Leveraged ETF 討論區 (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
2隻一齊買 我就係
我都係兩隻都有,承受唔起太大波幅
不過TQQQ佔多啲
我代FX巴打答。
Bond ETF表現同單一債券價格唔同。Bond ETF賺嘅除咗interest rate下跌令債券價格上升,仲有Yield curve帶嚟嘅價差。
https://lih.kg/bdofjnV

我自己都認同而家長債利率處於歷史上極低水平(#19),所以而家無買TMF,但係我又唔認為會出現好長嘅uptrend。
可能30年債息升到4%左右又會橫行,到時我就會考慮買TMF啦。

美國國運方面,最令人擔心都係美國打輸俾中國。
債務危機只會一直靠發債去解決,不斷發債就係美國霸權收割全世界嘅方式,只會一直維持落去直至霸權終結。
- 債卷既防守力同息率本身無關 講緊既係係跌市入面逆市上升去穩定你個profile 呢點不論息口係5%定2%都一樣做到
- 債卷個yield只係bonus 個回報主要黎自equity同rebalance帶黎既紅利
除非你做到30年前十幾厘 不過呢種scenario應該唔會再出現唔需要拎出黎討論
- TMF有x3 即係4.5%然後通脹作為一個constant (relative to equity/bond price changes)係邊個portfolio比較穩陣上面唔會有太大作用
今日2%通脹 40% QQQ 60% TLT 非常穩陣
他朝5%通脹 40% QQQ 60% TLT 一樣非常穩陣 唔會變左20% QQQ 80% TLT或者80% QQQ 20% TLT先係正解
- 你講科技破壞傳產其實一向都有 阿木口中既destructive innovation就係咁黎 destructive就係某舊有產業一定受影響 但係整體productivity係向上既 尤其係講QQQ既話後者既利益會更明顯
- 養老金同保險制度面對既困難就全世界都有 但作為移民國家佢肯定係比較捱得住既一個 睇下大陸台灣同日本就知
債務問題就講左好多年都未爆 唔係話以後都唔會爆 但作為世界既霸主有多一個選擇就由外國人埋呢張單 即管睇下呢樣野會唔會發生
TQQQ + FAS ~= UPRO - 廢老股
一般認為唔會超過3% 因為以當下環境破3美國可能真係冇錢還
但另一方面加息唔會令到長債長線向上殺
---
布雷頓森林體系頂唔住就係因為美國既金跟唔上日德生產力既躍進
美國當年印唔到金出黎 但而家可以
講起美國國運,周顯有篇文章幾有意思嘅。
簡單咁講咗帝國如何運作、衰落

美元和美國經濟的本質
https://rexhinv.blogspot.com/2011/07/blog-post_5294.html?m=0
我都好明白呢種心情,我引用一下蕭邦仲既po文。
「資本主義走到極致的結果,就會出現一個現象,那個現象叫作「窮人會投資」。在貧富懸殊加劇、就業環境惡劣,未來勞動賺取的收入已沒法維生,什至連通漲都沒法cover的情況下,窮人就必需要比有錢人更懂得投資,正確的說,應該是「被迫投資」。只要不主動去把身上愈來愈薄的鈔票換成籌碼擲出去跟莊家對賭,你就會被後面湧上來的資金洪水淹沒。而只有懂得投資的窮人,才可以晉升成為吃其他韭菜生長的高等韭菜階級,在全球經濟和瘟疫蔓延組成的鉗型攻勢之間存活下來。」

我覺得因為自己倉位細就被迫選擇高風險策略係一種危險既想法。股市係一個好凶險既地方,魷魚遊戲咁大魚食細魚,能夠活到最後財自,成功將自己多年投資cash out既散戶少之又少。我有時會逆向思考一下,如果大戶要收割韭菜,佢用咩方法收割最輕鬆最大利益?通常會抬高價格加唱好消息出貨,引散戶入市。散戶熱烈投入既策略,我會盡量避開。唔係策略思路一定有問題,只係一個受散戶歡迎既策略,通常回報率「已經」唔高。將過往高回報既trendline延長去預測將來係一件好危險既事。呢個係連燈效應既內在邏輯。

我只能夠講宜家個市真係唔易玩,市場同聯儲局瘋狂咗太長時間。做個專注基本面既投資者好似變成傻仔咁。我性格係risk aversion,希望喺呢個瘋狂既世界,有高一啲既生存機會。
Backtest近呢10年都幾dramatic
原來20年大跌S&P跌得仲甘
所以碌到一定本金我會越嚟越選擇低風險既玩法
最緊要目標清晰
雖然過往係唔可以預測未來
20年個跌幅比naadee大真係有啲surprise
所以教主揀TQQQ
有冇巴會用 QQQ/ TQQQ玩option
好多
睇你用option黎做咩
點止羅馬同蒙古
幾乎所有歷史上既帝國衰落都可以用金融去解釋(除左未開化既文明同死係黑死病手上果堆)
就算乜柒政治原因都好 經濟系統崩潰一定係最後幾條稻草之一
中學西史教你法蘭西第一共和國幾個路易駛大左 乜乜柒柒三級會議成個平民階層得一票 但係唔會同你講佢地就係冇錢 亦唔會同你講路易十六試過挽救經濟越搞越衰先引致法國大革命
蘇聯同理 或者睇明朝清朝都係經濟出事先比人入侵
鴉片戰爭又何嘗唔係貿易戰
甚至冇收皮但係輸到起唔番身既日本西德南非都有呢d跡象

唔係話d軍事政治史通通係廢話 但你由經濟角度再睇一次會睇到好多新野
正常, 疫情對d科技股影響無其他行業咁大
因為班老師經濟都係麻麻
Long call嘅話個勝率係咪都幾大
個股就話姐
指數ETF/LETF既精髓就係scalibility
一萬蚊本又玩得 一億本都玩得
reddit上應該有人show過8位數倉做TQQQ都係轉身自如
唔係話佢咁樣好 我呢到主要係想講一個可以scale up既策略
本身就對幕後操控免疫 除非佢控成個大市
同時你係SH既話佢更加冇incentive燒十年錢震甩你d貨
所以點解有時我會強調呢類portfolio就係SH
咁先唔會比market既偶發事件影響到
我會話long side勝率無正股咁好
橫盤一樣輸錢,除非你可以預測到升浪
可以去睇返leaps call個post會知道點解會去買call

唯一可以講既係到期日越近既 call put越接近賭錢
利申返:只係接觸左5個月option,都係新手
感謝
1. 我都同意蕭邦仲篇文。津巴布韋、阿根廷股票指數都升得好勁。如果我生於依啲國家,中央銀行印錢印得太瘋狂,一係就要將資產轉做其他貨幣(e.g. 美元),一係就要玩埋一份。喺瘋狂的世界又唔走又唔玩埋一份下場只會硬食所有惡果。
https://hk.investing.com/indices/zse-all-share
https://hk.investing.com/indices/merv

2. 大戶收割論水平我覺得純粹陰謀論,講到咁大個市場有個莊家舞高弄低收割股民咁,同學術台嗰個星夜破曉咪差唔多。
https://lihkg.com/thread/2429477/

3. 至於「成功賺錢嘅散戶比例好低」依個point。
股票市場太大,傻魚太多。就算成功賺錢嘅散戶比例好低,都唔代表好難成為賺錢嘅一群。
舉個例,HKCEE拎到14分以上嘅考生人數大約只有50%。但係CE拎14分以上難唔難呢?我覺得一啲都唔難喎。
以HKDSE嚟講,拎到3322嘅考生人數大約只有37.5%。
如果話「公開試依個遊戲好難贏架,成功拎到3322嘅人只係少數,更加得極少數人入到三大。你唔好妄想自己入到大學啦,唔好咁努力溫書啦。」你會點睇?
- 越接近到期日越接近賭錢
- Call嘅行使價越高越接近賭錢,Put嘅行使價越低越接近賭錢
- 隻股票/ETF越冷門嘅越接近賭錢
https://www.etfrc.com/funds/overlap.php
SPY and QQQ Overlap by Weight 44%
可以參考吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞