澳洲移民 你問我答 (25)

1001 回覆
59 Like 3 Dislike
終於! 久等! 澳洲聯邦政府已經於2021年10月30日通過法例,正式實施香港人特別通道申請PR既正式條例!

通道將會歸立於189和191簽證之下,命名為 **Hong Kong Stream**,要求非常簡單:

1. 持香港特區護照 或 BNO
2. 持有效457/482/485簽證
3. 定居於非偏遠地區最少4年 - 可行189.
4. 定居並於偏遠地區最少3年 - 可行191.

Q: 咩叫符合資格既簽證? 點樣可以攞到?
A: 457/482 呢兩個係僱主擔保類簽證,需要有僱主擔保並且本身有最少2年相關工作經驗。485 呢個係畢業生簽證,申請人必須係澳洲讀最少2年書。

Q: 485簽證有無話必須要讀on list職業科?
A: 如果唔係讀bachelor/master課程的話係要睇科目,TAFE的話建議cookery/carpentry/motor mechanic呢類係MLTSSL上既職業。

Q: 485簽證既讀書時長要求?
A: 最少要讀92個禮拜 (CRICOS註冊) 既課程,可以多於一個合資格學歷合併。

Q: Sunset Date?
A: 個日期係指到時候會重新審核,並唔係必定會結束。

Q: 點解會有一段提到after 9 July 2020 and before 3 November 2021? 是否之後申請/獲批485簽證就唔合資格?
A: 個幾段講既係追溯番自2020年7月9日之後批發既簽證都可以讓BNO持有人重新獲得5年簽證。

Q: 189/191有咩分別?
A: 攞到符合資格簽證之後係偏遠地區定居工作3年就可以按191簽證申請澳洲永久居留權。

Q: 可否帶上父母/兄弟姐妹/配偶/小朋友
A: 根據移民法,可以加入同主申請人一齊申請既members of family unit只限配偶和孩子,父母兄弟姐妹都唔可以帶上。

Q: 小朋友學費?
A: 每個州政府都唔一樣,我記得係大部分都係要PR先可以當本地生收費,但係好似係要D州485/482就可以免一部分。

Q: 年齡要求?
A: 無。

Q: 職業要求?
A: 無。

Q: 年薪要求?
A: 無。行HK Stream既都無收入標準或者要求,唯一有既係行191既另一條stream (for 491簽證持證持有人)。

Q: 可否直接申請189/190唔行HK Stream
A: 有能力提早申請PR就最好,唔好佔左個HK Stream既Quota比真正有需要既香港人。

Q: 居住要求有無話一定唔可以離境?
A: 法例無列明具體居住條件,個人認為就應該唔會咁唔人道,可以離境但係建議就唔好太離譜,1年最多4-6個禮拜左右,以盡量滿足常住澳洲既要求。

Q: 居住要求方面,攞到合資格簽證之前既時間既可唔可以計入?
A: 按法例黎睇就應該唔可以了,其中一個要求係 must have held 485/457/482 for at least 4 years.

Q: 191既三年要求,可否居住係偏遠地區但係係非偏遠地區返工黎滿足3年要求? (例如Geelong , Gold Coast)
A: 唔可以,法例寫明the applicant did not live, work or study in a part of Australia that was not a designated regional area.
過去讀兩年 預一年幾多錢 ?
你讀乜
請問如果用伴侶方式申請PR,可唔可以係香港搞?爸爸係公民,媽媽晤係,兩老係香港。同埋大約要搞幾耐先有?謝謝!
由爸

想請教下,我本身degree讀creative art,做咗兩年嘢,都係ngo disability 範疇。

如果要去澳洲讀tafe cookery 或 community services 係咪好大機會被拒簽?
無特殊理由或者本身有做開/參與開類似的話,好大機會。
可以。

大概1年左右可以搞掂。
睇你想讀咩同去邊度讀。
本身有香港degree想去讀書拎485係咪一定要讀master?
追post見到tafe 會拒簽但如果拎working holiday visa再報tafe會有機會 其實點解 有咩唔同?
有無平過master既野可以讀 例如diploma
Master好貴又驚自己讀唔黎
ching咩bg
香港啲gpa又點
畢左業好幾年 BA 好似3.5左右
去過啲移民顧問問過,話我可以整186顧主擔保,可以係香港拎到PR先出發,講到好容易,實得咁。
但要成十幾廿萬澳紙,其實係咪騙局?
睇反上個post 30頁開始。有人講過
9up la
有HK steam 仲顧主擔保
仲要可以係香港拎PR
邊間agent?要report。
本身有香港degree想去讀書拎485係咪一定要讀master?
最好。

追post見到tafe 會拒簽但如果拎working holiday visa再報tafe會有機會 其實點解 有咩唔同?
Onshore審批會比offshore審批輕手D。

Master好貴又驚自己讀唔黎
揀D容易畢業既大學就可以,真係無想象咁難。
我諗係,十幾萬係比澳洲顧主
佢話 , hk stream 仲要讀書,到頭來又係要顧主擔保(?),讀書果陣未有pr, 你成家一家大細去唔會有福利,呢度蝕既錢都cover到佢個visa既申請費用
PremixxVxxx Gxxxp,成日係fb見到廣告
是咪黑店黎?
應該hk stream 讀書後就485 到pr
佢果個似係買工 比人周到就麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞