Leveraged ETF 討論區 (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
認緊UVXY 喺inverted 10-2y 開始考慮慢慢加到2.5-5%

喺隔離post見到有位新巴打講TQQQ嘅資產配置
玩TQQQ千萬不要ALL IN 附資產配置教學
https://lih.kg/2745569

我好奇就問吓佢點睇我#449個理想資產配置。佢建議我用QYLD取代Cash。我記得都有唔少巴打提過QYLD,不過始終無買到。
我嘅顧慮位係:
1. 股息係唔係要俾30%股息稅?
2. 不斷Sell at the money call係咪好策略?

QYLD係揸一堆股票,同時sell下個月到期嘅at the money index call option (現金交割)。指數升嘅話,short call嗰度咪會令隻ETF嘅Cash越嚟越少。
既然我相信Nasdaq 100升多跌少,我自己買QQQ然後做行使價較高嘅covered call,會唔會好過買sell at the money call嘅QYLD?
唔太明QYLD個原理係咩 我見到有另一隻係follow SP500
QYLD有「大量股票 + 少量現金」
然後不斷sell下個月嘅at the money Nasdaq 100 index call。

如果指數跌,嗰張short call就贏,可以袋哂期權金,現金會增加。
如果指數升,嗰張short call就輸,現金會減少,現金唔夠仲可能要賣股票。
但係QYLD吸引之處係keep住派息。

我就覺得QYLD run落去持有股票數量會不斷減少(除非有更多人買依隻ETF,注入新資金),所以一直對依隻ETF好有疑問,唔知自己有冇諗錯。
QYLD 長年黎睇個人覺得幾穩,利息多於AGG7倍 穩中求勝我會選擇佢加VIG VTI
QYLD有兩大cash outflow
一係keep住派息,二係指數升嗰陣short call會輸錢
咁啲錢邊度嚟?

一係賣股票,一係之前short call贏落嘅錢
Nasdaq 100升多跌少,short call我估輸多過贏,即係啲錢多數嚟自賣股票
應該都係攞本金嚟畀息 好多主動基金都鍾意咁做
如果Covered call策略係work,自己做都得,唔洗買QYLD嚟做
仲可以自己決定幾時做、做唔做、揀咩價、做幾耐

追返PO見到Out巴呢個回覆,見最尾好似不了了之咁希望唔好介意我推返上唻講
https://lih.kg/uGqRGzX

sell at the money call係因為QYLD目的係為咗提供相對高嘅現金收入?最後到唔到breakeven price都好at the money call嘅time value相對最高
新手唔知咁諗有冇錯

至於持股越唻越少嘅問題,冇睇太詳細但真係好似完全冇提買入機制係點。
睇返佢年報嘅balance sheet同financial highlights都冇咩線索,始終唔係商科人
但係見到exclude in-kind transaction果度都有買到成3億嘢,舊年NAV都係13億左右。
然後statements of operations又係蝕咗八百幾萬,雖然係好細數,但計埋派出去嘅十零厘息,股價下跌係完全不成比例,真係唔知啲錢係邊度唻。識人係會計師叫佢望咗兩望都睇唔明

pdf頁198, 203, 221, 240,內文頁196, 201, 219, 238
https://www.globalxetfs.com/prospectus-regulatory/?id=2951

至於自己做同樣操作,如果都係要跟返NASDAQ 100,都係買QQQ唻做?咁都應該要幾大本金,又要係咁操作,不過唔使扣30%都幾抵
前題要有本
連登牛熊風向:熊
如果3次都無事 真係諗唔到原因要驚

仲持倉嘅position 終於潛水
你渣住TVB正股由2000渣到2021都冇事唔會爆倉架
但你會唔會先
其實呢隻, QQC, QQD都係 annual report會見到佢現有持倉同操作
摸到佢背後條formula同原理其實試下可以自己backtest
實際上需要既本金一定唔會太少 但我估10萬應該可以做到簡化版(鳩估

btw 有冇地方查到已過期既option prices
QQC QQD好似都係得QQQ同指數?
anyway年報唻睇就係輸錢,唔知啲錢點唻
可能係我唔識睇
最平民版QYLD應該係買10000股QQQ,然後做1-2張ATM covered call。
因為我見佢QYLD大概係佔1.2%左右。
(現實上佢唔係玩QQQ covered call,而係玩指數期權,但係分別唔大嘅。)

20年3月QYLD由最高19.713跌到最低14.181 (-28.06%),而QQQ由最高234.910跌到163.523 (-30.38%)。差距就係在於嗰2%左右嘅covered call。

想研究清楚都係應該每個月download佢嘅full holdings嚟研究,睇吓佢喺爆升之後holdings變化會好啲。上次傾嗰陣我download咗一次,啱啱又download咗一次,我星期一望吓先。
https://www.globalxetfs.com/funds/qyld/?download_full_holdings=true
btw, 用portfolio visualizer去比較吓100% QQQ vs. 100% QYLD,咪知道計埋收到嘅股息到底邊樣好啲。

QQQ vs. QYLD (reinvest dividend = Yes)
https://www.portfoliovisualizer.com/backtest-portfolio?s=y&timePeriod=4&startYear=2014&firstMonth=1&endYear=2021&lastMonth=12&calendarAligned=true&includeYTD=false&initialAmount=10000&annualOperation=0&annualAdjustment=0&inflationAdjusted=true&annualPercentage=0.0&frequency=4&rebalanceType=0&absoluteDeviation=5.0&relativeDeviation=25.0&leverageType=0&leverageRatio=0.0&debtAmount=0&debtInterest=0.0&maintenanceMargin=25.0&leveragedBenchmark=false&reinvestDividends=true&showYield=false&showFactors=false&factorModel=3&portfolioNames=false&portfolioName1=Portfolio+1&portfolioName2=Portfolio+2&portfolioName3=Portfolio+3&symbol1=QYLD&allocation1_1=100&symbol2=QQQ&allocation2_2=100

QQQ vs. QYLD (reinvest dividend = NO)
https://www.portfoliovisualizer.com/backtest-portfolio?s=y&timePeriod=4&startYear=2014&firstMonth=1&endYear=2021&lastMonth=12&calendarAligned=true&includeYTD=false&initialAmount=10000&annualOperation=0&annualAdjustment=0&inflationAdjusted=true&annualPercentage=0.0&frequency=4&rebalanceType=0&absoluteDeviation=5.0&relativeDeviation=25.0&leverageType=0&leverageRatio=0.0&debtAmount=0&debtInterest=0.0&maintenanceMargin=25.0&leveragedBenchmark=false&reinvestDividends=false&showYield=false&showFactors=false&factorModel=3&portfolioNames=false&portfolioName1=Portfolio+1&portfolioName2=Portfolio+2&portfolioName3=Portfolio+3&symbol1=QYLD&allocation1_1=100&symbol2=QQQ&allocation2_2=100

市況差 -> 輸50% QQQ/ 50% TLT
市況一般 -> 打和
市況好 -> 大敗

進一步用200% QYLD做比較
今次係市況普通既2015-17, 2019終於outperform 50% QQQ/50% MINT/CASH
但係大升市2020-21仍然輸番曬 最尾打和
同時200% QYLD風險上已經同QQQ一樣咁大
我想問下有無數據知ndx跌過幾多次落去120ema
今年都2次喇
應該係3次?
9月,5月,3月
想backtest下咁多年嚟
但係唔識整
睇下有幾多次彈返起
大概喇
冇開圖嚟數
基本上今年個價都好守120ema
穿完之後嗰棍陰加通道底買入幾乎撈到底
好似10月4日嗰注

不過我11月清過倉
得返一注11月15日入嘅,𠵱家準備深潛
跟通道買既點解會係15號入貨
因為我𠵱家確確實實執行月供
通道係會睇 但唔會因為通就頂唔買入
月供係要做到克服人性
唔好好似我6-11月賺咗又走 七出七入

另一條rule係穿咗120/200ema考慮Additional Purchase

通道係上年6月上嚟一直有跟
但老實講都冇話通道底一定唔穿

老實講睇返13-16穿200ema嘅日子都至少一年一次
心態大於一齊
除非美國經濟又變到好唔撚掂 or長短債倒掛
到時先Rebalance做6:4(8:2now)
新手買股票想請教吓咁多位師兄

而家睇個情況係咪嚟緊一段時間都係向下行
好好彩地我係月頭入,果陣new high 都諗左陣,盤後都係唔諗不問價入
如果知就沽左啦
睇你既一段時間係幾長
2-3月果轉個個都叫救命
果陣我好記得tqqq high係111
如果怕就唔好入咁多同埋搵野對沖,菲比斯都唔可能準確咁答到你幾時升幾時跌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞