澳洲移民 你問我答 (25)

1001 回覆
59 Like 3 Dislike
讀野雞大學 master 咪冇死
咁如果我去左Gold Coast (Regional)讀書,拎485 stay 4年一樣可以照行189而唔行191? thanks
點解要咁做?
意思係咪以Qs/copywriter 呢2個職業申請482,揾到僱主擔保嘅話係唔洗skill assessment?咁申請緊482嗰時可以直接skip咗個skill assessment?有d驚申請咗先後補skill assessment 佢會唔計

而因為hk stream 所以482轉191 189都唔洗?即係由頭到尾都唔洗???

巴打有冇聽聞d例子係呢2份職業揾到僱主擔保?用咗幾耐時間同難唔難?

見到有25% 26日以為可以好快

Temporary Skill Shortage visa (subclass 482)
Medium-term stream
…….
Processing Time
25% of applications: 26 days
50% of applications: 64 days
75% of applications: 5 months
90% of applications: 8 months

麻煩晒
點解有3年唔行要行4年咁on9
總之畢業後攞到485之後留係regional就可以3年後行191轉PR。
意思係咪以Qs/copywriter 呢2個職業申請482,揾到僱主擔保嘅話係唔洗skill assessment?
Yes.

咁申請緊482嗰時可以直接skip咗個skill assessment?
Yes, 應該唔會問你。

而因為hk stream 所以482轉191 189都唔洗?即係由頭到尾都唔洗???
Yes.

見到有25% 26日以為可以好快
唔好咁天真以為自己可以係25%個班...
唔好意思想問多少少,你會建議我最快應該大約幾時apply?夠2年工作經驗之前3個月左右?

萬分感激由我巴
Apply咩?你指簽證的話你一日未搵到僱主擔保兼且搞掂佢地個幾步你都申請唔到。
Apply 482簽證, 咁我而家開始揾定offshore工揾肯擔保嘅僱主會唔會太快?
巴打係咩絶世奇材咁有信心海外都可以搵到僱主擔保?
冇錢讀書就要行482,又唔想問屋企人攞有錢我都想行485
Qs仔,我得482揀,而家就係驚揾唔到僱主擔保,諗緊會唔會轉去嘅大firm可以搭路/relocate 過去澳洲
咁無可能,qs呢啲必緊急工種點可能會俾你個海外新仔嚟
Medical 你自己唔試 189 190 or 搵工 482 186 ?
巴打有冇咩高見好迷惘又好想快啲走
想話非緊急工種

無乜高見,無bno?一係嚟whv先
whv 過去先算
快手apply whv, 而家visa 錢免咗,着數咗
又可以攞下澳洲經驗
又可以儲錢
Fatso ching, 頭痛巴,冇BNO 呀但比我揀英澳加我都係揀澳

想問係咪即係working holiday嘅時候搵返QS工,過嚟搵肯擔保我嘅雇主之餘又可以儲下工作經驗?

假設我嗰年都揾唔到僱主擔保,想apply second whv, 係咪要有3個月做其他subclass 417嘅工先得?我見architect都唔計,好似真係要落手落腳做地盤工人先計
官網話係要有3個月做其他subclass 417嘅工

網上睇落就最多人去農場攞417, 不過網上D資料都有D得人驚...
https://www.abc.net.au/news/2020-09-15/backpacker-farm-workers-speak-of-wage-exploitation/12545294

咁癲…有冇其他417工介紹?好似聽親wh都係比人恰嘅例子多
啲條件有些小問題
一定要有當地人肯接收先有條件
唔係政府查核後就得
變成要有幾重野係手先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞