[音響撚]音響HIFI討論區(16)

1001 回覆
1 Like 5 Dislike
唔得

好在巴打問下先,否則你買左返黎都係冇聲出
推無源喇叭要用喇叭amp, 過10W (not 10mW)己經算低功率,portable 野比盡都係得幾Watt
所以唔好諗portable 野可以直推無源喇叭,一定要買amp
唔想買amp就買有源喇叭
連登牌喇叭iLond MM都一樣,無人理你
果啲開箱文一律當係炫富
代理有比著數佢地出試用文,所以唔一步到位嘅機,
點同代理交數呀
唔該曬巴打
咁如果4-5k買all in one有冇咩好推介
我只係留名學野
headphone先答到你
都仲有Gryphon既
經常見佢地廳仔放對老蓮咁大對座地嚇死人
AVM 就DENON佢地起碼6700起步
直接去舖問佢實價幾多,怕係舖頭有壓力就去avlife 問

音響野行規至少打9折
yamaha wxc50 /wxa50
marantz cr612

加對喇叭
依位師兄真係搞清楚喇叭嘅種類先
主要分主動式(active)同被動式(passive)喇叭
主動式基本上用咩連落去都出到聲,個喇叭要插電源線俾電就係主動式
被動式一定要靠部綜合擴大機或者前級(pre amplifier)加後級(power amplifier)經喇叭線俾訊號同電,個喇叭冇得插電源線就係被動式 (希望資料冇錯)
你提果隻喇叭係被動式,冇可能就咁用dap 駁到個喇叭
玩玩具真係要自己google了解下先
唔係鳩嚟
睇嚟你真係完全唔自己了解下先嫁喎
我諗佢意思係喇叭連pre amp 同amp 5k 搞掂
我會勸果位巴打唔識又唔想自己去了解下嘅話都係玩主動式算鳩數
佢地砌家庭影院格言
前置能座地就座地
低音 至少12吋
天空喇叭一定上天花

香港 蝸居 好多伸腳已經踢到個電視櫃
根本 格硬擺對座地都唔會靚聲
令願搵對好少少既書架仲好
我又係唔記得睇邊個臺灣youtuber叫陳甯,講喇叭一定係有大買大
我覺得真係好睇空間,喇叭,音源,解碼,前級,後級,全部都係位
自己覺得邊款適合自己最緊要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞