蜘蛛俠 Spider-Man: No Way Home 劇透集中討論 (18)

1001 回覆
33 Like 6 Dislike
可唔可以講多d爛既位
其實係全世界唔記得 Peter Parker 呢個人姐, 唔代表佢做過既野都消失喎
奇異博士改變既係大家既記憶 (memory) ,
但Peter o係mcu世界所有物理條件 , 所做過既record 並冇消失到
制作組有心玩野既, 可以拎番本flashpoint黎講
令全mcu既人通過呢本書重新認識一次peter parker
Exactly
同埋博士既記憶係得返戴頭套既蜘蛛俠?蜘蛛俠救佢呢啲外
無頭套既蜘蛛俠忘記哂定點
我都有念
我覺得我地觀眾重視Peter Parker 大過Spider-Man
但pp 本人就重視Spider-Man 大過自己
點解skrull唔出來幫下pp
最開頭以為ds會記得佢 點知係全世界無人記得
之前住美國,睇戲有正scene真係會起哄,好好氣氛,香港完全冇...好似endgame巨腸揸鎚果下究竟點忍到唔嗌,谷到爆要夾硬收返埋
skrull搞秘密入侵點會理spidey
咒語原意真係只係忘記 Peter 係蜘蛛俠
但因為Peter 諸多要求改來改去
個咒語已經失左控, 變左識得Peter既都會被拉到mcu宇宙
唯一令咒語失效方法只有令大家忘記 mcu 既Peter,
令到mcu宇宙唔會再因為 peter 同其他多元宇宙產生交集
不止是改變記憶
而是Peter Parker的存在痕跡被抹消,包括物理上的事物
人們只會知道有個Spiderman,但不知道裡面是誰
一開始咒語係忘記spiderman係PP
點知失敗咗
搞到好多人嚟呢個宇宙搵PP
所以最後咒語咪變咗要忘記PP囉
有無睇清楚㗎
我果陣睇好哄動
係最早果場黎(有紀念飛送返果堆場次)
好難唔嗌
咪即係未入avg前咁,大家知ny有個蜘蛛俠做社區英雄
鏡頭一轉JJ就繼續係新聞鬧佢,完全冇影響蜘蛛俠
個人身份,happy連佢係may既親戚都唔知,朋友關係冇曬
peter parker e個身份就冇人再識
睇happy反應,同ds最後施咒前講再見,應該同時知道pp,蜘蛛俠係同一個人既都會冇曬記憶
但剩係蜘蛛俠就有保留到
冇存在用咩身份/身份證明黎考多次試啊 高手
報大學都要有都要身分證/證書/學歷證明㗎
會唔會博士仲係知佢係邊個
咁peter parker點報大學 冇存在冇id
我勁驚訝,係屋企見到大強會叫呢下係反射黎,睇戲有正scene都會有d反射想畀反應,點解壓得低咁勁
今日一個人去睇,咁岩右邊個女仔又係一個人睇,見佢都睇到好大反應,本來想完場去搭訕,但佢未睇第二個easteregg就走左

不如佢唔知邊個係DD ,所以唔係同路人了..
我睇endgame有叫出聲
我睇果時得d零星掌聲同wow一兩下,睇返美國成個影院地震咁,好正
有冇新個套衫嘅全身照
戲入面郁得太快睇唔清楚
外國係動物園
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞