[音響撚]音響HIFI討論區(16)

1001 回覆
1 Like 5 Dislike
一諗起屋企細 最多放到書架喇叭
細有細玩啦,細喇叭都可以好好聽嘅
我明呀 所以諗緊省位啲 ls50 w2 定 evo 150+12.2好
試吓先,尤其係試吓貼牆擺時候嘅表現
邊度有得試
問吓輝煌可唔可以安排到,見佢哋有個貼牆嘅示範位
我就一對Adam t5v 擺廳,
個廳大概兩米乘三米,
無subwoofer ,低音一定差啲,
其他方面 ,我覺得都有八九成,
Overall 我認為合格喎。
A80差半吋單元差咁遠? 你覺得差啲咩?
想請教各位巴打,一對studio monitor擺廳,試聽YouTube 啲8d surrounding songs,發覺某啲方向嘅聲嘅定位有啲矇糊,可以點改善? toe in多啲?
新手想入坑
我都諗緊ls50w2 或者evo150加對606 s2
後者啦 易啲升級
一來youtube出呢啲片會差啲
二來似喇叭本身能力有限
試吓拉出對喇叭貼近番自己試 無用腳架墊就試下用住凳先
買左隻 subwoofer ,驚嘈親樓下
係咪可以加塊大理石係底?減少返個震動
我用電腦睇同一條片駁耳機聽時,個定位係95%清晰。耳機係sony m7。
用廳喇叭聽就得75%左右清晰,少啲toe in 會再差少少,睇黎toe in會有少少幫助。但重有冇其他方法呢? 腳架都已經用左,喇叭係adam t5v,照計唔算係差。
細節位你對耳機贏喇叭唔出奇
T5v主要係near field用 你放係廳佢唔夠做
Toe唔toe in視乎唔同情況
T5V食唔晒個廳所以toe in有幫助唔出奇

唔知你而家點擺位
但對喇叭拉出啲擺窄啲會有幫助
你試吓皇帝位同兩隻喇叭擺成一個等邊三角形 每邊1.2米或者1.5米
t5v係入門近場監聽,冇預你遠距離聽,廳大係差少少,如果堅持要定位好清晰,喇叭上高幾級或者轉中場監聽就解決到問題
有時真係好難諗 都係等裝修完 再決定買乜
想問下 double bi wire
如果amp嗰邊兩個頭都係叉頭
係咪將佢哋叠住
有contact 就得㗎啦?
巴打條線自己整?
唔該巴打
會唔會左右嘅牆/櫃/窗口唔對稱?
啱啱試緊擺唔對稱,即係聆聽位同喇叭個三角形擺斜 D
好似下面咁,你都可以試下
https://www.ippinkan.co.jp/pdf_files/setting_2004.pdf
有部DAC 用XLR 駁隻sub仔再由隻sub仔XLR 出隻A5 speaker.

已經逐樣試, SUB 仔仍然好多雜雜聲
甩咗對A5 spekaer同ipad , 就算DAC 冇開機(有插線), 隻sub 仔都係有雜聲. 要甩埋插住DAC 先會靜.

咩原因? 有冇得搞?

跟住用iPadUSB 落DAC, 又有另一種雜聲.

因為有時會用黎電腦睇片, 所以想有返隻sub仔.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞