澳洲移民 你問我答 (25)

1001 回覆
59 Like 3 Dislike
巴打等你好消息
巴打想問吓係咪只需要喺skillselect 嗰度status=submitted咗就叫做入咗nsw190申請等佢邀請?

vic/act好似要入埋state gov既system
由我巴,唔好意思我又想問
最近準備資料個陣俾親戚推薦考慮下職業治療,話冇底可以考慮報UC
想問成功率會唔會太低? 三大有first hon畢業但文科係咪直接唔考慮
想問下由巴, 已批190 state sponsor, 其實有無需要搵agent幫手跟入application?
好多人都問我呢個問題,客觀D黎講就參考下呢個:https://immi.homeaffairs.gov.au/help-support/who-can-help-with-your-application/using-a-migration-agent

一般搵agent跟要收幾錢? (其實係驚入錯野/文件唔齊比reject)
睇case情況吧,平既唔一定唔好,貴既唔一定最好。

同埋一般lodged到granted要幾耐左右?
190的話,最近3個月都之前要等2年都有,睇當時審核情況。
咁係咪要拎住485 3-4年先可以申請189 Hong Kong stream?
Yes.

拎左485開始計定係500 個時已經計
拎左485開始計。
可以。
想問成功率會唔會太低?
成功率係指咩?學校收定移民成功?

肯定有個可能性係入面,但係你又有其他更好既option?

另問, agent跟既話, 一般個price range係幾多? 想有個預算

如果自己入既話, 其實風險大唔大? 定係好多人都自己黎?

同埋年齡, 年資之類既計分項目, 係幾時截止計數? invite? lodged? granted?個陣計?

唔好意思表達得唔清楚,主要係學校會唔會收
咁多位,

想問如果澳洲有僱主擔保請我,,,非三大CITY
但我做左一年就離職,,,
咁搵另一份工,, VISA果三年係重計定累積呢?? 再做兩年就可申請PR?
離職你個簽證點算?
就係想知轉工點計~~~~~
WA終於開國
另問, agent跟既話, 一般個price range係幾多? 想有個預算
我聽聞過1000-10000澳幣都有。

如果自己入既話, 其實風險大唔大?
識咪唔大,唔使咪細囉。其實移民申請都係法律程序之一,都有人會自辯架。我見過朋友過黎咨詢我拒簽,問題出現係無填D該填既信息,或者交上去既文件有問題的話,想救都救唔番。

同埋年齡, 年資之類既計分項目, 係幾時截止計數? invite? lodged? granted?個陣計?
Invited.
可以一試,但係以我所知UC既MOT收生要求基本上係最簡單 (但某程度上代表最主觀)。
轉工前要新老闆申請擔保並獲批先可以返新工。

Visa本身唔會重新計,但係HK Stream就可以幾份工加埋咁樣。
多謝由爸!
點解要就老母?你成年人呢啲嘢可以自己決定,無謂將你嘅未來同事業斷送係其他人手上。You are the only one in the world that are taking responsibility of yourself.
想問下親戚住係澳洲 係咪都要考IELTS 儲夠唔知幾多分先可以移民到澳洲
你親戚住3大城市以外先可以用到偏遠地區擔保
咁無啦 我親戚住悉尼
咁你都係行HK Stream算啦,依家咁嘅時勢同人鬥高分都冇用,除非你係緊缺職業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞