澳洲移民 你問我答 (25)

1001 回覆
59 Like 3 Dislike
唔好意思 又想問幾個問題
1. vic skillselect invite左我申請190 交form個陣要填老細個名咁 係咪要同老細講聲先架
2. Position description洗唔洗問hr攞架定自己上網搵template打就得
3. Superannuation未夠1年未有statement呢 可唔可以print screen cap d transaction個頁就算
麻煩晒麻煩晒
同一個state可唔可以又報491又報190?

如果得,咁我accept咗491先(因正常會491批得快過190嘛),過咗去澳洲先,用491時間等190得唔得?我分數遊走係我職業lower limit,491好可能成功但190就好炆水

咩職業唔講啦,有一個state on critical list, 另外全部state都普通on list

求回答
491 批左 你係唔可以轉190
只有等3年 符合條件轉191
1 只係驚d人傻下傻下咁無簽證就買機票想飛過黎;

2 會有個過渡既bridging visa比申請人旅遊簽證三個月後繼續留係澳洲燈結果;

3 依家820等大概8-12個月左右,但係經常會有變動。
52歲真係無咩options,連188A都差3年就唔合資格。
485本身有年齡要求。
1 / 2 103境內申請唔會有bridging,你睇既應該係804就可以咁做。

3 好似唔可以了。
無聽聞。
1 最好。

2 問HR,唔可以自己寫。

3 可以。
唔可以。
Thank you
本來諗482無限制添,不過打工好似老啲
多謝晒你
睇完你英國個post,你真係要認真諗下你適唔適合移民
澳洲唔同英國
我老母,家姐係到,照顧到好多野
我住過下,悶啲,不過人係真nice, 治安真心好

一個天堂,一個
Brisbane North & West而家都變埋Regional
regional list 有update?
其實係咪有HKSAR/BNO就有資格申請條pathway? 如果本身有其他護照(英美加之類)會唔會有影響
我諗最主要原因係澳洲或者其他國家啲娛樂冇香港咁方便,喺澳洲睇場戲可能你要搭車/揸車去第二個suburb, 另外來來去去都係山同水

不過講真,如果一至五都係返工嘅,weekend 去邊度消遣其實都冇乜太大分別,最主要係個心態
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞