Leveraged ETF 討論區 (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
題外話 成日覺得而家d人太著重音譯
發音係準但完全唔靚
好似英國堆大臣作個中文名都靚好多
跌市先體會到tmf好
我重投返tmf著返泳褲先
總結今日避險系列
TMF +7% SCO +22% UVXY +38%
--------
友情提示:對沖要長渣先有用 到到TMF升搶住入 陣間TQQQ升又放走只會左一巴右一巴
我又試下

TQQQ者
昇則追,跌則補,餘則加
割者畫蛇,回調一時
擷者添足,高峰不止
勇而半導,雄而窩輪
既不解槓桿波動,尚不足我愚記取
美帝更驚心,化險盡為夷
花旗霸權,信者得救。
金融牛耳,惟美獨尊!
以前真係搵啲漢學家改名,啲中文分分鐘好過好多教授添啦
啱啱頂果時先供完望住個市咩操作都冇
我諗都會不問價月供
花旗係美國國旗(star spangled banner)舊稱
訓醒,只係輸幾千蚊,完美著陸😎
想請教下用HFEA大家會幾時rebalancing? 每季一次?定係偏離太多就會rebalance?
新手 請教一下
你地係每次入upro/tqqq都會同一刻入埋tmf?

尋晚見upro跌5%入左啲
但見tmf升咁多又怕高J
如果你20年開始玩開
就唔會覺得而加tmf係高J
話時話上次講漏咗少少嘢,雖然唔太重要
上次Out巴整果個直接用NASDAQ 100 x3唻模擬TQQQ嘅spreadsheet
都想睇下%error個trend所以整走咗absolute value plot個graph出唻望望

個trend都係怪怪哋咁,不過照用唻backtest試過分別唔係真係咁大,加上之前PO過果set data應該好好多所以最後都冇理了
純綷講返in case有人想再睇睇咩事
sim嘅result同actual嘅 % difference
120% TQQQ 2000, 2008會爆倉 2020剩返張牆紙
120% UPRO三次都唔會死但都係永不翻身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞