Leveraged ETF 討論區 (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
佢個backtest我做過,同100%倉比真係輸到仆街
不過係因為tqqq係.com爆之後先面世,之後03開始都舞龍咁
龍市之下冇乜野贏得過all in TQQQ架喎
如果你肯承受風險又覺得前面係龍市all in TQQQ係最好既選擇
但一個唔小心就輸到仆街
唔講2008 淨係由2020年頭開始計all in TQQQ都只係險勝6/4
但當中風險波動大左不知幾多

我覺得要比較同6/4比就得 因為6/4既風險同回報大致平衡
加咗油價對沖唔錯,呢個post幾位巴打有idea又有資料
任何配置都all in比都會咁
不如細心睇下我個backtest先

持股量長時間都多過60%

低於20%先rebalance

30%規則時近乎all in

已經唔係每3個月平衡番6/4

之前係用盡現金後重置,後來我改咗現金低於20%就重置

咁樣保留到多d現金緩衝同減低下降,而家研究緊加20%TMF入去
我都改用番季rebalance做對比,謝謝FX巴
用PV試左幾次,諗落好似都係由allin過幾年review降級去6:4好似啱我多d
https://arxiv.org/pdf/2103.10157.pdf

Figure 30
唔知有無理解錯
有幾個問題

- 我唔sure咁樣逐日bootstrap理論上可唔可行 因為好明顯股市每日唔係independent既
- 佢個圖係worst 5% vs median 同我地既CAGR vs stdev唔同 未必可以比較
- 承上 就算佢想轉做比較CAGR vs stdev都唔得 因為你咁bootstrap法事但抽20日擺落一個月到好難砌到2000 2008 2020成個月狂跌既scenario出黎 但現實入面呢d月份時會出現

我唔係呢方面專家 亦都冇睇ark詳細點做 我只係話業界唔少人咁做姐
不過具體我真係唔清楚
我喺度討論主要係為咗接受相反意見既沖洗,對照一下自己思考有無咩盲點,對自己投資方法既正反論點都要有深入理解。
我唔係批評你
我歡迎相反意見呀,不如話無相反意見嘅話,咁依個post都無咩嘢可以傾落去

只係我見到嗰位巴打話「其實你真係睇valuation, 係價投派, 根本唔會得出而家入tqqq 呢個結論.」,所以想解釋返你無話入TQQQ啫。
要買tmf 個心理壓力仲大過買tqqq
心理準備加息打後會愈買愈跌
但係佢慢慢陰升嗰下
你就知牛三準備入最後大直路
上個PO之後喺屋企都冇咩時間靜到落唻,都係喺其他PO吹下水算,而且越睇就越多嘢要睇
本身諗住逐個PO詳細回覆,不過好累贅又唔係真係有咩insight都係算數
追返PO見到FX巴呢個回PO實在太好了

至於靈源求道巴講嘅嘢,係好啱好有道理,但個應對方法就不敢苟同,因為某程度上我覺得幾矛盾

呢度雖然叫LETF討論區,但基本上都係講點用LETF set portfolio,就係承認一樣嘢,教主嘅真言
「5. 要有自知之明,唔好以為自己識預知未來」
所以唔會去time the market,如果眼光真係咁好,根本就唔使討論,唔應該揀呢種策略,好似巴菲特會推人買VOO但佢自己唔會一樣。
而我哋透過backtest唔同組合,可以知道唔同市況下,包括最最最差嘅2000嘅時候portfolio嘅反應,再去揀個適合自己嘅,去免除time the market嘅問題。
事實上我哋可以睇到,如果唔係臨近退休,或者冇留基本現金去應付生活,最普通嘅TQQQ 6:4 TMF其實並唔係有幾大風險,唔係好似靈源求道巴咁講,係散戶唔可以沾手嘅嘢。

反而time the market嘅風險更大,因為好睇眼光之餘,亦冇得計,你唔知要面對乜,唔知將來係點,心理上要承受更大壓力更易出錯。
其實都同股票市場一樣,最會令市場下跌嘅唔係壞消息,而係未知。
反而set好機械式操作嘅portfolio,你大概會知道要面對啲咩,都減輕咗心理負擔。

同埋靈源求道巴講好多數字,同時又強調股民情緒,呢個咪就係time the market可能會有嘅問題。
數字上係就唻爆咁,但你點知今次股民情緒係點?經過咁多事咁多年,又QE又世界各地咁多股民加入咗,資訊又流通咗咁多,可能個情緒可以推多五年十年推到個價比以前唔合理多5倍10倍先爆呢?而且資金都係多咗喎?你永遠唔知。咁一直玩啲低風險低回報嘅嘢?浪費十年時間?
again, portfolio嘅話已經管理好風險同時又唔會錯過無厘頭又唔理性嘅升浪了。

冇錯,學教主話齋
「6. 對世界要有基本理解,買終丐股就死得」
投資始終都係要下判斷,如果用終丐股之前嘅表現唻backtest咁咩portfolio都冇意思。
所以我賭嘅係美帝至少20年之內未會急速衰落,科技仍然會向前,唔會一夜之間可能太陽唔知爆咩炸唻個咩風暴搞到世界高新科技要重新唻過。
而睇完backtest個portfolio咁穩陣之後,我會比Out巴更SH個portfolio,出幾大問題基本上都唔會走/全走,除非我覺得美帝/人類科技要玩完。

題外話 韭留美第8話漢化已出
我較傾向揸TMF

求rule 34

呢個先正,開始買股之後買野開始鬆手左,一晚浮動都唔只呢個數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞