[音響撚]音響HIFI討論區(16)

1001 回覆
1 Like 5 Dislike
其實 都算同band 聲底唔會差太遠
除左呢部外仲有冇咩好機可以推薦 過小小筆直都OK
Pm7000n好似幾岩要求 夠多input
不果如果有夢想係咪直上evo 150 會好啲
我都睇左 加上都幾靚仔 又多input 不過貧窮限制了我的想像過埋年就知我個夢想夠唔夠
其實EVO 150 夠唔夠力推座地?

佢係足火150w
所以佢先分 75 同150 兩隻
不過150 仲多左粒 解碼, 將高低音分開解 , 分析力更好, 佢同NAD 應該係最強all in one 架啦
單以amp嚟計,點睇cxa 81 vs evo150?
Class AB VS Class D
我見好多評論都話class D冇咁好聽
但睇火數就evo 150 堅啲
如果推書架 可能 cx81 會好啲
始終 將解碼streamer 分開 干擾會少啲
係囉 新手唔太識野, 有無巴打講解下class ab 同class d 聽落係咪真係爭好遠

暫時都係傾向買evo 150多d , 用緊Oberon 1
我都係新手
爬過下片話D class 個轉換率最有效,所以可以好大w 數,但好多人都話唔靚聲
A類好似轉換率最差同好熱
我都唔記得睇邊條片睇返嚟
我上次去輝煌個師兄話ab 人聲靚d 厚d
d 就都唔會差好遠 可能佢見我心想買evo la

始終evo 個size 細d 易擺d 嘛
有啲人就話依家科技進步咗,所以d 類都唔會差好多
自己耳聽為實啦
https://www.audioholics.com/audio-amplifier/amplifier-classes
依篇文差唔多到底有個表睇唔同種類嘅好壞處
我覺得入門 EVO 係一個非常好既機
我 想買嚟做AV BY PASS Tim
不過好貴
入門都兩萬四
點跟
小弟岩岩買咗CXA81 + LS50 Meta 今日送到貨滿心歡喜諗住試聽,因為太新手關係 唔太肯定點畀駁線 搞咗2個鐘 無論用藍芽定電視digital out 都無聲。。。 巴打們可否幫手睇下邊度出錯 萬分感激!!

呢個位真係好難夾得緊… 好似好易鬆開 係我插錯方法定條線唔岩用?
你確定嗰金屬位掂得到?
有冇第2條喇叭線試下先
電視機出聲要喺電視機聲音設定揀光纖輸出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞