蜘蛛俠 Spider-Man: No Way Home 劇透集中討論 (18)

1001 回覆
33 Like 6 Dislike
睇奇異2前,大家記得睇曬所以電視版mu,將會連接電視版故仔,唔係就唔會知發生過咩事
What if 咁玩可以長做長有
但另一個重點係marvel 係what if 想表達d咩
本身cast spell要令d人唔記得pp係sm就已經係破壞條大時間線既野黎係會產生分支
姐係本身tom仔佢唔要ds cast呢個spell係條大時間線 而電影就係變左分支
本身都得返DS, THOR, 同有THOR既GOTG, 仲勉強有蜘蛛仔有啲期待
今集蜘蛛仔睇完個感覺好似似似地未必join返avengers, 個個唔記得晒佢, 無晒tony俾佢啲野最後變返自己車衫著
得返DS, THOR同GOTG三套
咁樣咪代表下幾套spider man可以咁

1. 如果sony 同marvel 傾唔掂數合作唔到
咁pp 入avengers當發場夢,pp繼續自學讀書識到Mary Jane同Harry Osborn, 之後有日會接觸到venom起碼拍到多一次三步曲

2. 如果sony同marvel傾掂數繼續合作
pp會有1 既可能性之外仲可以同夜魔俠/F4 合作

May好靚
我覺得一來好似其他人咁講商業角度留條後路比sony同disney
另外係想拉返spiderman落返去做friendly neighborhood spiderman
可能又可以同返DD佢哋合作 而且之後開宇宙線 打D boss個個都係神級
但歷代GG俠 都係想佢地改邪歸正 唔覺幾左膠
咁nwh最尾去到ds2預告都講左佢呢下spell係會影響multiverse影響到好嚴重 先理解為佢係破壞大時間線而出黎既分支

但thanos點解會話佢唔係分支 係因為本身mcu佢寫既故仔thanos啪手指係大時間線入面會發生既野
a4後面借石啪手指呢d都係時間分支黎 但果陣都係同步發生緊loki既野 所以冇tva d人黎復原番
friend鬼
總之錢字行頭
tom 6套戲既約就拍完
迪迪尼同sony仲唔傾新約諗下點撈多d油水咩
分錢唔勻咪又打回原形
sony隔一排唔拍spider man marvel有權收番ip
最後個幕奇異博士頂個天裂開個幕
係唔係有復仇者新勁敵人出現?
上面有人既睇法好似係世界上無左PP呢個人存在
咁就應該讀唔到書, 連身份都無
雖然我覺得怪怪地, 但真係連肥仔都唔記得佢( 唔只係唔知佢係蜘蛛仔)
咁其實PP仲點生存落去
本身其實仲期待Tobey會唔夠揪同venom即場黎個合體之後都應該無得睇Tobey版合體了

希望傾得掂數啦
是關MCU係依家呢個陣容下再無埋蜘蛛仔真係唔多掂
就算係Dr Strange或者THOR都未做到以前captain同tony果種擔大旗既水平
雖然留左好多伏筆可以擴展多好多heroes, 但始終無擔大旗, 散收收咁
漫畫就勁過ca
今集片尾好似唔覺有"spider man 將會回歸" 呢句野
以往套套都有xxx 將會回歸
三個喺自由女神像戴好頭套 一齊跳落嚟落地嗰一幕
今集都好有sony feel
上兩集睇到marvel明顯想做一個唔同既spiderman
但今集就行返舊sony spiderman果啲套路
要自己累死個親人黎成長(所以蜘蛛仔一路都無成長)
拉返sony果兩個黎, 不斷重提一啲sony spiderman既特質(隱藏身份, 責任越大), 而且都偏以前果種少少悲劇, 慘既蜘蛛俠, 唔似MCU上兩集咁BBQ咁開心
最後咪有dr s將會回歸
走入醫院差館話自己失憶
佢地咩都查唔到
整個身分
邊打工讀書做蜘蛛俠
好似話因為會有電視版,所以gg俠會暫時唔上電影版
spiderman仲係跟sony名下
咁Tom係跟spiderman個名定係跟MCU?
即係如果sony自己拍用唔用到Tom? 唔會又重啟咁on9掛
點止讀唔到書,咁屋都租唔到啦
應該全世界就忘記咗pp係spider man同pp未做spider man之前既嘢
但佢既公民身份仲響度變咗路人甲啩

但擔大旗嗰度spider man角色設定本身都唔係CA, iron man咁一呼百應on your left嗰類領袖

marvel點都要諗replacement , 但如果傾掂數既spider man join deadpool/ dd/ F4 係絕對有可能

唔係冇可能架
SONY on9又唔係第1日既事
加上果幾個都係藥物/機器/改造搞到痴左線
本身都唔係話咩壞人
準備睇第4代gg俠出現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞