[音響撚]音響HIFI討論區(16)

1001 回覆
1 Like 5 Dislike
最後平入左t5....竟然周圍都無貨
其實咩聲?未去現時點聽
我都未試,不過之前試過dac1541直推HD800s
dac1101都用左幾年

soekris 調音幫HD800s加返d bass,中頻變厚暖d
音場都打得開

見其他試過/買2541左既巴打都好滿意
2541 係唔係有nos, 第一次試
啲聲音真到呢,真係明白乜叫timbre .
r2r dac 通常PCM 的話就NOS, DSD 就用chip resample 做PCM 先decode
冇試picore player.

moode 冇official tidal support ,不過可以自己SSH 裝
https://moodeaudio.org/forum/showthread.php?tid=3660
新手一問
我自己用緊kef egg duo,用usb 駁PS4/電腦
咁應該係用緊 egg內置dac

近排識人放creative sound blaster X-Fi Surround 5.1 Pro

1. 我見佢有optical output ,然後kef egg duo又有 optical input,想問係咪直插就得? 但係google 咗toslink 係transmit digital signal,如果係咁個DAC output digital signal咪即係冇做過嘢,都係用返egg內置dac?

2. 我見sound blaster 個spec 都係24bit/96kHz,同egg一樣,係咪即係唔會有improvement?

3. 有冇其他dac 可以推薦下?
唔該巴打
因為egg analog input 得 3.5 mm
所以要 紅白線轉3.5 mm
想問下線方面又有冇推薦?定其實普通電腦鋪執一條都夠做?
唔該哂巴打
想問下知唔知邊度有得trade in av amp?
國仁原來移咗民
Feversound 以後仲有無咁多貴野試
放上R33
竟然
見到kef ls50 wireless 2做緊特價
想問下有無人試過係咩聲底
我尋晚睇都嚇親,好突然
有無link?

Feversound YouTube?
應該冇,講明唔留底
sad
都希望佢過到去可以繼續玩HIFI一路分享
尋晚我miss 左
唔知邊度可以睇番
無 佢 講明不留底
咁艾域咪無得撈?邊度仲有香港測試睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞