《我的MK妹同桌》(3)【完結篇】

781 回覆
97 Like 8 Dislike
好呀
支持
呢啲時候,自己覺得特別孤獨、難受。

朋友,好似亦都越嚟越少,依家可以搵得上嘅,我又數唔出。

好多嘅心情,只能夠屈係心入面。

或多或少,我依家終於感受到呀詩係英國鬱悶嘅心情,我覺得依家就好似英國嗰陣佢咁吧?

睇咗好多套笑片,去睇下劇、打下機去分散自己注意力,但都好難令自己放鬆得到落嚟。

我依家唯一可以搵嘅,係得子晴。

蕃薯仔佢之前搞到咁,我都唔係幾敢搵佢。

之前先勸佢放低,重新出發,依家再望下自己?真係有風水輪流轉呢回事㗎屌。

無人知我同呀詩分開咗,所以亦都唔會有人嚟關心我點樣⋯⋯

唔識點樣堅強,你叫一個無助嘅人可以點樣堅強?

學識點樣去面對呢啲情緒,好難控制,亦好難睇得透。

我都係屋企摺咗幾日,但其實我知無太多時間俾我咁樣係度虛度⋯⋯

之後又要面對實習啲嘢,完咗之後其實就要最後一年了,之後就畢業了。

要出嚟做社畜。

一諗起呢樣,前面條路看似已經穩穩地鋪好曬,實情係無選擇。

可能忙起上嚟,我會無乜時間諗起呀詩呢,我咁樣諗⋯⋯
就算返工
忙完一得閒就會又sad過了
但原來唔會,忙起上嚟嗰陣,只要一停低,我個腦就會好自然咁諗起。

一落堂又或者返完part time,一拎起手機,好幾次就停留係打俾呀詩前嘅畫面,一切都那麼熟悉、自然。

呀詩一早已經成為我嘅反射動作。

呢段日子,過得特別漫長。

每日都有嘢做,但每日都感覺過得好慢,我仍然默默咁留意住佢ig⋯⋯

我經歷過兩次失戀,兩次都係同一個人。

前一次,係天塌落嚟嘅痛;而呢一次,係長期病患。

我時不時都會仲諗起呀詩,不能自控咁想去關注佢,佢每一個post,都會猜想佢依家點。

經常心癢癢咁想搵返佢。

明知唔應該搵,唔可以搵,但就係會手殘。

佢有時都會係ig story度po啲sad嘢,黑mon,嗰邊落雨天嘅景況,啲句子都係啲鬱悶嘅文字,而歌,亦都好sad。

近排佢成日分享周興哲啲歌,睇嚟已經取替咗杰倫嘅地位。

唔知佢係咪情緒又唔好?係嗰邊過得辛苦呢?

我有覆過佢story,嘗試關心下佢,但佢無俾太多回應我,只係平淡幾句嘅回覆,比朋友更加陌生。

返到嚟自閉咗幾日,又要返學了,接住落嚟好多嘢做,我之後嘅傷心嘅時間都無。

唔似得中學嗰陣,仲可以任情地乜都唔理,依家唔理,會無得順利畢業,啲科又要再重新讀過,唔想再俾自己啲成績咁差,唔見得人。

煎熬又辛苦,連悲傷嘅權利都無,就逼住你要向前行。

以前係呢啲時間,我都仲可以去搵呀詩,去叉叉電,仲有佢可以撐住我。

依家佢唔係度,就覺得咁樣嘅狀態特別難捱,無助感更加大⋯⋯
原來我都咁多日無更新
呢排一邊返工一邊讀返書
除咗忙仲好大壓力
一有時間就更
太耐無睇 點解唔搵蕃薯仔
好似因為個人變到hyper positive 同mk?
巴打犀利
今晚返嚟更新
日子如常要過,身邊嘅人開始察覺到我哋兩個好似分咗手。

因為我ig上面同呀詩啲合照唔見曬,我典藏咗姐,去到後來我先知原來有典藏呢一樣嘢。

而呀詩po呢啲story,亦同我一樣唔見曬啲情侶合照,應該盲嘅都睇得出。

跟住係忙碌嘅日子裡頭,蕃薯仔同埋子晴係同一日搵我,大家分別係晏晝同夜晚姐。

不外乎都係婉轉咁問下我點啊之類,但其實我都知佢哋搵得我會係咩原因。

我唔係幾想面對佢哋,唔知點答佢哋。

所以拖咗大半日先覆佢哋兩個,佢兩個真係咁有默契?

子晴就比較溫柔,蕃薯仔真係唔避忌,第一句劈頭就嚟:你分手啊?

真係好想煎巴佢!

相反子晴就借啲意講下其他嘢,問下我呢排點,有意無意咁囉。

點都比蕃薯仔舒服㗎啦。

後來同子晴傾傾下,先知佢都同佢男朋友散咗了。

再忙都夾咗一日約出嚟食個飯,傾下偈。

無可否認嘅係,我哋都唔再好似以前咁,大家約出嚟好爽快,即興約又得,幾時約都得,大家見面嘅頻率,真係好密。

依家要約一餐飯都係奢侈,要問好幾個日子,擇個良辰吉日先食到餐飯。

我哋是但揀咗間餐廳,主要睇子晴有咩想食。

食咩係其次,出嚟傾下偈訴苦更難得。

子晴同我一樣,都係忙internship嘅嘢,同埋啲功課。

子晴又比以前中學靚咗⋯⋯因為更加識得打扮,同埋有化妝,都幾明顯睇到個分別,但又唔覺得濃。
成長嘅唏噓
聽日朝早會出文
佢一句就同我講話:「哇,你望落咁頹嘅⋯⋯」

雖然我都知,但聽完之後打擊都幾大。我笑一笑回應咗子晴,算係一種默認吧?

「你仲放唔低呀詩?」子晴啱啱坐低係餐廳,第二句就係問呢個。

我唔知笑定唔笑好,唔識反應,我明子晴問都係唔想避而不談咁,反而仲尷尬,仲更加唔舒服。

而且我出得嚟,我都預咗會傾呢個問題,先至會選擇出,如果唔係根本唔會約得成。

我個心仍然仲有呀詩嘅影子係度,我亦都想同其他fd傾下呢個問題,可以聽下啲有用嘅意見,究竟我應該點做?

「未啊,唔知點先可以放得低,我唔識啊⋯⋯」

「你有無同呀詩聯絡啊?我想知佢依家點⋯⋯同埋我都想知佢其實點諗。」我真係厚顏無恥咁問㗎啦。

「有啊,點會無聯絡啊。」子晴睇緊餐牌,一邊答我。

「其實呀詩都有問下你,你哋兩個真係如出一轍,你哋嘅事我都有聽講過,我明白你哋嘅無奈,亦都覺得好可惜⋯⋯」

「而且我哋幾個啲關係,好似都返唔到去從前,我同蕃薯仔啦,依家到你同呀詩。」子晴低頭睇餐牌,雖然睇唔到佢表情,但句句說話都好感慨。

佢講得啱,好似真係返唔到轉頭⋯⋯除非我哋全部都各自無嘢,先至可以再次出嚟,都保持住歡愉嘅氣氛吧?

「都係,唔知要幾耐先可以無事呢?到時候我哋出嚟,可能都各自有另一半呢?」我苦笑著。

我不敢想像。

子晴終於望住我,原來係想問我食咩,我哋落完單,子晴仲記得頭先個話題。

「到時候一講返當年嘅嘢,就大把嘢講㗎啦。」咁佢又講得啱。

「咁你聽完之後,你覺得點⋯⋯我應該點做先好⋯⋯」我忍唔住開口問佢了。

子晴思索咗一陣,佢先講:「其實都無乜辦法,始終呢個係佢想要嘅結果,佢唔想拖累你,再加上佢都處理唔到自己情緒,佢讀社工係需要接受好多負面情緒,唔一定個個都消化得到,佢一時之間要面對太多嘢啦。」

「佢咁樣嘅選擇未必會令佢感到開心,但至少無咁大負擔同埋內疚先囉⋯⋯」

「將來你哋真係仲有心嘅話,話唔定會再好似之前咁一齊返呢?亦都可能唔會,都唔一定。」

「選擇等,或者唔等,都無乜問題,唔好睇得咁重,唔好expect人哋會等,亦都唔好排除呢個可能,仲要自己都有呢個心,咁樣先難。」

我感覺到,子晴呢番說話係有過一番體悟先講出嚟,佢同蕃薯仔先前先經歷過類似嘅嘢。

佢肯分享,證明佢都係真心想我好。

「咁你會唔會等蕃薯仔?」我話鋒一轉。
將來你哋真係仲有心嘅話,話唔定會再好似之前咁一齊返

我覺得有可能
喊住推
我知道呢句係問正子晴嘅痛楚,但我好想知,原因係我可以籍此機會大約估下呀詩點諗。

因為你叫我諗,我係咩都諗唔到。

「睇到時情況點啦,可能再遇返,大家都仲唔keep住有感覺啦?有人嘅情況係分開咗之後就已經死心,唔會再有機會返撻,但有啲係仲有保留,通常分手嗰陣仲有依戀。」

「我對蕃薯仔係後者嚟,我會有保留空間囉,但唔勉強。」子晴講呢句說話嘅時候,我覺得有啲怪怪地。

後來細心一諗,我知怪嘅位係邊。

「你男朋友知唔知㗎?」印象中子晴係拍緊拖㗎喎。

「我同我男朋友散咗啦。」子晴又講啲爆嘅嘢。

「下⋯⋯幾時嘅事?」

「個令兩個月前咋嘛。」子晴氣定神閒咁講,已經唔係問佢有無事嘅時候,過撚咗了。

「搞到我嚇一嚇,咁⋯今次又因咩事散嘅?」自己fd啲消息開始知得越嚟越慢,已經唔再係第一手知道嘅人。

「無嘅,大家嗰方面唔夾⋯⋯而且佢都有出去搵第二個。」短短幾句看似交代咗成個故仔,但係當中skip咗好多嘢,好多辛酸嘢⋯⋯

我一時語塞,唔知點接落去好,驚問深啲又好似唔識做咁。

「咁你有無搵蕃薯仔?」

「啊唔係⋯⋯應該咁問,蕃薯仔仲有無搵你?」

「無好耐啦,睇佢ig好似都有女朋友啦。」子晴呢句,有些許嘅醋勁,至少證明子晴仲在意蕃薯仔。

本來想問子晴關於呀詩啲嘢,傾傾下反而更加想知多啲子晴嘅現況。

人生真係好迂迴曲折。
呢個故現實得嚟好細膩,雖然好sad,但真係好好睇
Push
Push
中學嗰陣睇到而家
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞