[音響撚]音響HIFI討論區(16)

1001 回覆
1 Like 5 Dislike
見whathifi 推介同埋我筆值有限
諗住喇叭同power amp 各五千筆值
power amp 話crown xls 1502 抵玩
二手幫到你, 1 萬夠買喇叭+amp
個 source 唔好較細聲,會 cut 晒 d details 架
PC 較最大, speaker 較番細
driver 用 asio 或者 wasapi bypass 咗 windows 個 mixer 佢
或者試下第二 D player,我用 Sony music center,佢個 DSEE(黑科技) 會 upsampling,開咗好大分別架
希望得
你個情況好奇怪
因為 PC 唔開最大聲就已經失咗真,0 最大聲,你較 15-30% 即係 -85 至 -70,仲聽到 details 有點奇
同埋亦唔會比到最多嘅 data 去個解碼器做解碼
解碼器又無得無中生有咁出番 d details 比你
同埋其實 asio 同 wasapi default 都係開最大同無得較大細聲
出唔到 bass 會唔會係其他問題?
醒起屋企有個onkyo 嘅mini hi-fi 組合,可以買部amp 玩住果個喇叭睇下點先
大家點睇 Cambridge audio cxa81 搭 Kef LS50 meta?

兩樣評價都幾好,comment都話屬於通透類

我聽開啲歌又唔係咁重bass

同埋遲啲會想將個ls50 meta 放埋入家居影院(av amp pre out 駁返cxa81)
咁玩又得唔得?
唔係好睇得明啲術語
不過想問下如果我唔會駁電腦,想手機藍芽/串流出聲。應該買藍芽喇叭,定all in one串流擴大機(係咪有呢種?)加喇叭 會好啲 ?

Budget 8k 內 ,2.0 ,聽交響樂、廣東歌、電音
做左下功課,但太多牌子同玩法,連揾資料既方向都唔係好知。
賣hd3換喇叭比較實際
藍芽音質一般般 比得到8k我唔會用藍芽
我都係全新手 呢一個月開始睇 budget同你差唔多

我用apple
基本上音質ok既 有幾個組合
你基本野要有 source + dac +amp + 喇叭

1. Airplay 喇叭(包哂上面堆野)
2. Airplay receiver 光纖(source) out to 主動式喇叭(dac+amp+speaker)
3. 串流機(有dac & amp) / (無dac/amp +外置dac/amp) to 被動式
4. 串流機(有dac) /無dac+外置dac to 主動式(amp+speaker)

有錯請指正
我自己係用有dac 串流to 主動式
你咩歌,有冇hi res.版
m4a比mp3 好少少

foobar開返asio
https://m.xuite.net/blog/dizzy03/murmur/588900490
以前試過冇set好,
之後換左部ifi zen dac , 全部都係綠燈。(hi res係藍,紫,橙燈)

先發現一直播緊都係cs質數
即係被動喇叭?
之前唔識 想慳位
諗住貴一定音質好 後尾睇好似要買大震膜先會靚聲
S880db屌打
係幾好,貪佢個黑科技提升音質
我出街係用 Sony player,都係用呢個技術
之前用 musicbee 都識搵封面,不過得個介面靚,覺得同 foobar 差唔多咁
跟住轉咗用 Sony,佢個 asio 唔會搶唔到控制權成日要我關其他 program 都真係好方便
有源都冇問題
genelec focal之類都有細喇叭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞