Leveraged ETF 討論區 (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
果陣揸咩股我諗都會penis sell
Tqqq好處係果陣已經跌到渣都無,放都無謂變相SH
唔洗出出入入
千祈唔好time the market
槓桿工具總結
槓桿嘅工具有好多,有leveraged ETF、孖展、leap call、期貨。
簡單比較幾種加槓桿嘅方法:

Leveraged ETF:
槓桿倍數:3倍或以下
斬倉風險:無
優點:咁多種工具入面唯一有compounding effect,長升嘅時候表現喺咁多種槓桿工具入面最好。(以相約嘅槓桿水平嚟講),仲可以配合期權玩cash-secured put、covered call。
缺點:Volatility decay,武肺大跌完升返之後無咗26%。金融海嘯可以2X ETF都可以跌接近9成。
綜合評價:流動性高操作簡單,3倍或以下槓桿嘅極佳選擇 ,但我唔會全倉leveraged ETF

孖展:
槓桿倍數:2-10倍
斬倉風險:有,通常新聞、電影啲人輸到跳樓都係因為孖展
優點:新手都容易理解,成本唔算太高
缺點:利息成本,建議搵利息較低的券商。而且券商喺波動時可以任意提高保證金要求,容易令人大失預算。
綜合評價:珍惜生命,唔好跳樓,但如果係輕微嘅孖展(1.2倍或以下)我覺得係OK嘅

Leap call:
槓桿倍數:1倍以上
斬倉風險:無
優點:低槓桿DITM leap call可以取代正股,高槓桿可以唔洗擔心斬倉,遇到武肺大跌都捱得過
缺點:高槓桿時Time decay嚴重,橫行一段時間可以跌幾成。流動性低bid-ask spread闊,適用嘅股票有限,而且需要定期rollover,操作複雜
綜合評價:用喺SPY, QQQ係幾正,或者用喺確定性強嘅大股都唔錯
有興趣可以睇另一個post:
https://lihkg.com/thread/2640434/

期貨:
槓桿倍數:1倍以上
斬倉風險:有,跳樓嘅原因如果唔係孖展,很可能就係期貨
優點:無time decay無利息成本,幾乎零成本獲取高槓桿。交易時間極長,幾乎幾時都有得炒,而且流動性高
缺點:玩期貨嘅人好容易對槓桿水平無自覺,去得太盡有咩股災就容易俾人斬倉
綜合評價:幾乎零成本獲取高槓桿,喺俾人斬倉之前係幾爽。

咁槓桿水平幾多先好?
之前有人做過研究,大約2-3倍係最理想嘅。

Leveraged ETF已經係好進取嘅投資工具,如果TQQQ/UPRO keep到過去10年升勢,都已經夠你財自架啦。如果唔夠嘅話就返工賺多啲本金。
真係信心好強,想再賭大啲先考慮其他工具。
貼住咁多文先,其他太數學嘅嘢唔貼住。
有興趣嘅巴打可以睇舊post或者依份Google Doc
https://outliersecon.page.link/EkNy
咁諗又錯唔哂 冇眼屎乾淨盲
新手lm
新po lm
上年10月入左TQQQ sh緊
新手係咁
跟住就消失
過去一個禮拜tqqq/tmf嘛嘛哋
係tmf麻麻地
Yes, tqqq升得唔錯
麻麻地咗好耐
特價時段
前日27入左
成2個星期無破頂
I mean tqqq
留明
TMF對利率,通漲,加息周期消息敏感 所以TMF要玩得長 要對呢方面有一定知識,了解先可以長久,否則冚黎冚去,普通老散好易揸唔長
新POST留明
以下係唔同組合2011至2021年10月嘅backtest結果(rebalance quarterly):
100% TQQQ: CAGR = 53.11% Max. Drawdown = -49.12% Sharpe ratio = 1.11
100% UPRO: CAGR = 34.55% Max. Drawdown = -60.44% Sharpe ratio = 0.92

60% TQQQ + 40% TMF: CAGR = 46.22% Max. Drawdown = -26.90% Sharpe ratio = 1.43
60% UPRO + 40% TMF: CAGR = 35.46% Max. Drawdown = -20.56% Sharpe ratio = 1.39

30% TQQQ + 50% VOO + 20% Cash: CAGR = 24.78% Max. Drawdown = -25.05% Sharpe ratio = 1.13
30% UPRO + 50% QQQ + 20% Cash: CAGR = 27.77% Max. Drawdown = -23.11% Sharpe ratio = 1.18
Backtest結果顯示係TQQQ / UPRO + TMF風險回報比例最佳。

lm!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞