澳洲移民 你問我答 (25)

1001 回覆
59 Like 3 Dislike
Thanks 巴打

好奇其實佢地係點生存?
由爸 我而家自己申請緊485 好緊張會填錯嘢😂 所以想問清楚幾樣野

1. 遞交申請嘅時候我明白要有ovhc 但個online application form嘅health insurance 要求我填”Date to” 但我個ovhc係每個月比冇end date 咁我係咪應該填~2027 (5年)?

2. AFP Police check 我已經遞交左申請 police話封certificate寄出左 我係咪繼續等 收到先再遞485 visa安全啲?

3. 個form其中一個項目要填過去十年住過邊 我嚟澳洲嗰時住左兩日airbnb 之後先settle down租到屋 咁嗰兩日住嘅airbnb地址洗唔洗寫埋?

4. 個 485 application問我過去12個月有冇做 health check 我填no會唔會有影響? 我想遞交左485申請之後收到request先做

暫時係咁多問題麻煩哂
1.唔太記得
2.可以後補
3.我果時係填個大概.
4.唔會,lodge 左無幾耐就會有request
NSW 開返offshore skilled immigrant 既application, 如果onlist係咪可以入EOI?
Skill select 係,隨時都入得
可以。
1. 可以

其他一樣。
咁有好多人唔care credentials既,對面岩傾 或者 advise岩聽就願意比錢。
想請教一下巴打
我而家喺澳洲讀緊bachelor of nursing 23年畢業
之後打算申請485
係咪要等485到期 喺澳洲留夠5年先可以申請Hong kong stream攞pr? 定係可以早啲申請pr?

同埋都想問下
如果我係用nurse嘅職業黎申請skilled migration
70分左右會唔會成功攞到pr?
會唔會快過Hong kong stream pathway?
你夠分可以照搞190㗎喎
申請485中;想問下:
- evidence of identity同evidence of current country of citizenship係咪香港id card+passport就得
-我人在澳洲,但有documents(出世紙、香港既大學transcript)係香港屋企.可唔可以就咁揾個香港非澳洲公民RN/老師certify(as mentioned on home affairs’ website)
-有朋友話申請485時冇certify過document.但官網話要.但官網個robot assistant話唔使.我打去aus immi hotline都冇人聽.我諗住certify左穩陣d.
感謝!
482 係咪通常for d 已經係澳洲搵到工既人? 睇之前d post 你提過基本上無RP 同local experience 都唔會有人請, 如果人在香港係咪基本上行唔到482 條路?
另外想問下技術移民係咪一定要計分再加搵到工先過到去?
就係唔知nursing 70分夠唔夠
照入eoi囉,得咪得,唔得咪等夠4年
想問下working experience start date計法
假如11月完sem即刻work full time
第二年2月先grad (conferred)
Skill assessment 上面係寫suitable for nominated skilled profession based on recognised qualification (bachelor degree awarded in Feb)
計work experience 個時可以由11月計起?定係要grad咗個日先可以開始計?
Thanks 巴打
由我巴,我而家係澳洲境內用緊482做野,有其他僱主願意用186 DE請我,我想問我係咪要hold住482同舊僱主繼續做野做到186 grant左先轉去新僱主?有冇類似嘅case? Thanks!! 🙏🏿🙏🏿
應該唔洗submit埋香港嘅大學transcript?
我去揾justice of the peace certify左大部分documents
Hong Kong stream唔係唔可以同point stream一齊排咩
如果regional 輕鬆70+
你好巴打
想問下想申請482 STSOL澳洲5年簽證
係唔係以下咁?
1. 做skill assessment (architectural draftsperson)
2. 英文 skill test
3. 搵僱主擔保請我
4. 健康檢查
5. 申請482簽證

謝謝
Lm 等睇又一班人踢一踢郁一郁
低級問題重複問
睇見都覺得眼冤
我本身係公民,黎緊會去澳洲讀書,如果之後男朋友想黎澳洲發展,係唔係一定要結婚先可以幫佢申請PR?聽人講好似要好多證明文件?同埋大概要等幾耐先有?😣謝謝你!
睇d link 我見都唔平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞