[音響撚]音響HIFI討論區(16)

1001 回覆
1 Like 5 Dislike
想換電腦喇叭, 睇中呢2隻, 唔知邊隻低頻好d
聽女聲多
Mission LX-2 vs DALI SPEKTOR 2
A5 機背有rca out, 試一下out去sub
你個sub點set音量,mhz ?
細部既CD transport (闊少過30cm) 係咪無乜選擇?
只搵到denon DCD-50同teac PD-301x
sub 有兩個掣, 一個vol, 我set 幾多db 都係有雜音, 一個frequency , 85hz , 都係試過拎咩都冇用.
想問下大家
新買了SVS SB1000 PRO
之前有條AQ Black Lab SUB CABLE同埋條八字頭插英式頭線 (Notebook 借黎用)
想問下
1) 想用 AQ 線,如果升去irish red 同boxer 會否勁好多?
2) 電源線都想用番AQ 8字插英式頭,可以推介用邊條?
3) 定是1) 同2)根本唔駛升?
謝謝
小弟係新手, 本來想買條soundbar, 但是小弟無netflix或disney+, 主要想聽youtube既MV或歌時可以好聲D(我用chromecast插入部電視聽或睇youtube的歌), 所以好多人話soundbar聽歌唔好聲, 買書架speaker才是最好選擇.
想問下以下那一部最岩小弟(先不討論cp值, 純粹選一部最好聲).
小弟主要聽舒情, 悲情, 慢歌等流行曲. 不聽rap, hip-hop. 電視和SPEAKER都放客廳, 距離2.5米.
1). Yamaha NX-N500
2). KEF LSX
3). Klipsch The Fives
4). Sonos Five (買齊一對)

另外, 如果小弟主要聽舒情, 悲情, 慢歌等流行曲, 係唔係應該選高音更好的speaker, 低音反而不是咁重要呢?
希望各位高手指點, 謝謝!
多謝提點, 咁師兄覺得以下邊一部最岩小弟?
1). Yamaha NX-N500
2). KEF LSX
3). Klipsch The Fives
4). Sonos Five (買齊一對)
聽過Klipsch The Fives電影demo , 比較淡, 要加sub
多謝回答,我主要聽歌多,就算睇電影都支持不到atmo
果時我睇左下面條片,就決定買對t5v 係廳用。
其實overall個表現係滿意嘅,畢竟只係二千蚊一對喇叭。目前只係定位差少少。
試下 加多部 前級/dac all in one , 再落喇叭, 咁多靈活d.

Rose rs150/201
想買個唔太貴嘅喇叭播黑膠
巴打有咩推薦
用過另一對dali
人聲幾好,唔刺耳
木單元,低頻量都夠。大聲仲好勁

以上評論非SPEKTOR 2
Grounding問題?
可以點搞?
有冇巴打對喇叭線有研究?
近排見到對都幾貴嘅線(原價近萬),有人二手放出嚟,將近半價,但佢用咗五年,見到啲頭有少少唔知生鏽定污糟,唔知仲買唔買得過?
非燒友無理有叫你搞地盒(亦未必有用)
不過可以爬吓文睇吓有無類似方法

睡房仔 3000內既話
想問下電腦聽歌+睇戲用途
再加埋接黑膠唱盤既話
係咪都係iLoud MM最推薦
定有其他更好選擇
如果我DAC 直插speaker就冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞