Leveraged ETF 討論區 (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
TMF GOGOGO!
股債齊上!
教主又gel

[驚嚇] 原來 TQQQ 唔係百倍股黎!!
https://lih.kg/2779226

不過我睇緊commodities etf/etn好似冇舊到2000既
歷史數據睇係有用但就backtest唔到
除左其他巴打所講2000科網風險既本質係2021難以重現既本質之外
SH LETF = 承受高風險都有數學上既盲點
因為SH LETF唔等於high exposure
佢可以幫你維持原先exposure同時做對沖減低風險
例如100% QQQ但你又想放債入去
咁咪50% QLD 50% EDV囉

上圖係100% SPY+80% TLT vs 100% SPY
但係你唔用LETF點樣放到180%?除非你用孖
QQQ同理 但係PV sim唔到咁舊

再講多次 一樣exposure既portfolio走法就差唔多 用唔用LETF唔會有大分別
TMF 大家點睇
我認同LETF可以騰出空間俾對沖倉位,但始終係leverage 左,喺面對黑天鵝風險時危險性會相應提升。統計學上總會有risk無法被對沖。

經過一日討論,我諗我大致明白我既策略同LETF 策略既分歧點。我賭regime shift,大家賭馬照跑舞照跳。接下來只係睇下將來十年既市況同投資者心理比較貼近邊一方既預期,預期正確就贏,預期錯誤就輸。呢個係投資關鍵,投資就係鍛煉自己眼光。
咁股票無必贏同必輸既策略既
家母終於頂唔順港股叫我幫佢投資美股
啱啱建倉用upro+tmf 64策略,睇下一年比到咩成績佢睇先
我自己有短炒吓covered call,但通常係破一輪頂回返兩日先會開,TQQQ 開太近好易到,開太遠無肉食
試過一個月,每星期揀星期一最高位10%
下下要蝕住平放棄左,錢又唔多,成日驚佢到價比人call走貨
NQ100同SNP500每星期開只能夠玩SP
SC要睇機會
我諗個分歧係用LETF係咪等於你個portfolio leverage左
我就覺得唔係
用番我上面個例子 同樣係100% QQQ exposure用唔用LETF係唔會有大分別

可以見到個CAGR差距同管理費差距相若 即係話用LETF係同樣exposure下所承受既額外風險唔會比黑天鵝拉高
跟住下一步就係你清出空間之後放其他資產對沖既話個risk係提高左定降低左?明顯有對沖係會拉低個risk

如果你覺得60% QQQ 40% TLT夠食 當然唔需要用LETF 如果你覺得咁樣夠食就冇問題
不過對大部人黎講真係夠咩?多小小都唔得?80% QQQ呢?100% QQQ呢?
上面個例子說明左100% QQQ既時候LETF已經幫到你好多

其實講到尾LETF係有風險 但係作為工具黎講好好用
即使你take risk 唔去盡佢都可以幫到份分散風險
唔識睇,話彈就彈,我不如安心揸住算
今日VIX又扯扯地
其實係咪德國疫情新高同油價搞死左道指
原來道指跌唔怪得 我比TQQQ搞到永遠淨睇納指
同意嘅,不過有時玩SC都係有種偷雞心態,同埋想睇吓自己個感覺準唔準
唔會開曬全倉份量做SC,純粹賭吓眼光
我自己就tqqq啫,屋企人我幫佢地揀upro,淆
SOXL
貼到咁,其實我會唔捨得放自己接返
次次都係咁,玩落發現加減下得雞碎咁多
開太遠無肉食,得一蚊幾毫不如咪開
不過SC真係少玩,同玩得少,SP就可以玩多啲都唔怕
咁樣升法我都會手痕想試下 跟住9成9又係夾爆
癲起上黎一野就夾爆,成日要roll up蝕少d,搞多2搞都廢事搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞