[音響撚]音響HIFI討論區(16)

1001 回覆
1 Like 5 Dislike
但有時個問題係書架要好聲 好多時都要比對腳佢
咁咪對座地差唔多晒位 座地多一兩隻低音單元又係好吸引
唔係呀
我諗住買wharfedale diamond 12.2
再加4/5k買all in one出加埋10k筆值到
其實有冇話個比例應該係邊邊用多d錢好d
大約係咁啦
4>3>2>1
喇叭>amp>source>線
你會唔會話有咩偏好
好似我咁dac 一定要用akm,唔會用ess咁
佢啲資訊性嘅片係幾好
記得有條講個喇叭間距
吹奏反射Atmos喇叭果位巴打,佢哋係咁恥笑!
不過我學到嘢,因為我都係用反射atmos
大家都係分享自己玩法
每個人屋企環境唔同 香港大家都係 環境鬥士
用最有限玩到最好 已經非常好
擺位錯 咩喇叭點靚都無用
呢度好似有好多76巴打,起果邊無人理,轉哂嚟連登

我有玩m3/4相機,TWS 耳機, cas, av amp,
不過同佢哋溝通唔到

我前果排買Ifi zen dac + iloud mm搵RCA線同USB線
76 search過,佢哋用緊幾千銀嘅線;
呢度有巴打介紹supra usb線,貼地好多
雖然我最後拎到批文 整FH 同RH , 佢地又會話 衛星喇叭無力
76問貼地嘢當然搵kl22002啦

76 唔算太離地
Hiendy 果班先係富豪
Hiendy果邊條起跑線唔同啦
人比人比死人
其實柒陸網除了電視討論部份已經好少睇
1. 兩聲道一定是金麥,仲要E380 E280都唔得,一定要E480
2. AV AMP一定要天龍,又一定起碼6700H
3. 一定要睇碟聽音樂,streaming d 音樂是垃圾
4. 天價線
5. 討論學術野如睇圖去turn 音,就死都要話要用金耳仔去聽
講真一句
1. 兩聲道討論我睇衫衫討論仲好啦,起碼d人pro d 二手區又多人
2. AV AMP明顯是有果位W字頭先生的marketing 代理,其他果三間的AV AMP無人傾,柒陸自己用P字頭AV AMP都好少出聲
3. 依點真是最無奈,明明出碟又delay 又無乜出碟,又點都唔轉去Streaming 話是垃圾
4. 其實有大陸人討論過,唔計心理因素外,其實你每次坐位個頭唔是完全一樣,聲聽落去根本都唔會完全一樣,而個頭正唔正比線影響仲大
5. 之前有個大陸佬在柒陸講用圖turn 十仔,結果都是俾本地金耳仔班人去趕走左

加埋額外一點,柒陸網太多代理mon 住,一見到有人可以在外國平買野番黎,一定諗盡方法去ban 你 (之前W字頭的座地,友X賣緊HKD16K,英國賣緊10K寄上門,搞到要地下討論咁)
至於陳X,佢乜都介紹金X子好聽,佢自己出片在youtube,youtube 聲根本是loss 音,佢話金x子點聽都無用
一排佢又介紹Fxxx 又講到Fxxx 天上有地下無
佢講AV AMP 錯漏白出,連講電視都錯得好離地 (講到atmos vision好新好掂一定要用,其實人地已經出左幾年,同E480一樣)
不過話分兩頭, 無代理撐 , 佢地呢啲網好難做得大
至少 出面未賣街 佢 地已經好多野試 係真
有好有唔好
W先生問佢 牌子旗下既野 都算好幫得手
代理搵人插旗都要本既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞