澳洲移民 你問我答 (20)

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
雖然小弟係做澳洲移民,但係憑良心講,依家既澳洲移民政策的確比起其他移民熱門國家都要黎得uncompetitive,唔單只HK 5年簽證之後既安排,其實全球性既技術或投資移民政策都係一樣咁唔清唔楚同慢人一拍。

所以真係除非對澳洲有愛,有感情,有親戚,如果唔係真係可以考慮UK/Canada。好多人問完我覺得移民澳洲難都會老實同我講決定去UK/Canada,講真唔會有hard-feeling。

姑勿論係由於政治,外交,定本土情況所限,我覺得ScoMo政府單單係移民政策呢一項已經曝露出短視無遠見既弊病。疫情總會有完結既一日 (應該係),之後好有可能會係經濟反彈期,到時先係最需要人/移民/專才/外來投資,但係澳洲係呢個時候已經起步比其他大國要慢的話真係擔心未來會係咩情況。

等上訴結果,如果唔係要take the case further。具體要點做我都要研究下。
你好,由我巴
想請問ACS Skill Assessment個邊,對於文件file size同dpi嘅要求有幾嚴格?按照guideline,要求文件要超過300dpi,又只可以1份pdf。
但online submit嘅時候,又可以upload唔超過5MB嘅文件,其實係唔係比架?

我有幾份文件大概都係3.x MB到 4.x MB之間,唔知點樣可以唔降低dpi而又減到size🙈🙈
無記錯係upload唔到太大既file。3-4mb唔係5mb以下?
但佢要求係3MB,所以想知其實係唔係一定要跟,還是upload到就得

Upload到就得。
唉同埋好似會斷埋485
呢個所謂香港人優待嘅plan....因為476就唔可以再apply 485 不過依家情況好似都唔明朗
因為476就唔可以再apply 485

Source?
唔好意思 想請教埋 如果係485 holder 嘅subsequent entry (?) 即係485 holder 嘅屋企人可唔可以係澳洲返full time ?

可以。
唉同埋好似會斷埋485
呢個所謂香港人優待嘅plan....因為476就唔可以再apply 485 不過依家情況好似都唔明朗
因為476就唔可以再apply 485

Source?
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/temporary-graduate-485/graduate-work#Eligibility

sorry柒咗張圖

你岩,不過可以攞一次476/485 main holder之後以配偶身份再攞一次 (secondary holder)。
其實gti難唔難?如果夠人工都係做得4年野

GTI重點唔係人工,而係international reputation & outstanding achievement in the target sector.
Lm
想問下如果我去澳洲讀完書, 大概有75分,如果有公司請我,報491成功機會算唔算大 (因為可以拎到491提名嘅15分)? (加上會係當地有工作經驗, 個分之後會再高D) 唔知數私我咁計有冇錯
去邊道先 你拎到state nomination 先算啦
Gold coast
我見佢d條件as long as我有入1年僱主合同就ok (其他都fit in到)
啱啱pass到OET搞緊個RN牌
計過分visa 190得80分機會係咪唔大?
咁如果政策唔轉嘅話 咁都有一定機會掛
不過留意澳洲移民,最鍾意搬龍門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞