Leveraged ETF 討論區 (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
如果未買過tqqq 係咪而家不問價買左先
你自己按返自己本金、風險承受能力去決定。同埋你打算一炮過all in定係分批買?無資料幫唔到你分析。

同埋依啲問題一般唔會答,費事你輸咗怨我
唔建議all in
呢啲新手問題真係答完好易死
係我忍唔住想斬鳩左隻arkk佢 (年頭買)
換tqqq
呢度得5萬左右 係咪分批好啲
5萬hkd定usd
任何情況下,我都會叫大家不問價將手頭嘅錢allin落去、唔好留cash,將資金長期曝險

但麻煩自己睇清楚自己個portfolio可唔可以抵禦到啲潛在風險先
hkd姐
唔想再見到佢係度妹下妹下
lm
咁唔識答你
做唔到sp 去接貨
愈早斬愈好
我3月斬晒, 個陣都掙扎咗好耐
宜家睇返係明智決定
我自己就無買
發覺任何嘢都係咁,唔了解就揸唔長。好似有人話邊隻股票前景好,如果唔了解就會對投資無信心,有咩事都會panic sell
第二樣就係實戰,玩返一定時間先會明白市場運作
睇嚟投資都係需要時間經驗
做好情緒管理 我不停研究cash + upro 動態平衡 就係想做到一個好既情緒管理,而又獲利唔太差既打法
其實呢度都有巴打share letf rebalancing 既功課抄但係無乜人抄
出面開到3個月內既期權功課就個個去抄,呢排仲個個post都有人問答案
因為呢度抄咗就完,擺喺度等到期rebalance,唔似期權咁,抄咗有機會隨市況需要follow up

所以我成日都話,呢個po係應該沉,因為無乜好傾,最多係新手見唔到目錄所以問吓嘢又推返起
我手持粒幾野現金仲苦惱過你
因為依個post太多字,想睇嘅人唔多
我當吹水post用keep住推上黎
同埋用嚟叫春
呢排又升返 可以叫下點解無入

跌左 又可以鳩問應唔應該入/啲錢未到
唔想用腦賺錢既人係連字都唔會想睇
美國經濟討論post
升既時候可以鳩叫 “美股gogogo" "買TQQQ想輸都難"
跌既時候可以話 “走呀人踩人呀" "畀返d錢我"
驚推po用不推文咪得
btw 舊po都唔爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞