方式

希望可以見到呀詩角度係點諗

呢個係結局呀?
男主去完英國探女主就分手?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞