[音響撚]音響HIFI討論區(16)

1001 回覆
1 Like 5 Dislike
上面條link有幾款襟,襟完會show價錢
Sor無講清楚 係喇叭線
同埋如果鋪現貨買呢?
supra自己去鴨記剪線, 就咁夾線/用tool less蕉頭啦..好入門級
另外入門級仲有canare, gotham可以玩, 全部鴨記有得散線買
Thx
唔熟鴨記
可以去咩鋪搵?
Thx
而家成套緊綠聯150芯
諗住前中置 換靚啲既線
supra應該高明, 華輝, 聯興都有

canare去雅歌

gotham, belden果d華輝應該齊
Thx
想問下蕉頭 有無分 大細
我而家啲cheap 線就咁開左皮 隊落去
Avm Denon X4700
喇叭 Polk S20 , S35
in theory有, 不過街買到既蕉頭應該都係4mm, 最general既size

我自己用緊sewell
https://sewelldirect.com/products/deadbolt-banana-plugs
入門既話我都仲睇緊qed xt25
BTW thanks
如果你唔介意2手我建議可以捕下2手市場, 廠線其實幾抵玩, 唔用又可以放番出去, 例如tellurium q
前中置距離短,可以買靚少少
後置長,Belden最好J
各位巴打,上個post有問過關於裝修有咩注意,想問下喺電箱拉獨立線俾hifi嘅意思係每個喇叭都要一條獨立線?定係淨係拉一條獨立線去電視櫃俾amp用?
喇叭唔駛駁電,
都係AV amp一條獨立電,Subwoofer一條獨立電
拖版呢啲寶品去友誠度買
有冇巴打可以推介一隻有光纖output 可用於window 既dac ?
用嚟睇片打機,所以唔想有latency
Pish
有冇巴打幫幫手?
sound card 有光纖輸出啦,有平有貴
但dac d 聲靚d?
打機睇片主要係玩聲效,SQ 係其次喎
Dac 會唔會有聲畫唔同步?
咁 dac 同sound card 有冇咩推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞