Leveraged ETF 討論區 (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
早兩日先供完TQQQ@179
對於對抗大跌市黎講TMF既反應係講緊50% 100%咁計
佢平時一年expect係升6%定15%對抗唔抗跌根本唔significant
每幾年咁樣chok一野上去帶黎既回報遠大於你平時收收埋埋2%/5%利息
所以唔係抗唔抗跌既問題 同埋亦都係點解d人會用SCO同UVXY呢d本身自帶decay既產品--平時蝕下蝕下咁 真係出事既時候反而救你全家
(順帶一提 因為bonds係拍賣既關係TLT有時會拍到比rate高既bond
睇2021上半年rate係1.5%既時候佢地實際拍到既係2.3%左右既bond)

至於worst case scenario快速加息可以將長債息口拉到幾高?如同前篇所講長債息口不太可能再升到3% 咁樣你以2016-2018為基準價已經夠
至於負利率又係一樣學術界R爆頭既野 留意下息率同TLT既關係唔係linear 越接近0既時候個反應會越強 至於真係負果陣點計好?用已有模型都仲計到出黎既 但實際係咪咁就好難講 不過你而家有TMF既話到時一定發左達
yes
美元升都好呀,通脹壓力又可以細少少
台灣M記之前唔係話冇薯餅賣
M記既供應鏈入面有d原料集中係一個地方生產ship去一個大範圍入面
唔記得好似係麥樂雞漿定甜酸醬 成個亞洲都係日本供應
10年國債債息反而開始跌
唔明點解長債息跌, 短息升

又行返yield curve flattening

但實體經濟宏觀數字無出現好差

係剛剛出GDP 個增長數據低過預期0.1% 咁大把
TMF 2021開始chok 過正股
有冇人係月供60% TQQQ同 40% TMF再定期rebalance?
有D想減TQQQ同TMF比例,轉D去VOO到,但backtest出黎其實又冇上面個比例今好
因為VOO同TQQQ相關性好高,所以起唔到對沖效果
我會建議揸啲VOO只係為咗跟全倉LETF相比,心理上覺得安全啲,覺得有啲嘢跌咗一定升得返
納指夾得返上嚟
彈上嚟再淡佢
如果怕decay 又想高槓杆
暫時念到期貨係唯一出路
用SSO
溫提聽晚美股休市
本來留左cash撈底加倉tqqq
點知回調幅度咁細
下星期都落唔到all in算
成晚無開apps
訓醒一睇又大步擸過
今星期個市咩事野野開市就閪 盤後又正常返
星期一:驚通脹
星期二:驚通脹
星期三:通脹仲喺預期之內
星期四:停市
cls 11月15日高J今日又收返綠
每個月loop一次
好似2/3月個債息憂慮咁
今日出糧 但係今日感恩節放假
所以提早左琴日入貨 爽
TQQQ@164
最高位咁濟
所以最後都係會升 無野驚得咁多
通脹問題最後都好快可以解決到
冇話驚啲乜 月供派最驚佢升太多買唔切咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞