Leveraged ETF 討論區 (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
152 153都入得啦
左一巴右一巴
連續兩日跌3%以上,機會難得
跌還跌
點睇都唔會穿四位數
NDX 埋Mega 背後實際唔差
如果翻60ma 應該要接貨

「但係tqqq/tmf又唔係未試過加息週期」
加息週期指邊段時間?2003-06, 2015-19年? 呢兩段時間算係通脹唔高,溫和加息既時期
任何backtest都唔一定完全滿足既定條件,不代表係該條件下backtest會出錯
你要睇高通脹反而應該睇2008 而家CPI不過高左四五個月甚至冇2008咁長
如果如同fed所講係factors expected to be transitory個走勢就會同2008一樣
就咁睇tmf 呢二三十年加息都只係令佢短期波動而唔影響佢整體防守既作用
所以淨低既問問題就係2000-2009你應唔應該用tqqq 我諗呢個問題我已經解釋得幾清楚

近代唯一滯脹期70年代無辦法帶黎太多insight
一來科技股未出世 二來當時債卷結構同今日唔同 callable bonds會嚴重干擾債市令到債卷價格track唔到個rate
最後就係國運論 呢個就信不信由你
自負盈虧(塔走左屋企人300萬)
憑自己實力塔走既錢

Btw,啱啱先睇到幅圖改左做tqqq
大家屌緊嗰個傻淡,其實我一早已經block咗佢,唔記得點解
我覺得炒股既野正反意見都可以睇下,睇下自己miss左d乜
如果只係睇自己睇既野好易跌入長期樂觀既陷阱
水平高嘅先值得覆 (例如靈源巴打)
求其講兩句話「感覺會跌幾千點」依啲講嚟都嘥氣
係,靈源巴嘅concern係好合理
但係我仍然唔認同佢叫人完全避開LETF既講法
佢倉夠大用保守既打法就可以做到佢既目標
我倉位細唔進取d根本唔可以咁做,若果我碌到自己既目標既我都會學佢咁避開風險
掙扎緊S&P定naadee好
S&P就只包有盈利公司穩好多 但升幅近年naadee更佳
「就咁睇tmf 呢二三十年加息都只係令佢短期波動而唔影響佢整體防守既作用」
TMF呢二三十年黎有防守力,我認為主要係因為長債利率喺過去三十年間不斷下降(如下圖)。債券既價格同利率必然成反比關係,所以長債價格不斷上升。

但長債利率有無辦法喺將來保持downtrend? 似乎幾困難。長債利率長時間喺1.5%或以下意味住回報被通脹吞食。
科技通縮論我某程度上認同,但生產率上升係一個穩步既過程,雖然每年都有概念、新技術誕生,但社會上既廣泛應用需要幾年甚至十年時間。更重要既係,科技通縮只有經濟最前沿革新既部分可享用,部分傳統經濟環節仍有被通脹直接沖擊既可能性。例如,運輸業、農業、原材料加工生產。現時科技再厲害,運輸仍要依賴海陸空三路,通路閉塞必然令成本上升。農業依賴可耕土地、化肥供應、可用水。Non-digital而靠近實體資源供應側既領域,比較難享受科技通縮。當然,現時既產業、全球供應鏈受通脹沖擊仍係一個低概率事件,只有天災、地緣政治、軍事風險先會引發。只係,當實體資源供應大幅受限而引發通脹後,影響就會漫延至整體經濟、利率環境。到時高科技領域都會受影響。

美國國運方面,如果唔想辦法增加收入降低支出,social security同medicare將會分別喺2037、2026年面對insolvency。政界又唔願意面對,只想發債解決,但一個人現時支出高於收入,必然意味住將來某段時間支出低於收入以還債,美國意識到自己無法再逃避債務時,情況就不容樂觀。我認同美國國力仍然處於高峰,但單係維持高峰就已經十分吃力,而且會災難性地消耗未來數代人既福利。

以上負面講法,都係基於基本面但喺升市中不被重視既。如果市況逆轉,以上講法就會不停喺news headline中重覆,打擊投資者信心。到時候大家又未必有信心撈底入貨。投資要體驗孤獨,同大環境唱反調。無論邊種投資策略,打逆境波先睇到投資者既真正水平。
DJI慘被放棄
兩者成份股好多都overlap (教主講過係4成,不過我搵唔到最update數據),TQQQ跌9成嘅話,UPRO都唔會好得去邊。既然都係好高風險,不如揀隻升得勁啲嘅。

不過如果唔係睇大型股災,純粹驚加息殺估值,咁就S&P 500對加息無咁敏感。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞