澳洲移民 你問我答 (25)

1001 回覆
59 Like 3 Dislike
唔該由巴
想問下Melbourne 嗰邊有冇啲港人互助湊仔gp?
我同先生仲有BB一家三口諗住嚟緊七月我喺嗰邊開學讀Master,先生翻full time
但係有個問題就係BB冇人湊,我上過嗰啲nanny website,好多都係外國人,我想睇吓會唔會有香港人有呢啲群組可以互相幫手?起碼自己人信得過
Thank you
你嚟到你先係外國人
明明香港就最多香港人
唔該晒你!
今朝同個agent傾左,我諗得太美好
我應該要申請完學簽讀一排書,先生同bb先去當地再轉簽證
咁嘅話好似我一個人去讀好啲
唉,不過就好唔捨得bb
另一半如果apply GTI visa 應該大機會批,而我就係medical professional (香港讀,但之前已成功攞到澳洲牌)

想問正路係咪應該孖住另一半個GTI visa (as defacto partner) 過去?

但個問題係我地未結婚,又唔係一齊住,係有聯名戶口 bank statement、家庭大合照咁上下。所以都想問下用de facto 身份難唔難批?

如果唔批我的話,我用WHV 過去做野 + 同佢一齊住滿一年,又可以再試partner visa 嗎?
想問正路係咪應該孖住另一半個GTI visa (as defacto partner) 過去?
Yes.

所以都想問下用de facto 身份難唔難批?
無同居應該批唔到。

如果唔批我的話,我用WHV 過去做野 + 同佢一齊住滿一年,又可以再試partner visa 嗎?
可以,你攞到WHV的話。
銀行工 係
由我巴
小弟做緊quantity surveyor, 下年8月先夠2年工作經驗,個skill assessment都要2年工作經驗先批得

如果要有skill assessment 先apply 482咁我係咪最快都要2023年8月先好申請?

上網睇482大部分processing time 要5至8個月,又有d case 30日左右就得,想問佢係咪prioritise fast track 批visa比香港人?

另外想問下quantity surveyor同copy writer 係咪都一定要做skill assessment?

感激
要有QS degree之後概2年工作經驗, 要有顧主証明, skill assessment 搵AIQS做, 詳情可以去佢官網睇要咩文件
由我巴, 我想問如果伴侶hold working holiday visa 然後我同佢一齊申請485 visa, 佢係可以境內申請同等候? 定要番黎香港等批架?
其實可以係呢度問等大家一齊都知道,可能其他人比我更清楚你個問題既答案
如果個master有得Credit transfer,令到要讀既Credit少左
會唔會因為個study period有機會短過92weeks而唔計2 years of study, many thanks

Fyi: 用黎credit transfer既course都係under CRICOS
如果之前有讀過其他澳洲學歷黎做 transfer 的話,可以計埋。
Supposedly 無疫情的話,485簽證就必須境內申境內等批。

依家可以境外只不過係由於 pandemic,估計之後都會改番全境內。
如果要有skill assessment 先apply 482咁我係咪最快都要2023年8月先好申請?
QS 482其實可以唔使 skills assessment,不過你都要搵到僱主擔保先得。

上網睇482大部分processing time 要5至8個月,又有d case 30日左右就得,想問佢係咪prioritise fast track 批visa比香港人?
邊度見到30日? 等HKCNCC都唔止啦。

另外想問下quantity surveyor同copy writer 係咪都一定要做skill assessment?
技術移民要,僱主擔保唔使。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞