[音響撚]音響HIFI討論區(16)

1001 回覆
1 Like 5 Dislike
簡單而言係因為dsp
呢個組合之前avlife 推緊,我聽過都ok, 可以過去叫佢駁比你試下
睇你將來會唔會升級,呢個budget 直接買串流主動2.0 會好聲啲,乜都包哂

因為一隻最basic既all in one amp 都要差唔多8k, 你已經冇錢買喇叭

再唔係就串流dac+主動2.0, 不過未必好聲過直接一對8k既主動2.0
你唔介意手種+ 二手
1. raspberry pi(with dac hat) 用moode audio 500 +300 (taobao)
我之前用bluesound 都賣左佢, i2s output比同軸真係好太多

2. dac ( chin-dac 如 上一兩代既 gustard smsl topping, or 冷門d LKS用 主要用ess9015 ess9028 既chipset) 1-2k
自己 去audio science review/ headfi 到煲
最好搵d 有i2s input , balance output 既dac.

3. amp 2k -3k 大把選擇 (大路入門demon yamaha),最好有balance input 既amp,都係要自己Google
class A 比較暖,class a/b 比較準, class d 就差少少

4. speaker 更加係, 2k 真係好多好好了,(你慢慢等實有好貨) 33, Facebook or carousel

5. 再用1k 雜物如線, 架, 腳,taobao or ,二手
真係唔建議dac 加主動
一樣好似我咁就唔好
入手elac vela408
期待中
用乜嘢推?
咩事
新手想問下
我用window機usb入dac
本身已經有cd想玩cas
最方便出到lossless係咪用itunes rip完播埋?
如果join埋apple music係咪可以照係電腦itunes出就得?
我用adam a5x, 已經唔係貴野,加個usb dac 後,差 好遠喎
有啲主動式唔識by pass 內置解碼
我用大陸嘢唔識by pass 內置解碼
唔係部部都識自己by pass 內置解碼
岩岩望過串流喇叭好似多數都係一體式/ apple google個啲自配對2.0語音助手,佢地個定位好似係劇院。同我之前揾個啲牌子完全唔同⋯
有無專聽歌推介架?

好耐之前聽過kef lsx , not impressed. 怕類似marketing better than quality既brand.
有諗過買隻audioengine a5+ wireless +yamaha wx50隻mini amp if not九唔搭八
唔怕二手睇下kef LS50 wireless 第一代,岩你budget, 同lsx 兩個世界黎,呢隻真係hifi 級
WTF
有對Denon Home 150既
但pair 左無airplay
聽Spotify 同用佢隻apps 玩DLNA 聽flac 24bit 幾好
巴打們,最近買左s8返黎
駁落喇叭之後著綠燈後扭volume
會keep住唔停出bass,
有無巴打知咩事
我有對active speaker 都係咁,拆開睇過唔知有乜問題,
in short summary, GG
之前用緊一部已經有十年嘅MacBook Air嚟做source
Speaker係KEF嘅LS50 Wireless Mark I
主力聽Tidal同朋友幫我砌嘅NSA入面嘅音樂
不過可能部MacBook真係太舊
聽歌有時會聽唔完一首,佢自己會跳去下一首
而且反應都開始慢,自己做咗啲research
最後買咗Bluesound嘅Node(2021),用USB out 去KEF
重換埋之前嗰啲雞LAN缐(之前係用腦場雞線)
反正BLUESOUND又唔係貴機
平平地去Future Shop訂咗兩條Supra
一條由cable modem去router
另一條由router入Bluesound
聲音比較之前用MacBook係有改善
尤其係3D感同音埸
Bluesound買咗$4700
LAN缐買咗£83.33
我覺得今次算係換啱咗
我最後上網周圍睇嘢,結果買Rega IO。
依家電腦>Topping D70s>Rega IO>Onkyo D-V77A(十幾年前Onkyo mini hi-fi 喇叭)
遲下錢鬆動返先再諗喇叭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞