[音響撚]音響HIFI討論區(16)

1001 回覆
1 Like 5 Dislike
路過想問少少嘢
有對聽黑膠用嘅座地喇叭
有擴音機
我想問我部電視係咪都可以共用呢對喇叭出聲
應該買啲咩線做到呢樣嘢

黑膠成套嘢都係最近親戚送比我先開始接觸
同埋岩岩自己搬咗出黎住
所以諗緊係咪可以電視慳返唔買soundbar

Chord clearway 又平又靚,可以考慮
A3x係studio monitor
聽歌嚟講tannoy gold應該會吸引啲
呢度好似有巴打都入咗tannoy gold
咩擴音機? 擴音機如果support arc/earc 就可以咁用
睇電視用係用嚟做電視喇叭定係睇戲先用?
Asus 張xonar ae 係唔係好過creative blaster audigy rx?
呢個就唔知
其實而家好少仲買sound card, 買都買usb dac
咁你又叫我買sound card?
sound card 仲有呢張,不過好似唔見有人講

唔係叫你買,你講開我又比多個選擇你咁解
如果用sound card 光纖直出到devialet 夠唔夠做

其實我以為你講緊電腦on board 個sound card
我on board 冇光纖頭,所以要搵個有光纖頭output既sound card 或者dac
I see
咁你有dac/sound card就已經係到解碼,用RCA出devialet 就得,唔洗dac/sound card再光纖出devialet
咁我到底買sound card 定dac?
我都係建議dac,多d選擇
當然你仲有個option, 買支usb轉光纖手指,用光纖出devialet,呢個option 應該最平最簡單
有d咩usb 轉光纖?
點解咁鐘意 devialet 個解碼,係都要光纖入
求其幾千蚊買部usb dac , 都一定好過內置解碼啦
諗緊vela用咩推好 唔知老麥夾唔夾
老麥good for Elac
你試過?
我用緊Gryphon 都係厚聲系
ching play vela 407/ 408 ?
seem very overkill
點overkill 諗緊vela 409 加老麥ma12000/前後級
我用緊hegel h590 換喇叭諗緊洗唔洗換埋amp
未聽就諗住換,有錢就是任性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞