澳洲移民 你問我答 (25)

1001 回覆
59 Like 3 Dislike
UOL
英國可能要補好多科,問題係你就咁入到嚟又攞唔到grad visa
1 你連用咩簽證過黎讀PLT都係一個問題。
2 拎左牌係咪可以直接申請189,唔係,最多比你可以入EOI,可唔可以申請睇你幾多分同是否可以受邀。
3 係果邊易唔易搵工,就咁睇你幾句留言,我覺得唔容易。
反正未見過唔批。
可以,總之住同工作既headquarter都係regional就得。
我應該番香港搞間移民代理,至少會有良心D。
根據幾位朋友既反映,香港大部分有做澳洲移民既公司下面既所謂咨詢人員其實都係無牌,只不過佢地背左d法規要求,然後借人地既牌去遞交申請咁樣而已。
唔通你想澳洲送個身份比你?
Budget?
係唔係一定要結婚先可以幫佢申請PR?
結婚 / 同居1年。

聽人講好似要好多證明文件?
是的。

同埋大概要等幾耐先有?
大概9-12個月先攞臨時居留簽證,再過1-2年轉PR。
比尋日立場踢一踢 ......
Thank you
1. 英文 skill test
2. 搵僱主擔保請我
3. 做skill assessment (architectural draftsperson) - 移民局真係問到的話 (你呢個occupation唔一定要做)
4. 申請482簽證
5. 健康 / 品格檢查
6. 等消息
唔可以同時受邀,唔係唔可以一齊等。
係咪要hold住482同舊僱主繼續做野做到186 grant左先轉去新僱主?
是的。

有冇類似嘅case?
當然有,大把。
計work experience 個時可以由11月計起?定係要grad咗個日先可以開始計?
Grad. 一日未grad一日都未夠skilled level可以開始計work experience.
482 係咪通常for d 已經係澳洲搵到工既人?
Not necessarily, offshore搵到工都可以搞。

如果人在香港係咪基本上行唔到482 條路?
依家澳洲skill shortage,有universal skills的話就算人係香港都可以搵到僱主擔保,例如以我所知好多香港RN未黎過澳洲都已經搵到醫院擔保。

技術移民係咪一定要計分再加搵到工先過到去?
計分,唔一定要搵到工。
係咪要等485到期 喺澳洲留夠5年先可以申請Hong kong stream攞pr? 定係可以早啲申請pr?
持485時係metro住4年可以行HK Stream轉PR或者偏遠地區就3年可以轉。你邊度黎既idea話5年?

70分左右會唔會成功攞到pr?會唔會快過Hong kong stream pathway?

睇你人係邊個州,有無工作,或者可以行190就會快好多。
依家去香港=自投羅網
Thanks 由我巴
想問師兄
澳洲JD入學競爭大唔大?
暫時想入Uni of Melb/ Uni of Sydney
同埋如果想大啲機會入到,師兄有冇咩建議?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞