《我的MK妹同桌》(3)【完結篇】

781 回覆
97 Like 8 Dislike
呀詩佢嗰邊仲未開學,佢settle緊身邊嘅嘢,而我要開學。

好彩嘅係我上個sem遇到啲肯做嘢嘅組員,真係上咗u之後啲人正常好多,唔係話無,至少比例上好啲。

開學頭,就差唔多決定好學期中嘅去向,有好多嘢煩,而我哋嗰期煩緊嘅,就係好唔好暑假嗰陣實習。

呀詩去exchange之前,我有問過佢實習點樣,社工唔係要實習嘅咩?通常都係year3暑假。

佢話佢揀咗係year4嗰陣實習,忙係忙啲,佢都預咗之後chur㗎啦,咁佢點都想出去試下啊嘛。

基本上佢一返嚟,就要忙住返學同埋實習了。

我都已經可以想像佢有幾忙⋯⋯

我自己都係啦當然,我都諗緊好唔好去實習,儲咁啲經驗,畢業之後搵工都易啲啊嘛。

「你嗰邊屋企點啊?」就算要忙,都要搵時間同佢傾個電話。

有時係我傾耐啲,寧願瞓少啲;有時係佢會傾耐咗而遲瞓。

「呢個寄宿家庭幾nice,佢話佢哋成日都收留唔同地方嘅留學生,已經慣曬,上幾次好似都有香港留學生住佢度。」呀詩分享佢啲事嘅時候特別開心。

「咁幾時開學啊?」我問佢。

「差唔多啦,月中就開學啦。」我哋就連好小嘅事都可以傾一餐。

我哋都知道因為long d先會係咁樣嘅狀態,因為平時係香港,個感覺就係覺得反正都成日見,隨時都有得見,唔會好似依家咁格外珍惜每一次通話。

打個比喻,細細個屋企人成日限住你打機,嗰一兩個鐘頭打機時間特別珍貴;大個咗,你想幾時打都無人理你,反而就無乜想打機嘅意慾。

小別勝新婚,形容依家嘅我哋最貼切。

「你嗰邊凍唔凍?」

「時凍時唔凍啦,香港地睇溫度著衫㗎嘛,有時熱到可以著短袖㗎。」

「我呢邊日日都凍到仆街,呢排仲落雪添,我咁大個女第一次睇到雪!」呀詩好興奮咁講。

但我有啲失落⋯⋯

我想呀詩第一次望住雪嗰陣,我係隔離。

有興趣可以follow埋
@__book.s0n
https://www.instagram.com/__book.s0n/
仲係好sweet
希望樓主唔好再拆散佢地
在線等
Hi
「如果你係度就好啦。」呀詩講完呢句,真係痛入心,無奈嘅感覺係可以令人心痛。

「日子咁長,實有機會再同你去睇雪嘅。」我安慰佢,同時都係安慰自己。

「喺呢度我真係見識到好多我未曾見過,或者未曾想像過嘅嘢,係好開心同好興奮,但係異地開始耐呢⋯⋯會發現呢度始終唔係自己地方,無辦法真係融入。」

「哇!你都係啱啱去到無耐咋喎,講到好似你留咗好耐咁。」我笑佢,唔講仲以為佢係嗰邊幾年,其實只不過係個令禮拜咋嘛。

「喂啊!又串我⋯⋯」佢係鏡頭前面高舉個拳頭,想一嘢打落嚟。

呢幾年我食唔少佢嘅拳擊,條友仔打人真係好痛⋯⋯好彩我皮硬肉厚先無事。

估唔到嘅係,明明隔住個鏡頭,我都仲下意識咁避一避,縮一縮。

「你做咩縮啊?你夠膽縮??」呀詩兇我,瞪大雙眼嘅佢都好可愛。

我竟然想呀詩可以打到落嚟,一如既往。

「係喎,我做咩縮?夠薑你咪打過嚟囉!」我挑釁佢,有幾嬲打就有幾嬲打!

「真係激鬼死我!」

我哋慢慢明白long d嘅痛苦,就係有一剎那你以為對方就係你身邊,你想好似往常咁樣同佢互動⋯⋯

當你清醒嗰一下,先係最痛苦嘅根源。

「有無掛住我咁樣成日激下你呢?」我問佢。

「有啊。」

「咁犯賤?」

「我唔知點同你形容好,喺呢度係好新鮮,係好開心嘅體驗,但就係有種你唔屬於呢度嘅孤獨感,你會想係度搵返啲香港人陪你。」

「只有同一個地方成長嘅人,先有共同語言。」

「所以我先允許你咁大膽!」

的確,我都發覺呀詩搵我嘅次數其實係多咗⋯⋯初初我都以為佢會忙啦,無咁多時間搵我,同埋又有時差問題,但佢比起喺香港嗰陣,搵我嘅頻率高咗好多。

@__book.s0n
https://www.instagram.com/__book.s0n/
等到瞓著咗
起身補返
搵多咗,但係話題有無少咗
以個進度來講,應該唔會sad end
Lm
呀詩太掛住男豬,放棄exchange 返嚟香港
今晚更新
在線等
在線等
第二日啦
推推
推推
可能我真係唔明白身在異地嘅孤獨感⋯⋯忽然咗呀詩嘅情緒。

佢開咗學之後,就開始樣樣嘢都唔順心,喺西方電影或者劇集會發生嘅事,雖然無咁嚴重,但都降臨係呀詩身上。

嗰日起身,收到佢好多msg,全部都係講佢第一日開學去上堂,入面一個華人都無,裡面全係外國人嘅面孔,要分組嘅時候,無人想同佢一組。

我聽到之後心諗,唔係掛?以呀詩嘅性格同埋樣貌,點會無人想同佢一組啊?

雖然分組唔關樣事,但係整體嚟講,呀詩都未至於話去到俾人排斥姐?

但佢就好焦慮,搵唔到原因,只可以簡單歸納係種族問題,亦好擔心之後啲成績,唔知會唔會因為咁而過唔到。

自從升咗上U之後,我好明佢依家嘅處境,有啲科唔pass,係關乎到你畢唔畢到業。

我估佢已經瞓咗,嗰段時間我都趕緊啲功課,差唔多又嚟midterm exam,嗰日我全日嘅心思都係呀詩度,因為係異地,我唔知可以點樣實質上幫到佢,我諗咗好多方法,但無邊幾樣啱用。

最後我犧牲瞓教時間,瞓少啲,都係同呀詩傾耐啲。

「你醒啦?」我心痛佢。

「我無乜點瞓過,瞓下醒下咁⋯⋯」呀詩個樣望落真係無乜精神。

「點解咁嘅?聽講英國啲人都nice㗎喎。」我想快啲入題。

「我都唔知。」佢自己都納悶。

「我呢邊接觸嘅外國人都好nice,呢樣都真嘅,後來諗諗下可能佢哋一早已經有組呢?最後老師安排咗我入其中一組度。」瞓醒無耐嘅呀詩要花啲時間去組織返成件事。

「嗰陣我諗,有組都好嘅,我只要搞掂啲嘢就算,識唔識到朋友就由佢啦。」

「我嚟exchange的確係想見識多啲,識下啲外國朋友,但原來係咁難,唔係你話想識就識,好多對你一早已經築起高牆,無害你已經好好。」

「講遠咗,咁去到傾project嗰陣呢,佢哋係一樣嘢都唔分配俾我,好明顯佢哋已經同組咗一排㗎啦,好有條理咁分好曬啲嘢。」

「到我問佢哋嗰陣,先係咁意俾咗個整合資料我⋯⋯我真係唔該佢啦!」呀詩越講越激氣。

「呢啲時候我都好想係你身邊。」

因為我自己都唔想咁無用,睇住自己女朋友有咁樣嘅遭遇。

「我都係度諗,選擇嚟exchange係咪啱呢⋯⋯?為咗過嚟,已經洗唔少錢。」呀詩納悶著。
希望之後呀詩可以識到好嘅英國朋友
「呢啲事其實都一樣會令你變好,好嘅同唔好嘅事都體驗過,先叫完整㗎嘛,係咪?」我試圖安慰呀詩。

「咁你都啱嘅。」

我都明白要俾啲時間呀詩諗通,但我最估唔到嘅係呀詩嘅情緒,竟然會慢慢變差⋯⋯

我察覺到,真係察覺到呀詩嘅唔妥。

由佢開始同我放負嘅時候開始,我就知道唔係幾對路,我亦都同咗老媽講,話諗住呢排打工打耐啲,想儲機票錢過去探下呀詩。

「去囉!你有咁嘅心佢實感動嘅,作為女人,自己鍾意嘅男仔為咗佢遠道而嚟,點會唔感動?」我好記得老媽同我講嘅呢一句,因為佢俾咗唔少信心我。

細細個佢總係惡過老虎,但大個咗,先發現老媽原來都係個似水柔情嘅女人,唔怪得老爸死死地氣咁係佢身邊。

以前我都好唔鍾意老媽,覺得佢管得多,唔俾我呢樣嗰樣,又惡,又煩。

男仔嘅成長好似就係咁,總係慢人一拍先察覺啲唔同。

諗起以前中學時代,我都成日慢一拍先明白呀詩嘅心意,依家我慢一拍先知老媽嘅好。

我去英國嘅錢,老媽有幫手出大半,我打算完咗midterm exam就去。

老媽看似係錫呀詩咁,但其實背後為嘅,都係我。

呀詩佢嗰排睇落好悶悶不樂咁,有啲似細路仔,成日扭計,當然我都盡力滿足。

好似一啲無厘頭嘅問題,都會重複地問。其實呢啲本來係我哋日常嘅情趣嚟,係維持我哋咁多年感情,必不可少嘅問題嚟,對女仔嚟講,我就唔係幾需要嘅。

好簡單,例如係「你愛唔愛我?」、「有幾愛?」、「如果有其他比我更好嘅女仔出現,你會點?!」之類嘅問題。

呢排出現嘅頻率多咗好多,隔幾個鐘就問一次,每日嘅視訊都會問,msg都會問,就算唔係成日覆返佢,都一樣會問。

總之我一起身見到手機上面嘅msg,都實會見到有類似嘅句子喺入面。

頻率出現得太多,就容易生厭、生煩。

所以我都係決定去一轉英國探探佢好啲。

@__book.s0n
咁嘅走勢,唔好話俾我聽……
世界變了,一個禮拜出三次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞